Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2019. június 18. 12:21 Tech, Vállalat

Zuckerberg a világ bankára lenne, a Facebooknak tényleg saját pénze lesz

A Facebook megerősítette, hogy 2020-tól saját valutát vezet be Libra néven. A fizetőeszközről napok óta terjengenek a találgatások, így bejelentése nem nagy meglepetés, a részletekkel azonban csak most állt elő a cég.

Ahogy a The Verge írja, a Libra mögött az előzetes értesüléseket igazoló módon a blokklánc technológia lesz, de az eszköz mégsem spekulatív valutának készül. Nem lesz belőle új bitcoin, mert nem az elérhető valutamennyiség szűkössége, hanem a mögé tett valós vagyoni érték fogja adni az alapját.

Az elképzelések szerint kezdetben az lesz a Libra szerepe, hogy pénzt lehessen vele küldeni két olyan felhasználó között, akinek nincs bankkapcsolata, ami egyértelműen arra utal, hogy a pénz először a fejlődő világban fog megjelenni.

A végső cél egy olyan decentralizált, globális fizetőeszköz megalkotása, amely olyan stabil, mint az amerikai dollár, gyakorlatilag bármiért lehet vele fizetni, és mértékegysége lehet különféle pénzügyi szolgáltatásoknak, például hiteleknek.

Bár a Libra mögött a Facebook áll, és minden tekintetben a közösségi médiaóriás vezeti a projektet, a kezdeményezéshez egy nonprofit szövetség is kapcsolódik, amelybe a pénzügyi, a távközlési és a kereskedelmi világ néhány nagyágyúja is beszállt. Benne van ebben a szövetségben többek között a Mastercard, a Visa, a PayPal, a Spotify, az Uber, de még a Vodafone is.

Ha sikerül a Librát elterjeszteni, a Facebook valós alternatívát kínálhat a banki szolgáltatások sokaságára, és tényleg kitörölhetetlenül beépülhet a felhasználók életébe. A kriptopénz ezért várhatóan fel fogja erősíteni azokat a törekvéseket, amelyek a Facebook feldarabolását szeretnék kikényszeríteni.

A Facebook azt mondja, hogy a világ lakosságának 31 százalékának, azaz 1,7 milliárd embernek nincs banki kapcsolata, és ha nekik sikerül egy olcsó, de megbízható rendszert kínálni a közösségi hálón keresztül, akkor az az ő jólétüket is szolgálni fogja (amellett, hogy a Facebooknak természetesen vaskos profitja lehet a Librából).

A céges kommunikáció ebből a szempontból az eddigi stratégiát követi: a Facebook a világ népességének egymás közötti ingyenes és praktikus kommunikációs csatornájának tartja a közösségi hálót. A kritikusok szerint viszont a világ digitális gyarmatosításának újabb lépését teszik meg.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech Vállalat bank facebook kriptopénz Libra Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Hidi János
2024. március 9. 04:36 Tech, Világ

Vihar előtti csend van az elektromos autók piacán

Az év végén látott számokból sokan azt a következtetést vonták le, hogy mégsem zajlik olyan gyorsan a villanyautós átállás, de ez csupán átmeneti lassulás.

Bucsky Péter
2024. március 8. 14:42 Támogatói tartalom, Tech

Magyar gyártású midibuszokkal tehető népszerűbbé a közösségi közlekedés

A hazai gyártású Mercedes-Benz Sprinterek átvették a vezető szerepet a midibuszok piacán.

Fontos

Lukács András
2024. március 17. 04:33 Élet

Gyermekeink egészségét veszélyezteti a műfű és a gumiburkolat

Egyre több kutatás bizonyítja, hogy a sportpályákon, játszótereken is használt műfüves, illetve gumiburkolatú felületeknek komoly környezeti és egészségi kockázatai vannak.

Hajdu Miklós
2024. március 16. 04:37 Adat, Élet

Kihajítaná az összes gázkazánt az EU a következő 15 évben

Elfogadta az Európai Parlament a gázfűtés kivezetésére irányuló szabályokat, a lépés erősen hat majd a magyar háztartásokra.

Stubnya Bence
2024. március 14. 13:33 Közélet

Lakhatási támogatással és munkásszállókkal próbálja enyhíteni a munkaerőhiányt a kormány

Két intézkedést is bejelentettek az elmúlt időszakban, a cél a belső munkaerőtartalékok hatékonyabb kiaknázása.