Hírlevél feliratkozás
Ujhelyi Géza
2023. szeptember 11. 16:10 Tech

A szaldó igazságtalan, más napelemes elszámolási rendszer kell helyette

(A szerző okleveles hőerőgépész, gyémántkoszorús mérnök. Az Ekonomi a G7 véleményrovata.)

A házi napelemek elszámolása körül kibontakozott vitához szeretnék hozzászólni. Előre kell bocsátanom, nincs házi napelemem, de mint aki a villamosenergia-iparágban töltötte életének 40 évét, talán elfogulatlanul mondhatom el véleményemet. Méghozzá a villamosenergia-rendszer üzemeltetője szempontjából nézve a kérdést.

Kezdettől fogva figyelem a napelemek térhódítását és azt az üzleti tevékenységet, amely a napelemek elterjesztésére jelentős erőfeszítéseket, reklámtevékenységet fejtett ki. Ennek része volt a szaldóelszámolás bevezetése is. Vagyis elszámolástechnikailag a napelemek által termelt nyári többlet villamosenergiát el lehetett tenni télire, amikor viszont a naperőművek nem vagy keveset termeltek, így csak a különbözetért kellett fizetni.

Köztudott, hogy a napelemek által termelt villamosenergia mennyisége a napsugárzás erősségétől függ, és jelentősen különbözik évszakonként. Télen a gyakran borús napokon alig termelnek, nyáron viszont gyakran megközelítik a névleges teljesítményüket. Az is köztudott, hogy egy villamosenergia-rendszerben a termelt és elfogyasztott villamosenergia teljesítményének minden pillanatban meg kell egyeznie. A rendszert üzemeltető ezt vagy a többi erőműegység fel- vagy leterhelésével, vagy az import változtatásával oldja meg.

Az importnál két eset lehetséges. Ha hiány jelentkezik, és tudunk importálni, legfeljebb csak a drágább importot kell megfizetni, ha viszont nem, és már saját forrásunk sincs, akkor korlátozni kell a fogyasztást. Többletnél, ha a rendszer igénye kisebb a termelésnél, akkor exportálni kell. Ennek problémája akkor jelentkezik, amikor másutt is hasonló többlettermelés mutatkozik. Ilyenkor fordulnak elő a negatív árak, vagyis hogy még fizetni is kell azért, hogy valaki átvegye a fölös termelést. Az elmúlt időben már erre is volt példa idehaza.

Egy villamosenergia-rendszer megszokott és normálisnak nevezhető üzemeltetése parancsolóan megkívánja olyan tartalékok beépítését, amelyekkel elkerülhetők a korlátozások. Erre a célra általában gyors indíthatóságú gázturbinás egységeket alkalmaznak. Ez viszont jelentős beruházási költséget és földgázlekötési díjat jelent. Következmény: megnövekedett termelési költség.

A sok kis napelem betáplálása miatt a meglévő vezetékhálózat (például vezetékek, transzformátorok, védelmi berendezések) ugyancsak bővítésre szorul, mert nem erre lett méretezve. Ez ugyancsak többlet beruházási költségeket hoz magával.

Az alapprobléma a napelem időjárás-, napszak- és évszakfüggése. A napelem – ha egyáltalán süt a nap – a reggeli óráktól késő délutánig termel. Az esti fogyasztási csúcs idején viszont már nem. Termelése lassan változik, maximumát a déli órákban éri el. Nyáron, a csúcs idején termelése általában meghaladja a fogyasztást, így fölös energia keletkezik. Télen viszont gyakran semmit vagy csak nagyon keveset termel.

A termelés és az igény közötti különbség kiegyenlítése napon belül még könnyebben (például otthoni akkumulátorral) megoldható, de a nyárról télre történő áthidaló tárolásra ma még csak elképzelések vannak (már vagy 30 éve). A szezonális tároláshoz alkalmas, megfizethető megoldás hiányában ma elsősorban rugalmas gázturbinás erőműveket alkalmaznak.

Akár a tároló egységek, akár a tartalék gázturbinás erőművek jönnek szóba az ellátásbiztonság érdekében, mindkét megoldás az időjárásfüggő termelő egységek elválaszthatatlan részének tekintendő – a jelentős többletköltségeikkel együtt. A villamosenergia-rendszerben csak így együtt életképesek.

Tehát egy napelemekkel rendelkező villamosenergia-rendszerben – az időjárásfüggő, szabályozhatatlan forrásoldal miatt – többletberuházásokra (hálózat, tartalékteljesítmény) van szükség. Ezeket a rendszerhasználati díjban számolják el.

A fentiek miatt nyilvánvaló, hogy a szaldórendszer igazságtalan.

Igazságtalan, mert nem veszi figyelembe a rendszerhasználati díjat, vagyis a napelemes rendszer alkalmazásához tartozó többletköltségeket. Márpedig ezeket valakinek ki kell fizetni, és ez általában a napelemes rendszer nélküli fogyasztó. Ezen költségek ismerete azért is nagyon fontos, mert ezek figyelembe vétele nélkül a villamosenergia-rendszer fejlesztése sem a valós költségek figyelembe vételével történik. Ennek iskolapéldája Németország, ahol a megújuló fejlesztéseket erőltetve sikerült mintegy két és félszeresére növelni a villamosenergia korábbi árát, mely ma a dániaival együtt Európa legmagasabb árát jelenti.

A szaldórendszert kezdettől fogva csak átmeneti kedvcsinálónak szánták, ez többé-kevésbé ismert volt, de sokan bíztak abban, hogy majd csak meghosszabbítják az alkalmazását. Nyilvánvaló volt, hogy az elterjesztésben, eladásban érdekeltek a szaldórendszer negatívumát igyekeztek elhallgatni, és elsősorban a viszonylag rövid megtérülési időre apellálni. Sajnos az is igaz, hogy a kormányzati szervek se nagyon igyekeztek erre a problémára előre figyelmeztetni. A korábbi telepítők érdekeinek figyelembe vételére ehelyett inkább egy rövidebb átmeneti időre vonatkozó kompromisszumos megoldást kellene találni.

Kétségtelen, hogy a napelemes források hozzájárulnak a hazai villamosenergia-termelési lehetőségek kihasználásához, de már nem tartható fenn a mértéktelen növekedésük. A háztartási méretű kiserőművek terjedésének korlátozása helyett viszont

szükség van igazságos, átlátható elszámolási rendszer bevezetésére, amely figyelembe veszi a létesítő, de a villamosenergia-rendszer költségeit, érdekeit is.

Ez lehet bruttó vagy más elszámolási rendszer is jól meghatározható és aktualizálható összegekkel, de ez biztosan nem az éves szaldórendszer.

Az energetikai szakemberek széles körének az a véleménye, hogy a nagyon összetett villamosenergia-rendszerbe történő bármilyen beavatkozást számításokkal alátámasztott műszaki-gazdasági-ökológiai hatásvizsgálatoknak kell megelőzniük.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNemcsak meghátrált, de most már vissza is futott a kormány napelemes ügybenHavi szaldóról már rég nem beszélnek, sőt még két évet rápakoltak az éves szaldó alkalmazására.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMeghátrálhat a kormány a 200 ezer napelemes elől, maradhat az éves elszámolás és jöhet a nagy roham az év végi változtatásigHiába jelentették be egy hete a havi szaldó bevezetését, úgy tűnik, marad az éves elszámolás.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech áramellátás árampiac áramtermelés elektromos áram napelem napenergia villamosenergia villamosenergia-rendszer Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bucsky Péter
2024. március 28. 12:41 Támogatói tartalom, Tech

Hidrogén-rásegítéses elektromos autóbuszokkal hatékonyabban zöldíthető a hazai buszállomány

Még keresik az ideális alternatív megoldást a buszüzemeltetők, de a Mercedes-Benz hidrogénes megoldása költséghatékony működésével áttörést hozhat a fenntartható közösségi közlekedésben.

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.