Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2023. szeptember 8. 16:55 Élet, Közélet

Nemcsak meghátrált, de most már vissza is futott a kormány napelemes ügyben

Akár 2035 decemberéig is megmaradhat az éves szaldóelszámolás rendszere a napelemeknél – lényegében ezt jelentette be Lantos Csaba energiaügyi miniszter a legújabb videójában.

Miért fontos ez? A friss döntés gyökeresen eltér attól, amit a miniszter két hete bejelentett, akkor ugyanis azt mondta, hogy az éves szaldó 2024-től kivétel nélkül mindenkinek megszűnik, hiszen mindenkit az anyagilag sokkal kedvezőtlenebb havi szaldóba tesznek át.

  • Az elszámolás részleteiről itt és itt írtunk korábban.

Alulnézet: a fő problémát a már kiépített 200-220 ezer háztartási napelem sorsa jelentette, ezek megtérülése ugyanis nagyon kitolódott volna, ha mindenkinek havi szaldóra kell átállni. Emiatt óriási felháborodás alakult ki.

  • A szakminiszter egy brüsszeli irányelvnek való megfelelésre hivatkozott, indokolatlanul.

A kormány nagyon rövid idő alatt, már szeptember 5-ére meghátrált.

  • A kifordított kommunikációs stratégia szerint a Fidesz frakció felkérte az energiaügyi minisztert, hogy szálljon szembe Brüsszel akaratával, és védje meg a magyar családokat, azaz ne törölje el mindenkinek az éves szaldót. (Pedig az unió pont azt ellenezte, amit a magyar kormány csinálni akart: a zöld lakossági befektetések kedvezőtlen helyzetbe hozását.)
  • A miniszter mindenesetre formálisan eleget tett a kérésnek, és megkérte az energiahivatalt (MEKH), hogy vizsgálja meg a lehetőséget.
  • Ezek után pedig most bejelentette, hogy maradhat az éves szaldó.

Részletek:

  • Éves szaldóelszámolásban lesz mindenki a telepítéstől számított 10 évig, akinek már van kiépített rendszere vagy idén szeptember 7-éig beadta a telepítési kérelmét, és legkésőbb 2026. január 1-ig be is üzemeli a rendszerét.
  • Aki idén szeptember 7. után adja be az igényét, az az úgynevezett bruttó elszámolásba kerül.
  • Utóbbi részleteiről semmit sem közöltek, azaz Magyarországon ma csak úgy tervezhet egy háztartás napelemes beruházást, hogy az áram adásvételi elszámolási rendszeréről semmit sem tud.

Ez azt jelenti, hogy aki 2025 december végén üzemeli be a napelemét, az 2035 decemberéig éves szaldóban maradhat, ez tekinthető jelen állás szerint e kedvező elszámolási módszer végső határidejének.

Mivel korábban mindig azt kommunikálták, hogy 2023 végéig kell az éves szaldóban maradáshoz átadni a napelemet, a mostani állás szerint a kormány ezt két évvel megtoldotta. Így nem csupán a havi szaldó ötletét vetették el, hanem még két évet rápakoltak az éves szaldó lehetőségére.

Felülnézet: mindez úgy történt, hogy az eltelt két hétben semmilyen szabályozói, uniós és technológiai változás nem történt, a fordulat ezek egyikével sem magyarázható. Az első körben a minisztérium olyan érdemi szakmai egyeztetést nem folytatott az ügyben, amivel elkerülhető lett volna a sokadszorra jelentkező piaci káosz.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Közélet Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Fabók Bálint
2024. február 27. 04:34 Élet

“Sok kutató próbálja ezt elmondani, de nem igazán jut el az emberekhez” – hogyan formálja át az Alföldet a klímaváltozás?

Az elmúlt években látványosan alakul át a Dél-Alföld: egyre nagyobb a vízhiány, pusztul a madárvilág, egyre több az invazív faj. Állami segítség viszont nem látszódik.

Váczi István
2024. február 22. 12:15 Élet

A gáz után a víz drágulása fenyegeti a panelek árát felsrófoló távhős rezsicsökkentést

Bajba sodorta a távhőszolgáltatókat a vízdíjak megemelése, a problémára vagy a szabályok módosítása, vagy további állami támogatás lehet megoldás.

Hajdu Miklós
2024. február 18. 18:03 Élet, Vállalat

Az egykor legnépszerűbb autómárka lassan háttérbe szorul a magyar piacon

Elvesztette az Opel a kivételes népszerűségét a magyarországi újautó-piacon.

Fontos

Váczi István
2024. március 1. 04:34 Világ

Csak egyféleképpen tud győzni az orosz hadsereg Ukrajnában

Három súlyos hiányossággal is küzdenek most az ukránok, és ha nem tudják megoldani őket, célt érhet az orosz felmorzsolás.

Torontáli Zoltán
2024. február 28. 14:08 Adat, Pénz

Minden jel szerint készülhetünk a 400-410 forint feletti euróra is

Ha a papírforma forgatókönyv teljesül, akkor a forint lassú ütemben, de folyamatosan gyengülni fog a következő időszakban.

Pálos Máté
2024. február 28. 04:34 Közélet

Emberi jogok és eutanázia: hol húzódnak az egyéni önrendelkezés és az állami életvédelem határai?

Akár évtizedekig meghatározhatja a hazai életvégi döntésekről szóló közbeszédet, de az európai jogfejldődésben is mérföldkő lehet a Karsai vs. Magyarország ügyben az strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán (EJEB) a közeljövőben várható ítélet.