Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2020. február 27. 18:08 Élet, Vállalat

Érdekes gazdasági kísérlet indulhat, ha Magyarországon is megjelenik a koronavírus

Egyelőre az egész gazdaságra kiterjedő trendről még nem beszélhetünk, de egyre több cégről hallani, ahol különféle biztonsági intézkedésekkel igyekeznek tenni az ellen, hogy Magyarországon is kitörjön a koronavírus-járvány.

Egy magyar nagyvállalatnál például arról tájékoztatták a munkavállalókat, hogy a következő hetekben a külföldi üzleti utakat és a külföldi vendégek látogatásait is elhalasztják. Arra kérték őket, hogy ha lehetséges, a tárgyalásokat oldják meg online.

Egy német szolgáltatóipari multinál a fertőzött országokból hazatérő kollégákat arra kérték, hogy két hétig dolgozzanak otthonról, ha viszont ezt nem tudják megoldani, akkor fizetik a távolmaradásukat. Egy másik cégnél, egy multi budapesti szolgáltatóközpontjában szintén két hét home office-ra kötelezték azokat, akik Kínában, Dél-Koreában, Szingapúrban és Észak-Olaszországban jártak. A járvány esetleges itthoni kitörésétől tartva pedig már mindenkinek minden este haza kell vinni a laptopját, a csoportvezetők pedig jelentést készítenek arról, hogy ki dolgozhat tartósan otthonról, és kit köt a munkája az irodához.

Az Mfor.hu szintén ehhez hasonló esetekről ír. Az IBM-nél a lap szerint üzleti utakat tiltottak le, és ott azt is jelenteni kell, ha valaki magánügyben utazna. Az IT Services Hungary-nél nem lehet üzleti ügyben Olaszországba és Bécsbe utazni, a magánügyben utazókat pedig két hét home office-ra kötelezik hazatérésük után. A német Knorr-Bremse fékgyárában mérik a munkavállalók testhőmérsékletét, és automatikusan hazaküldik azokat, akiknek láza van.

Látszik tehát, hogy

az egyik leggyakoribb lépés a cégek részéről a munkavállalók hazaküldése.

 

Ez nyilván elsősorban inkább a szolgáltatószektorban opció, de az ipari cégek szellemi munkát végző munkavállalóit is haza lehet küldeni. A KSH napokban megjelent távmunkával kapcsolatos tanulmányából kiderül, hogy jelenleg ezeken a területeken fordul elő leginkább a távmunka Magyarországon.

A tanulmányból dióhéjban az derül ki, hogy:

  • 2018 első negyedévében az alkalmazottak 3,7 százaléka, 144 ezer fő dolgozott távmunkában,
  • főleg felsőfokú végzettséggel rendelkező, szellemi munkát végzőkre volt jellemző az ilyenfajta munkavégzés, leginkább az IT-ben és természettudományos területeken,
  • leginkább Budapesten és megyei jogú városokban, a 35–39 éves korosztályban dolgoznak távmunkában,
  • a távmunkát túlnyomó többségben (89 százalék) otthonról végzik,
  • a távmunkában dolgozók 62 százalékának nem figyelik a munkaidejét, csak az elért eredményeket,
  • és kétharmaduk valójában home office-ban van, amit jogilag az különböztet meg a távmunkától, hogy nem rendszeres. Távmunkát ilyen értelemben csak kicsivel kevesebb mint 30 ezer ember végzett 2018 elején.

A koronavírus terjedése azonban érdekes kísérletet kényszeríthet ki, amiben többek között az is kiderülhet, hogy 

a magyar gazdaságnak vannak-e olyan területei, ahol lehetett volna, de eddig nem próbálkoztak ezzel a munkaszervezési megoldással.

 

A KSH tanulmányában van még egy érdekes összefüggés, ami különösen aktuális lehet abban az esetben, ha a koronavírus miatt egyre több cég vált át távmunkára.

A kutatásból ugyanis az is kiderült, hogy azok nem szeretik a home office-t Magyarországon, akiknek nincs vele tapasztalatuk. Akik szoktak otthonról dolgozni, azok sokkal pozitívabban értékelik az otthonról történő munkavégzést, mint azok, akik még sosem próbálták ki.

A tanulmány alapján megkérdezettek szerint a távmunka előnye, hogy a munkavállaló rugalmasabban kezelheti a munkaidejét, házimunkát is végezhet munka közben, vagy ügyintézést is beiktathat a napjába. A hátrányok között emlegették, hogy könnyebben épül le a távmunkában dolgozók szociális élete, mivel nem találkoznak a munkatársaikkal, valamint a munka- és a szabadidő lehatárolása is extra erőfeszítést igényel.

Ha a koronavírus miatt egyre több cég folyamodik a távmunka alkalmazásához, kiderülhet, hogy mennyire jön be ez a munkarend azoknak, akik eddig személyes tapasztalat nélkül utasították el a home office-t. A fenti tendencia alapján pedig könnyen lehet, hogy lendületet is kapna ez a fajta munkavégzés Magyarországon.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA koronavírus sem tudja megtisztítani a kínai levegőtTavaly a világ 50 legszennyezettebb levegőjű városából 26 volt indiai, 13 kínai, hat pedig pakisztáni. Európai település nincs a top 50-ben.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Vállalat home office koronavírus KSH távmunka Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Fontos

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.