Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2023. szeptember 5. 12:28 Élet, Közélet

Meghátrálhat a kormány a 200 ezer napelemes elől, maradhat az éves elszámolás és jöhet a nagy roham az év végi változtatásig

Több korábbi váratlan lépés után újabb csavar a napelemes piacon: Facebook posztban kéri Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője Lantos Csaba energiaügyi minisztert, hogy maradjon meg a napelemes rendszerek éves szaldóelszámolása a már működő rendszereknél.

Miért fontos ez? Magyarországon csaknem 200 ezer háztartásban van napelem, ami nagyjából félmillió ember jelent. Többségük az elmúlt napokban becsapva érezhette magát – ahogy arra Kocsis is utalt -, mert az áram adásvételi elszámolását 2024-től úgy tervezték megváltoztatni (havi szaldó bevezetése), hogy

  • az jelentős költségeket eredményezett volna számukra,
  • ezzel kitolta volna a megtérülési időt,
  • pedig a kormány az elmúlt években épp arra bíztatta és abban támogatta a lakosságot, hogy telepítsen napelemet.
 

Előzmények: Lantos Csaba egy hete jelentette be, hogy új elszámolási rendszer lesz. Míg az éves szaldóval egy háztartás „el tudja tenni télre” a nyáron megtermelt felesleges áramot, havi szaldóval jóval korlátozottabban lehetne elszámolni a többlet termelést: jellemzően este/éjszaka lehetne használni plusz költség nélkül a napközben termelődő feleslegeket.

  • Ez amiatt jelentett volna jelentős változást, mert a kormány korábban azt mondta, hogy 2024 után is megmarad a szaldó lehetősége a telepítés első 10 évében. Azt azonban nem tette hozzá, hogy nem éves lesz a szaldó, hanem havi. 

Számokban: a havi szaldó kötelezettsége az éveshez képest azt eredményezte volna, hogy a nyáron termelt felesleget (jelenlegi árak mellett) kilowattóránként 5 forintért tudta volna eladni a háztartás, a téli többlet igényt pedig 36 vagy 70 forintért kellett volna megvennie fogyasztástól függően.

  • A legfőbb különbség az, hogy éves szaldóval reálisan elérhető a villanyszámla teljes lenullázása (függetlenül attól, hogy most és a jövőben mennyi lesz az áram ára), ami a napelemes piac felfutásának nagy ígérete volt eddig, míg havi szaldóval ez gyakorlatilag lehetetlen.

Igen, de: Lantos Csaba korábban uniós kötelezettséggel indokolta a havi szaldóra való átállást. Az uniós direktíva azonban csak azt mondja ki, hogy 2024-től az új belépők számára már ne maradjon meg olyan nagyfokú kedvezmény, mint az éves szaldóelszámolás.

  • Az unió tehát sosem mondta azt, hogy a már meglévő rendszereknél éves szaldó helyett havi szaldót kell bevezetni, ami visszamenőleges hatállyal is rontja a zöldenergiás befektetéseket. Ez kizárólag a magyar kormány interpretációja volt, amely a hálózatot üzemeltető cégeknek jelentett volna anyagi előnyt.
  • Ezért csak kommunikációs árnyékboksznak tekinthető Kocsis Máté megfogalmazása, amelyben arra kéri az energiaminisztert, hogy a magyar családok védelmében szálljon szembe az Európai Unióval.

Mi várható? A korábbi és jelenlegi információk alapján 2024-től az várható, hogy 

  • akinek van 2023. december 31 előtt beüzemelt napeleme, az várhatóan a beüzemelés után 10 évig éves szaldóval számolhat el,
  • aki pedig 2024. január 1-je után üzemeli be a rendszerét, az nem szaldózhat, vagyis mindig az aktuálisan érvényes árakon adhatja csak el a feleslegét, és veheti meg a többlet igényét (bruttó elszámolás)

Azt ugyanakkor nem közölték, hogy mi lesz az alapja a bruttó vételi és eladási ár számolásának, és arra mennyi ideig vállalnak garanciát, pedig ezek nélkül nehézkes egy napelemes beruházást megtervezni.

Tágabb kontextus: a kormány helyzetét nehezíti, hogy a rezsicsökkentés miatt magasan kell tartani a rendszerhasználati díjakat, ami nagyon kedvezőtlen a napelemes elszámolásoknál, ám ehhez a politikailag sikeres struktúrához vélhetően nem akar hozzányúlni a kormány.

  • Amennyiben 2023. december 31-e lesz az éves szaldóban maradás lehetőségének fordulópontja, akkor a napelemes piacot a hátralévő négy hónapban várhatóan le fogják rohanni a lakossági megrendelők, de többségük már hiába teszi ezt, mert ilyen rövid idő alatt nem lehet a nulláról egy rendszert megépíteni.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Közélet energia éves szaldó Kocsis Máté Lantos Csaba megújuló energia napelem szaldó szaldóelszámolás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Fabók Bálint
2024. február 27. 04:34 Élet

“Sok kutató próbálja ezt elmondani, de nem igazán jut el az emberekhez” – hogyan formálja át az Alföldet a klímaváltozás?

Az elmúlt években látványosan alakul át a Dél-Alföld: egyre nagyobb a vízhiány, pusztul a madárvilág, egyre több az invazív faj. Állami segítség viszont nem látszódik.

Váczi István
2024. február 22. 12:15 Élet

A gáz után a víz drágulása fenyegeti a panelek árát felsrófoló távhős rezsicsökkentést

Bajba sodorta a távhőszolgáltatókat a vízdíjak megemelése, a problémára vagy a szabályok módosítása, vagy további állami támogatás lehet megoldás.

Hajdu Miklós
2024. február 18. 18:03 Élet, Vállalat

Az egykor legnépszerűbb autómárka lassan háttérbe szorul a magyar piacon

Elvesztette az Opel a kivételes népszerűségét a magyarországi újautó-piacon.

Fontos

Váczi István
2024. március 1. 04:34 Világ

Csak egyféleképpen tud győzni az orosz hadsereg Ukrajnában

Három súlyos hiányossággal is küzdenek most az ukránok, és ha nem tudják megoldani őket, célt érhet az orosz felmorzsolás.

Torontáli Zoltán
2024. február 28. 14:08 Adat, Pénz

Minden jel szerint készülhetünk a 400-410 forint feletti euróra is

Ha a papírforma forgatókönyv teljesül, akkor a forint lassú ütemben, de folyamatosan gyengülni fog a következő időszakban.

Pálos Máté
2024. február 28. 04:34 Közélet

Emberi jogok és eutanázia: hol húzódnak az egyéni önrendelkezés és az állami életvédelem határai?

Akár évtizedekig meghatározhatja a hazai életvégi döntésekről szóló közbeszédet, de az európai jogfejldődésben is mérföldkő lehet a Karsai vs. Magyarország ügyben az strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán (EJEB) a közeljövőben várható ítélet.