Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2019. május 22. 15:57 Vállalat, Világ

Izland sokkot kapott a Malév-szindróma miatt

A Bloomberg azt írja, hogy a Wow Air légitársaság csődje nagyon súlyos csapást mért az izlandi gazdaságra. A helyi légi piacot két szereplő, az Icelandair és a Wow uralta, tavaly a 12,1 milliós összesített kapacitásból ez a két társaság 9,5 millió széket kínált az utazóknak, a Wow ezen belül 3,8 milliót.

Az izlandi turizmus évek óta gyors ütemben fejlődik, és a két nagy helyi légitársaság közül éppen a Wow tudta meglovagolni ezt a bővülést. Az Icelandair tavaly csak 4 százalékkal növelte a kapacitását, a Wow viszont 28 százalékkal nőtt – aztán márciusban váratlanul becsődölt. Kicsit hasonlít a helyzet a Malév bedőléséhez, amikor Budapesten is egyik napról a másikra eltűnt a forgalom jelentős része. Lényeges különbségnek látszik azonban, hogy a magyar légitársaság csődjére számítani lehetett, a Wow eltűnése pedig derült égből villámcsapásként érte a piacot.

A növekedés egyik motorjának hirtelen kiesése miatt az izlandi jegybank fél százalékponttal, 4 százalékra csökkentette az alapkamatot, és durván módosította a gazdasági előrejelzését: eddig 1,8 százalékos növekedésre számított, most 0,4 százalékos recessziót vár.

A munkanélküliségi ráta 3,1 százalék helyett 3,9 százalékra ugorhat, az infláció pedig 3,4 százalékon érheti el a csúcsát idén. A hírekre az izlandi korona árfolyama 0,6 százalékot esett az euróval szemben, és így idén összességében már 3,7 százalékos mínuszban van.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÓvatosan a jegyvásárlással, több légitársaság is a bedőlés ellen harcolTavaly hat európai légitársaság ment csődbe, és bár nem volt köztük fajsúlyos szereplő, érdemes meggondolni, hol veszünk jegyet.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Világ csőd Izland légitársaság recesszió Wow Air Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Torontáli Zoltán
2024. március 14. 09:11 Vállalat

A Bookingot milliárdokra büntette a GVH pszichés nyomásgyakorlás miatt, mit fog csinálni most a Temuval?

A Booking nyomásgyakorlása piskóta a Temu gyakorlatához képet, sőt ez a fajta marketing a Temu működésének lényege. Ezt kaszálhatja el a magyar hatóság a magyar e-kereskedők panaszára indított eljárásban?

Pálos Máté
2024. március 13. 17:06 Közélet, Vállalat

Végül az Európai Bíróság döntheti el, áthárították-e a boltok az árstopot

Máig vitatott, hogy a kormány intézkedései fékezték-e az élelmiszer-inflációt vagy rátettek egy lapáttal. A Spar uniós panasza nyomán a kérdés akár bíróság elé is kerülhet.

Torontáli Zoltán
2024. március 13. 13:02 Vállalat

A kecskeméti Mercedes figyelmeztető sztrájkja csak a jéghegy csúcsa

Még mindig viszonylag ritka a tényleges sztrájk Magyarországon, pedig amikor meglépik, annak jelentős hatásai vannak.

Fontos

Pálos Máté
2024. március 18. 04:34 Élet, Közélet

Több ezer oktató szólalt fel az egyre méltatlanabb bérek ellen három nagy állami egyetemen

Azonnali béremelést, az anyagi megbecsültség hiányának megszüntetését, továbbá a zavartalan és színvonalas oktatás biztosítását kérik a fenntartótól.

Lukács András
2024. március 17. 04:33 Élet

Gyermekeink egészségét veszélyezteti a műfű és a gumiburkolat

Egyre több kutatás bizonyítja, hogy a sportpályákon, játszótereken is használt műfüves, illetve gumiburkolatú felületeknek komoly környezeti és egészségi kockázatai vannak.

Hajdu Miklós
2024. március 16. 04:37 Adat, Élet

Kihajítaná az összes gázkazánt az EU a következő 15 évben

Elfogadta az Európai Parlament a gázfűtés kivezetésére irányuló szabályokat, a lépés erősen hat majd a magyar háztartásokra.