Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2023. szeptember 8. 16:55 Élet, Közélet

Nemcsak meghátrált, de most már vissza is futott a kormány napelemes ügyben

Akár 2035 decemberéig is megmaradhat az éves szaldóelszámolás rendszere a napelemeknél – lényegében ezt jelentette be Lantos Csaba energiaügyi miniszter a legújabb videójában.

Miért fontos ez? A friss döntés gyökeresen eltér attól, amit a miniszter két hete bejelentett, akkor ugyanis azt mondta, hogy az éves szaldó 2024-től kivétel nélkül mindenkinek megszűnik, hiszen mindenkit az anyagilag sokkal kedvezőtlenebb havi szaldóba tesznek át.

  • Az elszámolás részleteiről itt és itt írtunk korábban.

Alulnézet: a fő problémát a már kiépített 200-220 ezer háztartási napelem sorsa jelentette, ezek megtérülése ugyanis nagyon kitolódott volna, ha mindenkinek havi szaldóra kell átállni. Emiatt óriási felháborodás alakult ki.

  • A szakminiszter egy brüsszeli irányelvnek való megfelelésre hivatkozott, indokolatlanul.

A kormány nagyon rövid idő alatt, már szeptember 5-ére meghátrált.

  • A kifordított kommunikációs stratégia szerint a Fidesz frakció felkérte az energiaügyi minisztert, hogy szálljon szembe Brüsszel akaratával, és védje meg a magyar családokat, azaz ne törölje el mindenkinek az éves szaldót. (Pedig az unió pont azt ellenezte, amit a magyar kormány csinálni akart: a zöld lakossági befektetések kedvezőtlen helyzetbe hozását.)
  • A miniszter mindenesetre formálisan eleget tett a kérésnek, és megkérte az energiahivatalt (MEKH), hogy vizsgálja meg a lehetőséget.
  • Ezek után pedig most bejelentette, hogy maradhat az éves szaldó.

Részletek:

  • Éves szaldóelszámolásban lesz mindenki a telepítéstől számított 10 évig, akinek már van kiépített rendszere vagy idén szeptember 7-éig beadta a telepítési kérelmét, és legkésőbb 2026. január 1-ig be is üzemeli a rendszerét.
  • Aki idén szeptember 7. után adja be az igényét, az az úgynevezett bruttó elszámolásba kerül.
  • Utóbbi részleteiről semmit sem közöltek, azaz Magyarországon ma csak úgy tervezhet egy háztartás napelemes beruházást, hogy az áram adásvételi elszámolási rendszeréről semmit sem tud.

Ez azt jelenti, hogy aki 2025 december végén üzemeli be a napelemét, az 2035 decemberéig éves szaldóban maradhat, ez tekinthető jelen állás szerint e kedvező elszámolási módszer végső határidejének.

Mivel korábban mindig azt kommunikálták, hogy 2023 végéig kell az éves szaldóban maradáshoz átadni a napelemet, a mostani állás szerint a kormány ezt két évvel megtoldotta. Így nem csupán a havi szaldó ötletét vetették el, hanem még két évet rápakoltak az éves szaldó lehetőségére.

Felülnézet: mindez úgy történt, hogy az eltelt két hétben semmilyen szabályozói, uniós és technológiai változás nem történt, a fordulat ezek egyikével sem magyarázható. Az első körben a minisztérium olyan érdemi szakmai egyeztetést nem folytatott az ügyben, amivel elkerülhető lett volna a sokadszorra jelentkező piaci káosz.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Közélet Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.