Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2023. szeptember 8. 16:55 Élet, Közélet

Nemcsak meghátrált, de most már vissza is futott a kormány napelemes ügyben

Akár 2035 decemberéig is megmaradhat az éves szaldóelszámolás rendszere a napelemeknél – lényegében ezt jelentette be Lantos Csaba energiaügyi miniszter a legújabb videójában.

Miért fontos ez? A friss döntés gyökeresen eltér attól, amit a miniszter két hete bejelentett, akkor ugyanis azt mondta, hogy az éves szaldó 2024-től kivétel nélkül mindenkinek megszűnik, hiszen mindenkit az anyagilag sokkal kedvezőtlenebb havi szaldóba tesznek át.

  • Az elszámolás részleteiről itt és itt írtunk korábban.

Alulnézet: a fő problémát a már kiépített 200-220 ezer háztartási napelem sorsa jelentette, ezek megtérülése ugyanis nagyon kitolódott volna, ha mindenkinek havi szaldóra kell átállni. Emiatt óriási felháborodás alakult ki.

  • A szakminiszter egy brüsszeli irányelvnek való megfelelésre hivatkozott, indokolatlanul.

A kormány nagyon rövid idő alatt, már szeptember 5-ére meghátrált.

  • A kifordított kommunikációs stratégia szerint a Fidesz frakció felkérte az energiaügyi minisztert, hogy szálljon szembe Brüsszel akaratával, és védje meg a magyar családokat, azaz ne törölje el mindenkinek az éves szaldót. (Pedig az unió pont azt ellenezte, amit a magyar kormány csinálni akart: a zöld lakossági befektetések kedvezőtlen helyzetbe hozását.)
  • A miniszter mindenesetre formálisan eleget tett a kérésnek, és megkérte az energiahivatalt (MEKH), hogy vizsgálja meg a lehetőséget.
  • Ezek után pedig most bejelentette, hogy maradhat az éves szaldó.

Részletek:

  • Éves szaldóelszámolásban lesz mindenki a telepítéstől számított 10 évig, akinek már van kiépített rendszere vagy idén szeptember 7-éig beadta a telepítési kérelmét, és legkésőbb 2026. január 1-ig be is üzemeli a rendszerét.
  • Aki idén szeptember 7. után adja be az igényét, az az úgynevezett bruttó elszámolásba kerül.
  • Utóbbi részleteiről semmit sem közöltek, azaz Magyarországon ma csak úgy tervezhet egy háztartás napelemes beruházást, hogy az áram adásvételi elszámolási rendszeréről semmit sem tud.

Ez azt jelenti, hogy aki 2025 december végén üzemeli be a napelemét, az 2035 decemberéig éves szaldóban maradhat, ez tekinthető jelen állás szerint e kedvező elszámolási módszer végső határidejének.

Mivel korábban mindig azt kommunikálták, hogy 2023 végéig kell az éves szaldóban maradáshoz átadni a napelemet, a mostani állás szerint a kormány ezt két évvel megtoldotta. Így nem csupán a havi szaldó ötletét vetették el, hanem még két évet rápakoltak az éves szaldó lehetőségére.

Felülnézet: mindez úgy történt, hogy az eltelt két hétben semmilyen szabályozói, uniós és technológiai változás nem történt, a fordulat ezek egyikével sem magyarázható. Az első körben a minisztérium olyan érdemi szakmai egyeztetést nem folytatott az ügyben, amivel elkerülhető lett volna a sokadszorra jelentkező piaci káosz.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Közélet Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Banyár József
2023. szeptember 20. 16:53 Élet

Egy feljavított német nyugdíjpontrendszerre van szükségünk!

Ettől még nem lenne tökéletes a nyugdíjrendszer, de kiszámíthatóbb biztosan.

Torontáli Zoltán
2023. szeptember 20. 13:33 Élet, Közélet

Magyarország MotoGP futamot rendezhet, pedig az új pályát nem építette meg hozzá

A Hungaroring lenne a helyszín 2025-ben, Balatonfőkajáron pedig Superbike futamot rendeznének.

Pálos Máté
2023. szeptember 17. 17:32 Élet

„Szinte csak az operál, aki szeret” – miért alakult ki hosszú várólista a szürkehályog-műtétekre?

A magyar egészségügyet jobban megütötte a járvány, mint más EU-országokét. A szemműtéteknél csak keveset sikerült lefaragni idén a hivatalos várólistából.

Fontos

Bucsky Péter
2023. szeptember 22. 04:34 Közélet

Szinte csak a sztrádákra jutott abból a 2000 milliárdból, amit útépítésre költött a kormány

Tíz év alatt autópályákra és elkerülő utakra költötték el a 2150 milliárdos költség 80 százalékát, felújításra és mellékutakra alig jutott forrás.

Pálos Máté
2023. szeptember 21. 18:30 Közélet, Pénz

Kósa és Szijjártó forintbedöntő nyilatkozatait idézte Matolcsy és Varga gazdasági csörtéje

A bankadóemelés és kamattámogatás-felülvizsgálat lehetőségének említéséről a piaci szereplők a magyar gazdaság gyengeségére következtettek.

Kolozsi Ádám
2023. szeptember 21. 15:42 Világ

Teljes hatalmi átrendeződés és az etnikai tisztogatás rémképe: a kaukázusi villámháború következményei

Az örmény többségű Hegyi-Karabah sorsa a napokban megpecsételődött.