Hírlevél feliratkozás
Avatar
2023. szeptember 23. 15:43 Élet, Tech

Van megoldás arra, hogy mindenki jól járjon a háztartási napelemekkel

(A szerző energetikai gépészeti szakmérnök, a Tiszai Erőműben dolgozott tervező gépészmérnökként, erőművi szakemberként, majd az 1996-os privatizációig vezetőként. Az Ekonomi a G7 véleményrovata.)

A hazai villamosenergia-igényünk évente több mint 40 milliárd kilowattóra. Ezt a mennyiséget az év mind a 8760 órájában (sőt, minden másodpercében) az igényeknek megfelelően kell teljesíteni, folyamatosan ingadozó teljesítménnyel.

Az ábrán látható, hogy a kívánt mennyiség rendszeresen, napi ciklusokban ismétlődik, mintegy 3000 megawatt állandó teljesítménnyel (zsinórterhelés), és nagyjából ugyanekkora váltakozó teljesítménnyel, az utóbbi 0 és 3000 megawatt között ingadozva. A működés biztonsága megköveteli, hogy a teljesítménynek mindig meg kell felelnie a fogyasztási igényeknek, ugyanis a mindenkori fogyasztás és termelés közti legkisebb eltérés is az egész villamosenergia-rendszer összeomlását okozza.

A naperőművek véletlenszerűen, előre nehezen tervezhető módon működnek, teljesítményük 0 és névleges teljesítményük között ingadozik. A legnagyobb teljesítménnyel a déli csúcsigényben termelnek, a maximális fogyasztási csúcsidők között.

Az alábbi ábrán sárga színnel látható a napelemes termelés, amely gyakran felülmúlja az igényeket. Ennek következménye más áramtermelő források visszafogásának kényszere, esetleg a többlet eladási kényszere, akár negatív áron, amikor az áramért az eladó fizet az átvevőnek.

A magyar áramtermelés és export-import szeptemberben, forrás: Mavir

A naperőmű éves működését jól mutatja a következő ábra.

Egy átlagos háztartás villamosenergia-igénye körülbelül évi 2500-3000 kilowattóra, azaz napi 7-9 kilowattóra. Ennek kielégítésére elegendő 2,5-3,5 kilowattóra teljesítményű háztartási kiserőmű, egyszerűen fogalmazva napelem. Ezzel a megoldással azonban az a nagy gond, hogy a nyári (március-augusztusi) többletet át kellene vinni a téli hónapokra (október-februárra).

Az ábra alapja Aszódi Attila blogbejegyzéséből származik

Míg a 3 kilowatt teljesítményű kiserőmű megvalósítható mintegy 2,5 millió forintból, addig a mintegy 30 százaléknyi nyári többlettermelés (nagyjából 740 kilowattóra) akkumulálási költsége (20-40 ezer forint/kilowattóra) a téli hónapokra 15-30 millió forint. Ugyanis 740 kilowattóra mennyiséget kellene tárolni 740 darab egy kilowattóra kapacitású (darabonként 20-40 ezer forintba kerülő) akkumulátorban hat hónapon át, majd kisütni öt hónapon át. Tehát ez a megoldás gazdaságosság szempontjából eleve halva született.

Kimondottan a politika szándéka ennek a költségnek az átvállalása, ami az aktuális elszámolási gondok okozója.

(Korábban részletesen írtunk a lakossági napelemek elszámolási rendszerének kormány által tervezett megváltoztatásáról, az ezáltal okozott felzúdulásról és arról, hogy ezt követően a kormány végül teljes visszavonulót fújt. Ettől azonban még a hektikusan termelő napelemek áramának felvétele továbbra is kihívás a villamosenergia-rendszer számára technikailag és pénzügyileg, ennek összefüggéseiről részletesen is írt két szakértő szerzőnk, amire egy napelem-tulajdonos olvasónk válaszolt.)

Ennek alapján mit csinált egy tudatos polgár? Beépített nagyobb teljesítményt: már 6 kilowattos beépített teljesítmény csökkenti a téli hiányt, amely három hónapra zsugorodik. Az átlagfogyasztást meg nem termelő napok pedig csökkennek a kilenc aktív hónapban.

Egy 6,4 kilowattos háztartási napelem termelése havonta (kilowattórában)

Ebből a teljesítményből már jut a nyári klímára is, egy kevés pedig az átmeneti időszak fűtésére is split klímákkal, ami csökkenti a földgázfelhasználást akár az előző év 64 százalékára. Ezzel csökken a földgáz káros klímahatása is. Ennek fejében a nyári megújuló villamosenergia termelése körülbelül 2500 kilowattórával nő. Ebből a mennyiségből kellene az államnak pótolni a téli hiányt.

Sajnos a gazdaságosság szempontjából is megkérdőjelezhető többlettermelés átvételi ára még súlyosabban bünteti a tudatos polgárt:

  • rábeszéli 4,5 millió forint költségű beruházásra,
  • a nyári 2500 kilowattóra többlettermelést az állam nem téríti meg piaci áron.

Vannak még tudatosabb polgárok is: 10-12 kilowattóra beépített teljesítmény esetében már alig marad pótlásra szoruló téli hiány. Persze az ő túlzott tudatosságukat még nagyobb mértékben terheli az állam, miközben teljes önellátást naperőművek önmagukban soha nem fognak szavatolni.

Van viszont erre is mód, az úgynevezett virtuális erőmű formájában. Az eljárás kézenfekvő: minden háztartást ellátni akkumulátorral (ebben az esetben 13 kilowattóra tárolási kapacitással), megfelelő szoftver alkalmazásával (ahogyan azt például a Tesla csinálja Kaliforniában). Ez annyit jelent, hogy a 13 kilowattóra mennyiséget mindössze egy napra kellene tárolni 13 darab egy kilowattóra kapacitású (ahogy fentebb is szerepelt, darabonként 20-40 ezer forintba kerülő) akkumulátorban.

Az akkumulátor tölthető saját háztartási erőművel vagy olcsó (éjszakai, mélyvölgyi) árammal. Az akkumulátorokban tárolt többletenergia csúcsidőben, csúcsárak alapján meghatározott áron eladható a hálózat üzemeltetőjének. Figyelembe véve a hazai árakat (minimumár 12 forint/kilowattóra, maximális importár akár 120 forint/kilowattóra), a rendszer alkalmas lehet a hazai import egy részének kiváltására.

A virtuális erőmű képes besegíteni a frekvencia szabályozásába és a megújulók többletének tárolásába is, ami fedezheti a rendszer beruházási költségét.

Az egymás közti eltéréseket zárt rendszeren belül lehet kompenzálni.

A háztartási kiserőművek a téli hónapok kivételével tervezhető mennyiségben képesek valódi erőmű módjára működni. A hiányos téli hónapokban a termelés és a tulajdonos által befolyásolt fogyasztás közti teljesítményt (ami kevesebb, mint az átlagfogyasztás 50 százaléka) éjszakai árammal egyenlítenék ki.

Ez az megoldás egyebek mellett Románia érdeklődését is felkeltette. A szomszédos országban Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter irányításával egy 600 millió eurós programmal tervezik támogatni a lakossági napelemtelepítést, és ennek része lehet tárolókapacitások létesítése is.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkDzsungellé vált a napelemes szabályozás, nehezebb lesz az érdekvédelemSzappanopera-szerű fordulatok után egyre inkább átláthatatlan lesz az egyszerűnek indult szabályozás.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem helyes potyautasnak hívni a napelemeseketA beruházók egy államilag szabályozott rendszerbe fektettek be jogszabályok és a jogalkotó nyilatkozatai alapján, és nem felelőtlenül hoztak egy rossz döntést.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkPotyautast csinál a napelemesekből az éves szaldó, amely nem fenntartható sem társadalmilag, sem környezetilegAz áramtermelésben is résztvevő fogyasztók tudatossága elengedhetetlen ahhoz, hogy a háztartási méretű kiserőművek méltó helyükre kerüljenek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA szaldó igazságtalan, más napelemes elszámolási rendszer kell helyetteA napelemes források hozzájárulnak a hazai villamosenergia-termelési lehetőségek kihasználásához, de már nem tartható fenn a mértéktelen növekedésük.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNemcsak meghátrált, de most már vissza is futott a kormány napelemes ügybenHavi szaldóról már rég nem beszélnek, sőt még két évet rápakoltak az éves szaldó alkalmazására.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Tech áram áramellátás áramtermelés megújuló energia napelem napenergia szaldó szaldóelszámolás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Váczi István
2024. július 19. 11:22 Élet

Tavaly a mezőgazdaság mentette meg a magyar gazdaságot, idén viszont lehúzhatja

A forróság és a szárazság egyre inkább veszélyezteti a kukorica és a napraforgó termését, ami negatívan befolyásolhatja az ország gazdasági teljesítményét.

Torontáli Zoltán
2024. július 19. 05:26 Élet

Sok buktatót és csapdát kell elkerülnie, aki az otthonfelújítási milliókra pályázik

Nagy a rohanás az 1990 előtt épült családi házak felújítását segítő programnál, ami túlárazásokhoz és átgondolatlan korszerűsítési döntésekhez vezethet.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.