Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2020. február 25. 17:36 Adat

A koronavírus sem tudja megtisztítani a kínai levegőt

Bár az elmúlt hetekben bejárták a világsajtót a koronavírus-járvány miatt teljesen kiürült Vuhant bemutató képek, valami egészen döbbenetes módon a város így is a világ negyedik legszennyezettebb települése jelenleg. Az IQAir valós idejű adatbázisa szerint Vuhanban ma egész nap egészségtelen levegőt venni, elsősorban a szálló por (PM 2,5) magas koncentrációja miatt, amely az Egészségügyi Világszervezet által meghatározott határérték több mint háromszorosa.

Kihalt városokban is rossz a levegő

Mindez első ránézésre azért lehet furcsa, mert nemcsak a város, hanem lényegében egész Hupej tartomány – amelynek Vuhan a központja – karantén alá került, és a kijárási tilalom miatt tényleg senki nincs az utcákon. Ennek megfelelően a Kínában máskor komoly levegőterhelést okozó közlekedés jelenleg nem is szennyez. Ráadásul különösebben hideg sincs a városban, így a fűtés miatt esetleg megugró széntüzelés sem indokolhatja a levegőminőség romlását.

A vuhani helyzet azonban véletlenül sem egyedi. Az IQAir valós idejű listáján a második helyen például Hangcsou áll, ahol a járvány miatt szintén korlátozták a kijárást: elvileg minden háztartásból legfeljebb egy ember mehet ki az utcára, és ő is csak kétnaponta.

 

Pedig hosszabb távon ez a két város nincs is az ország legszennyezettebbjei között. Tavaly a legtöbbet az egész világon valószínűleg a hotaniak ártottak maguknak azzal, hogy lélegeztek. Bár a pakisztáni határhoz közel található kínai település éves átlagban csak a második legmagasabb szállópor-koncentrációt hozta össze, az első helyezett indiai Gáziábáddal ellentétben itt egész évben konstansan egészségtelen vagy nagyon egészségtelen volt levegőt venni. Az indiai településen ezzel szemben volt két hónap, amikor egészen egészséges volt a levegő; igaz, az őszi-téli időszakban, amikor a tarlóégetés fél Indiát füstbe borítja, egészen ijesztő szállópor-értékeket mértek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTíz hónapot vesz el az életedből a szmog, szóval egyél répátRépával védekezne a szmog ellen az indiai egészségügyi miniszter. Náluk másfél évet vesz el az emberek életéből a szállópor, nálunk 10 hónapot.

Az elmúlt évben egyébként az 50 legszennyezettebb levegőjű városból 26 volt indiai, 13 kínai, hat pedig pakisztáni. A top 50-ben mindössze egyetlen olyan város van, ahol legalább egy hónapig sikerült a WHO ajánlásának megfelelő szint alatt tartani a szállópor-koncentrációt: Ulánbátorban júniusban tisztult ki a levegő.

Ne menj Boszniába télen

Európában ennél sokkal jobb a helyzet, itt még a legszennyezettebb városokban is az év nagy részében lehet nagyobb kockázatvállalás nélkül lélegezni. A Balkánon, és különösen Boszniában télen – vélhetően a fűtés miatt – azért nem különösebben jó a helyzet, de nyáron még tőlünk délre sem egészségtelen a levegő minősége.

Magyar város pedig az európai top 50-ben sincs. Itthon Miskolcon vannak télen olyan hónapok, amikor az erre érzékenyeknek gondot okozhat a szállópor, de például az IQAir kimutatásában valamiért szintén szereplő Százhalombattán az év felében a WHO elvárásainak megfelelő a levegő.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAhol a szegényeknek kiosztott ruhákkal fűtenekA Sajó völgyében európai szinten is kimagasló a légszennyezés. A mélyszegénységben élők hulladékkal, ruhákkal vagy az erre már száz éve sem javasolt lignittel fűtve próbálnak túlélni.

Más kérdés, hogy az ország legszennyezettebb levegőjű részéhez, a Sajó völgyéhez a legközelebb épp Miskolcon mérnek, így az a térség nem szerepel a kimutatásban. Igaz, ott a nagyobb szemcseméretű szállópor (PM10) koncentrációja szokott problémát okozni, ebben a mutatóban pedig az év egyes szakaszaiban egész Európában a legrosszabbak között vannak az érintett Borsod megyei települések.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat koronavírus légszennyezés szálló por Vuhan Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Debreczeni Anna
2024. március 28. 10:38 Adat

Nőtt a magyar nyugdíjak értéke, de így is leszakadt a lengyel és román szinttől

A hazai átlagnyugdíj 43 százalékkal ér többet, mint 2004-ben, de így is messzebb kerültünk az uniós átlagtól, egyebek mellett a román és lengyel nyugdíjak nagyon gyors növekedése miatt.

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Debreczeni Anna
2024. március 27. 15:21 Adat

A románok ötöde, a horvátok és a bolgárok negyede él külföldön

A külföldön élő magyar népesség aránya 7,3 százalék volt 2020-ban, ez a legalacsonyabb a kelet-közép-európai térségben.

Fontos

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.