Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2023. szeptember 14. 19:03 Élet, Közélet

Dzsungellé vált a napelemes szabályozás, nehezebb lesz az érdekvédelem

Szerda este egy azonnal életbe lépő kormányrendelettel, valamint további két energiahivatali rendelet módosításával folytatódott a magyar háztartási méretű napelemes rendszerek elszámolási módszereinek átalakítása. Ez a folyamat tavaly ősszel pörgött fel, a piacot azóta ide-oda rángatják az újabbnál újabb bejelentések és szabályváltozások. A kép csak nagyon lassan tisztul, de furcsa módon egyre bonyolódik is, ami bizonytalanná teszi a háztartások számára azt, hogy egy legalább 20-25 évre szóló, húsba vágó befektetési döntést (a napelem telepítését) mérlegelni tudjanak.

Az újabb fejlemények megértéséhez elengedhetetlen az eddigiek vázlatos áttekintése:

 • A magyar háztartások kezdettől fogva éves szaldóelszámolásban voltak, mást nem is választhattak.
 • Az unió 2019 nyarán kiadott egy irányelvet, amely kimondta, hogy 2024-től az új belépők már nem lehetnek szaldóelszámolásban.
 • Magyarország csak 2020 végére alkotta meg a jogi kereteit a bruttó elszámolásnak, amely 2024-től felváltja a szaldót, de konkrétumokat erről a megoldásról azóta sem tudni.
 • Ezután két évig szinte semmi sem történt. Mivel a napelemet telepítők mindig is az inverter hálózati csatlakozására való engedély alapján (és nem a napelem panelek alapján) szerződtek az áramcégekkel, a piacon elfogadott logikus jogértelmezés az volt, hogy amíg a telepítéskori invertert nem kell lecserélni (mert elromlik vagy a rendszert bővíteni akarja a tulajdonos), addig biztosan marad a szaldóelszámolás (hiszen addig a kezdeti szerződés él, és nem kell újat kötni).
 • 2022 októberében azonban váratlanul bejelentették, hogy a közműhálózat nem bírja tovább fogadni a napelemek betáplálását, ezért annak lehetőségét felfüggesztik novembertől, az új belépők számára. Mivel betáplálás nélkül értelmezhetetlen a szaldó, de még a bruttó elszámolás is, több százezren beadták a telepítési kérelmüket a novemberi határidő előtt.
 • 2022 novemberében meghatározták, hogy a szaldó csak a telepítés utáni első tíz évben használható, utána át kell térni a bruttó elszámolásra.
 • 2023 márciusában elkezdték a betáplálási tilalom feloldását tervezni, mert az uniós elvárás a 2024. végi megszüntetés.
 • Idén augusztus 24-én azt közölték, hogy 2024-től minden eddigi éves szaldóst havi szaldóba raknak át, a többiek pedig bruttó elszámolásba kerülnek. Ez nagy felzúdulást váltott ki.
 • A kormány két héten belül alapvetően megváltoztatta a döntését, szeptember 7-én bejelentve, hogy megmarad az éves szaldó a meglévő és az eddig beadott engedéllyel rendelkező, de 2025 végéig telepített rendszerekre, a telepítéstől számított 10 évig.

Most az első új fejlemény az, hogy a jogszabályokba konkrétan bevezették a szeptember 7-i határidőt és a 10 éves periódust, de ezt kissé váratlan módon kiterjesztették a rendszerek bővítésére is.

A jelenlegi állás szerint tehát aki

 1. 2023. szeptember 7-e előtt telepített napelemet, vagy
 2. 2023. szeptember 7-ig beadta a telepítési vagy bővítési kérelmét, és ezt 2026. január 1-ig meg is valósítja,

az a telepítéstől, illetve a bővítéstől számított 10 évig éves szaldóban számol el.

Nézzünk a mai jogi helyzetre néhány példát, véletlenszerűen vett időpontokkal:

 1. Aki 2020. július 1-jén kezdte el használni a napelemes rendszerét, az 2030. július 1-ig marad az éves szaldóban.
 2. Aki 2023. szeptember 6-án beadta a kérelmét, és a rendszerét 2025 decemberében telepíti, az 2035 decemberéig marad éves szaldóban.
 3. Aki 2020-ban telepített egy rendszert, de 2023. szeptember 6-án beadott hozzá egy bővítési kérelmet, és a bővítést 2025 decemberéig készre is jelenti, az is 2035 decemberéig maradhat éves szaldóban.
 4. Aki 2023. szeptember 7-e után adja be a telepítési kérelmét, az bruttó elszámolásba kerül.
 5. Aki szeptember 7-e után adja be a bővítési kérelmét, szintén bruttó elszámolásba kerül.
 6. Akinél 2024-től kezdve bármikor lejár a 10 éves szaldós periódus, az is bruttó elszámolásba kerül.

Második új elem, hogy akinek 2023. december 31-ig lejár a most bevezetett 10 éves határidő, azzal idén még szaldóval számolnak el. Példa: aki 2013-ban telepített napelemet, és az éves leolvasás időpontja október 31., az 2023. október 31-én még egy utolsó éves szaldós elszámolást kap, majd a november 1.-december 31. közötti időre is kap egy szaldós elszámolást, és 2024-től kerül át a bruttó elszámolás rendszerébe.

Harmadik új elemként két energiahivatali rendelet jelent meg, de ezek csak a forgalomarányos rendszerhasználati díjaknál rendezik (a fentieknek megfelelően szétválasztják) a szaldó és a bruttó elszámolást, szeptember 7-i választóvonallal, a fent részletezett 10 éves időszakra.

Mivel a gyakorlatban sem a szaldó, de még a bruttó elszámolás sem értelmezhető betáplálás nélkül, a fentiek egyelőre semmit sem jelentenek azoknak, akik 2022 novembere óta szeretnének napelemet a háztetőre. Negyedik újdonságként azonban Gulyás Gergely kormányszóvivő bejelentette, hogy januártól megszűnik a betáplálási korlátozás majdnem az egész országban, kivéve 7-8 százalék területet. Hogy ez hol lesz, azt még nem tudni.

Akinek tehát még nincs napeleme, és nincs 2022 novembere előtt beadott kérelme sem, annak érdemes megvárnia, hogy mely területeken engedik meg januártól a betáplálást.

Akinek viszont van 2022. november előtt beadott kérelme, de eddig még nem építette fel a rendszerét, az (jelen állás szerint) területi korlátozás nélkül egészen 2025 végéig megteheti ezt, és éves szaldóban lesz 10 évig.

Ötödik újdonság, hogy Gulyás Gergely arra célzott, a bruttó elszámolásban a paksi atomerőmű termelte áram átvételi árát fogják alapul venni. Egyelőre nem világos, hogy ez mit jelent pontosan, de elképzelhető, hogy aki bruttó elszámolás alá kerül, az kilowattóránként 13 forint körüli átvételi árral számolhat. Ez a lakosság szempontjából sokkal jobb, mint az eddig valószínűsített 5 forint.

Ha így lesz, akkor a bruttó elszámolás azt fogja jelenteni, hogy az egyes hónapokban feleslegben keletkező, és ezért hálózatba betáplált áramért a háztartás kilowattóránként 13 forintot kap, a többletként kivett áramért pedig a rezsicsökkentett kvótán belül 36, azon felül 70 forintot fizet. A fentiek fényében azonban most már badarság lenne előzetes becslésekbe bocsátkozni.

Amint látszik, a napelemes elszámolások terén mára olyan bonyolult lett a rendszert, amely

 • egyrészt nagyon nehezen átlátható, és a megértést a kormányzati kommunikáció sem segíti;
 • másrészt kezd annyira elmenni az egyedi részletek irányába, hogy egyre több részre osztja a több mint 200 ezer érintett háztartást, ami egyre nehezebbé teszi az ágazat egységes érdekképviseletét.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNemcsak meghátrált, de most már vissza is futott a kormány napelemes ügybenHavi szaldóról már rég nem beszélnek, sőt még két évet rápakoltak az éves szaldó alkalmazására.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMeghátrálhat a kormány a 200 ezer napelemes elől, maradhat az éves elszámolás és jöhet a nagy roham az év végi változtatásigHiába jelentették be egy hete a havi szaldó bevezetését, úgy tűnik, marad az éves elszámolás.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkPotyautast csinál a napelemesekből az éves szaldó, amely nem fenntartható sem társadalmilag, sem környezetilegAz áramtermelésben is résztvevő fogyasztók tudatossága elengedhetetlen ahhoz, hogy a háztartási méretű kiserőművek méltó helyükre kerüljenek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Közélet bruttó elszámolás megújuló energia napelem szabályozás szaldó szaldóelszámolás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2024. június 11. 17:01 Élet, Pénz

Az Adria és a Balaton közötti döntést is átbillentheti a 400 forint felé közelítő euróárfolyam

Ha nem fordul a trend, vagy nem lép közbe a jegybank, akkor a balatoni szállásadók és lángosozók dörzsölhetik a tenyerüket.

Torontáli Zoltán
2024. június 4. 13:04 Adat, Élet

Áruk helyett élményeket veszünk, és ez most jól jön a gazdaságnak

Az ipar gyengélkedését a szolgáltatószektor ellensúlyozza, vélhetően a kormány örömére.

Torontáli Zoltán
2024. június 3. 15:06 Adat, Élet

Nem a több munkaóra biztosítja a nagyobb gazdasági teljesítményt

Magasabb egy főre jutó GDP-hez jellemzően kevesebb munkaóra társul az unióban, de az összefüggés persze nem ok-okozati, hanem valószínűleg szerkezeti.

Fontos

Trippon Mariann
2024. június 13. 16:09 Pénz

Lassan mozdulnak a nagy jegybankok, és ez az MNB mozgásterét is szűkíti

A szolgáltatások továbbra is gyors drágulása miatt csak nagyon lassan csökkentik a kamatokat a fejlett országok jegybankjai.

Stubnya Bence
2024. június 13. 14:07 Közélet

Pár éve még 68 órás munkahéttel került be a hírekbe az üzem, ahonnan most 500 embert eresztenek szélnek

Változnak a fogyasztói igények, ezért bezár a Henkel körösladányi üzeme, ahol 1990 óta gyártottak mosóport.

Mészáros R. Tamás
2024. június 13. 05:19 Világ

Elkezdődött a harc a kínai elektromos autók ellen, kétélű fegyverekkel

Az Európai Bizottság védővámokat vetett ki, noha korábban ezek más szektorokban nem jártak sikerrel. Alternatív eszközök viszont nem nagyon vannak az EU kezében.