Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2023. november 6. 16:49 Tech

Bőrrák, herpesz, influenza: hamarosan izgalmas áttöréseket hozhatnak az mRNS-vakcinák

A Covid-vakcinák kifejlesztése és terjesztése a modern egészségügy egyik legnagyobb vívmányaként vonulhat be a történelemkönyvekbe. Míg a világ a korábban nem tapasztalt méretű és villámgyors terjedésű járvánnyal küzdött, a vakcina gyors legyártása és forgalomba hozása nem csak segített elkerülni rengeteg halálesetet, de új frontot nyitott a gyógyításban is.  Az idei évben négy olyan nagy kísérlet is zajlik, amit árgus szemmel figyelnek a szakmában (természetesen ettől több is fut, csak a Moderna harminc fölötti projektet visz, amik között olyan betegségek vannak, mint a HIV). Ezek az influenza, a herpesz és a melanóma (bőrrák) területére koncentrálnak – a célpontok tehát főként a fertőző betegségek, a jelenleg folyamatban lévő kutatások 70 százalékát teszik ki.

Ehhez képest a rákkutatás még egyelőre csak egy kis szeletét teszi ki, de például a melanóma-kutatás fontos pillér lehet abban, hogy új ráktípusokra is induljanak kísérletek. Az azonban már most is látszik, hogy a technológiában látnak fantáziát a cégek: 2023-ban a tervezett vakcinakutatásoknak a 85 százalékát már a piaci szereplők szponzorálták, ami látványos ugrás a 2021-es 34 százalékhoz képest.  

Influenza

Egy új, influenza elleni vakcina kifejlesztésében fej-fej mellett versenyez a Moderna és a Pfizer is, a Moderna 6 ezer résztvevő bevonásával, a Pfizer 36 ezer fővel. Bár kevésbé tűnhet fontosnak, mint mondjuk a bőrrák ellenszerének megtalálása, a szezonális influenza azonban sokkal több áldozatot szed egy évben, mint a bőrrák. Ugyanakkor az influenza elleni védőoltás fejlesztése sem egyszerű feladat.

A jelenlegi rendszer úgy működik, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 144 ország népegészségügyi hivatalától begyűjti az adatokat az éppen aktuálisan jelenlévő influenzavírusokról. Az adatok alapján a WHO ajánlásokat küld ki a gyógyszergyáraknak, még azelőtt, hogy az influenzaszezon kezdetét venné. Ez általában kora tavasszal történik, innentől kezdve nagyjából 6 hónap az adott vírusvariánsra történő vakcina kifejlesztése. Magyarországon jellemzően december-január az influenza csúcsidőszaka, ha a KSH által gyűjtött, heti bontású halálozási adatokat egy grafikonra tesszük, szépen kirajzolódnak az utóbbi évek nagy influenzajárványai. 

Az mRNS vakcina kifejlesztéséhez egyébként elég csak a vírus genetikai kódját ismerni, nem kell legyengíteni / elölni azt.  Ebben az esetben pedig a gyártási folyamat felgyorsul, és a szezon előtt idejében forgalomba lehet állítani az oltást. A Moderna egyelőre lépéselőnyben van, az eredmények alapján a hagyományos vakcinánál hatékonyabbnak bizonyult a termékük az Influenza A és B variánsára is (a gyakoribb előfordulása az A-nak van, de a B az utóbbi időben nagyobb arányban okoz halált gyermekek esetén). A Pfizer a kutatás harmadik szakaszában az A variánsra hatékony, azonban a B-re már kevésbé működő vakcinát fejlesztett, így még van tennivalójuk – ugyanakkor érdemes hozzátenni, hogy elsőre a Moderna vakcinája ugyanezt produkálta.  

Melanóma

A Roche és a BioNTech közös kutatása az előrehaladott állapotú melanóma területén már a kettes fázisban jár, méghozzá igen ígéretes eredményekkel (a teljes kutatás 2029-ben zárul).

Melanóma a bőr pigmenttermelő sejtjeinek kontrollálatlan szaporodásakor alakul ki, a bőrrákok közül ez a legveszedelmesebb típus. A melanómával diagnosztizált betegek száma az utóbbi években egyre magasabb, az Egyesült Államokban már az egyik leggyakrabban előforduló rákbetegségek egyike. A mortalitási rátája igen magas, 100 ezer betegből 8 ezer belehal, az 5 éves túlélési ráta hármas stádiumú betegség esetén 60,3 százalék, négyes stádium esetén 16,2 százalék. A kutatás eddigi állapotában úgy találták, hogy az mRNS vakcina kombinálva az eddig csak önmagában alkalmazott KEYTRUDA nevű immun-ellenőrzőpont- gátló gyógyszerrel ( a KEYTRUDA melanómás illetve egyéb rákos betegségek esetén is használatos szer) 44 százalékban csökkenti a hármas és négyes stádiumú, műtéten már átesett melanómás betegekben a rák kiújulásának esélyét. Amennyiben ez a kísérlet sikerrel zárul, ez lesz az első olyan mRNS rákvakcina, ami kombináltan egy immun- ellenőrzőpont-gátlóval jelentős mértékben csökkenti a rák visszatérésének esélyét. 

HSV-2 

A WHO adatai szerint a világon mintegy 500 millió embert érint a HSV-2 (Herpes Simplex Virus) fertőzés, mely a nemi szerveken fájdalmas elváltozásokat okoz, növeli az agyhártyagyulladás kockázatát, a HIV-vel való megfertőződés kockázatát, és komoly érzelmi megpróbáltatást okoz a betegnek. A vírust elég egyszer elkapni, utána egész életen át hordozó lesz, mely aztán időszakosan fellángolhat, újból tüneteket okozva. Jelenleg nincs olyan védőoltás, mely megakadályozná a fertőzéssel együtt járó fájdalmas léziókat, csupán tüneti kezelés elérhető. A BioNTech tavaly decemberben indította a klinikai kutatásokat, egyelőre friss adatot nem publikáltak. 

Az mRNS-technológia sikerét jól mutatja az is, hogy míg korábban ezek a klinikai kutatások leginkább állami szerepvállalással tudtak megvalósulni, most már a magánszféra is látja benne a fantáziát.  “Az mRNS-technológia új, sikeres, és úgy tűnik, hogy nagy áttörést hozhat” – mondta Dr. Harvey Friedman, a University of Pennsylvania kutatója

A cikk megjelenését a Hungaropharma Zrt. támogatta.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech egészségügy orvostudomány vakcina Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bucsky Péter
2024. március 28. 12:41 Támogatói tartalom, Tech

Hidrogén-rásegítéses elektromos autóbuszokkal hatékonyabban zöldíthető a hazai buszállomány

Még keresik az ideális alternatív megoldást a buszüzemeltetők, de a Mercedes-Benz hidrogénes megoldása költséghatékony működésével áttörést hozhat a fenntartható közösségi közlekedésben.

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Fontos

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.