Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2020. augusztus 12. 17:54 Tech

A Facebook már olyan fontos, hogy bármi áron meg kellene menteni

A Facebook a 2,6 milliárd felhasználójával a világ jelentős részén gyakorlatilag az első számú kommunikációs felületté vált, a kapcsolattartás, a kereskedelem vagy akár a politikai szerveződés sok helyen szinte ellehetetlenülne, ha az amerikai cég megszüntetné a szolgáltatását. Bár nehéz elképzelni, hogy ez megtörténne, lehetetlennek mégsem mondható, hiszen végső soron üzleti alapokon működő magánvállalatról van szó. Ebben a szélsőséges esetben azonban a Facebook összes adatkezelési botránya és vitatott gyakorlata ellenére

a kormányok valószínűleg a közösségi portál megmentésére sietnének

az Oxfordi Egyetem kutatói, Carl Öhman és Nikita Aggarwal tanulmánya szerint.

A Facebook esetleges megszűnése a legrosszabbul a fejlődő országokban élőket érintené, akiket nemcsak az ismerőseikkel való kapcsolattartásban segít a portál, hanem a független és kritikus információk elérésében is. Csőd esetén ráadásul súlyos adatkezelési problémák merülnének fel: az ezt követő eljárás során akár a felhasználókról tárolt információk átadása is szóba jöhet más szervezetek számára, de már az is tömegeknek okozhat hatalmas kellemetlenséget, ha a profiljuk egyszerűen megsemmisülne. Sőt, hosszabb távon egyelőre nehezen felbecsülhető, de valószínűleg egyedülálló értékű adatvagyon halmozódik a Facebook szerverein, ami segítheti a mai kor történéseinek dokumentálását és későbbi megértését.

A 2008-as válság egyik nagy tanulsága volt, hogy még az olyan megingathatatlannak tűnő nagyvállalatok is akár pillanatok alatt tönkremehetnek, mint a Lehman Brothers. A legfontosabb pénzügyi vállalatok helyzetét azóta még inkább kitüntetett figyelemmel kísérik a kormányok, hogy szükség esetén kisegíthessék őket, ami a szerzők szerint a Facebook és a hozzá hasonló jelentőségi technológiai cégek eseteiben is szükséges. Aggarwal a Guardiannek nyilatkozva hozzátette, hogy az állami biztosítékokért cserébe a Facebooknak az adatkezelés, a hirdetések, a szólásszabadság és a gyűlöletbeszéd területén szigorúbb előírásoknak kellene megfelelnie.

Továbbá a Facebooknál tárolt adatok digitális örökséggé nyilvánítását is javasolják a kutatók. Ez az ötlet nem teljesen eredeti – a Twitter már 2010-ben a kongresszusi könyvtár rendelkezésére próbálta bocsátani a felhasználók bejegyzéseit -, és nem is könnyen megvalósítható a sokszor privát, zárt körben megosztott, személyes tartalmak miatt. Mindenesetre Öhman és Aggarwal szerint az adatvagyon fennmaradását akár az UNESCO világörökségi helyszínek védelmét célzó tevékenységéhez hasonló módon szavatolhatják majd a cégtől független szervezetek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA legnagyobb hirdetők próbálnák észhez téríteni a Facebookot, egyelőre kevés sikerrelA hirdetők bojkottja nem fogja megroppantani a céget, de ha nem maradnak szövetségesei, könnyen feldarabolhatja egy új amerikai kormányzat.

Tech állami támogatás csőd facebook Mark Zuckerberg Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Torontáli Zoltán
2020. november 30. 12:43 Tech, Vállalat

A Huawei lett a Xiaomi európai áldozata

A friss adatok szerint a Samsung és az Apple tartja magát a kontinensen, de nagyon jön föl a Xiaomi.

Torontáli Zoltán
2020. november 30. 11:06 Tech

Levegőtisztító-szűrő lett a Toyota autója

Az új Toyota Mirai hidrogénnel megy, és elsősorban technológiai kényszerből lett ennyire zöld.

Bucsky Péter
2020. november 18. 09:29 Támogatói tartalom, Tech

Egy kis gépi tanulás, néhány adatbázis, és máris milliókat lehet keresni

Öt perc alatt lehet olyan adatelemzéseket végezni, amellyel a mesterséges intelligencia megmondja, kinek mit lenne érdemes csinálni.

Fontos

Kasnyik Márton
2020. december 4. 05:54 Adat

Kettévált a magyar gazdaság is, és ez csak durvább lesz a következő hónapokban

A kisebb országok ipara gyorsabban magához tért a nagyokénál. A testi érintkezést igénylő szolgáltatások viszont nagy bajba kerülhetnek.

Avatar
2020. december 3. 16:05 Adat, Közélet

Dolgozik a fodrász, nyitva van a kávézó, és ez meglátszik a gazdasági adatainkon

A harmadik negyedéves GDP statisztikák megerősítették a havi adatok által festett képet, viszonylag erős kilábalási periódust tudhatunk magunk mögött.

Fabók Bálint Jandó Zoltán
2020. december 3. 06:16 Közélet, Vállalat

A leggazdagabb magyarországi család vagyonának története – 2. rész

Rahimkulovék megforgatják a pénzüket a magyar tőzsdén, kaszálnak a Zalakerámiával, kavarnak a Mollal és beveszik magukat az OTP-be, ezzel óriási vagyonra tesznek szert.