Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2020. augusztus 12. 17:54 Tech

A Facebook már olyan fontos, hogy bármi áron meg kellene menteni

A Facebook a 2,6 milliárd felhasználójával a világ jelentős részén gyakorlatilag az első számú kommunikációs felületté vált, a kapcsolattartás, a kereskedelem vagy akár a politikai szerveződés sok helyen szinte ellehetetlenülne, ha az amerikai cég megszüntetné a szolgáltatását. Bár nehéz elképzelni, hogy ez megtörténne, lehetetlennek mégsem mondható, hiszen végső soron üzleti alapokon működő magánvállalatról van szó. Ebben a szélsőséges esetben azonban a Facebook összes adatkezelési botránya és vitatott gyakorlata ellenére

a kormányok valószínűleg a közösségi portál megmentésére sietnének

az Oxfordi Egyetem kutatói, Carl Öhman és Nikita Aggarwal tanulmánya szerint.

A Facebook esetleges megszűnése a legrosszabbul a fejlődő országokban élőket érintené, akiket nemcsak az ismerőseikkel való kapcsolattartásban segít a portál, hanem a független és kritikus információk elérésében is. Csőd esetén ráadásul súlyos adatkezelési problémák merülnének fel: az ezt követő eljárás során akár a felhasználókról tárolt információk átadása is szóba jöhet más szervezetek számára, de már az is tömegeknek okozhat hatalmas kellemetlenséget, ha a profiljuk egyszerűen megsemmisülne. Sőt, hosszabb távon egyelőre nehezen felbecsülhető, de valószínűleg egyedülálló értékű adatvagyon halmozódik a Facebook szerverein, ami segítheti a mai kor történéseinek dokumentálását és későbbi megértését.

A 2008-as válság egyik nagy tanulsága volt, hogy még az olyan megingathatatlannak tűnő nagyvállalatok is akár pillanatok alatt tönkremehetnek, mint a Lehman Brothers. A legfontosabb pénzügyi vállalatok helyzetét azóta még inkább kitüntetett figyelemmel kísérik a kormányok, hogy szükség esetén kisegíthessék őket, ami a szerzők szerint a Facebook és a hozzá hasonló jelentőségi technológiai cégek eseteiben is szükséges. Aggarwal a Guardiannek nyilatkozva hozzátette, hogy az állami biztosítékokért cserébe a Facebooknak az adatkezelés, a hirdetések, a szólásszabadság és a gyűlöletbeszéd területén szigorúbb előírásoknak kellene megfelelnie.

Továbbá a Facebooknál tárolt adatok digitális örökséggé nyilvánítását is javasolják a kutatók. Ez az ötlet nem teljesen eredeti – a Twitter már 2010-ben a kongresszusi könyvtár rendelkezésére próbálta bocsátani a felhasználók bejegyzéseit -, és nem is könnyen megvalósítható a sokszor privát, zárt körben megosztott, személyes tartalmak miatt. Mindenesetre Öhman és Aggarwal szerint az adatvagyon fennmaradását akár az UNESCO világörökségi helyszínek védelmét célzó tevékenységéhez hasonló módon szavatolhatják majd a cégtől független szervezetek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA legnagyobb hirdetők próbálnák észhez téríteni a Facebookot, egyelőre kevés sikerrelA hirdetők bojkottja nem fogja megroppantani a céget, de ha nem maradnak szövetségesei, könnyen feldarabolhatja egy új amerikai kormányzat.

Tech állami támogatás csőd facebook Mark Zuckerberg Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Váczi István
2021. november 22. 15:41 Támogatói tartalom, Tech

Kamionokkal nem fog menni a klímavédelem, fejlesztésekkel terelnék vasútra a forgalmat

A piacvezető magyar vasúti árufuvarozási vállalatot, a Rail Cargo Hungariát is magában foglaló Rail Cargo Group euró milliókat fordít a vasúti árufuvarozás digitalizációjára és innovációjára.

Bucsky Péter
2021. november 19. 10:25 Támogatói tartalom, Tech

Felhőmegoldásokkal a hagyományosnál olcsóbban tudják a bankok a felhasználóik igényeit kiszolgálni

Akik nem váltanak időben felhőalapú informatikára a pénzügyi szektorban, a szolgáltatások minőségében lemaradva elveszthetik ügyfeleiket a gyorsabban modernizáló konkurenciával szemben.

Stubnya Bence
2021. november 18. 16:14 Tech

A Google új platformjával zöldítenék a divatcégek ellátási láncait

Egy nagy adatbázist hoznak létre, ahol a beszállítók fenntarhatósági adatai és a potenciális klímaváltozás okozta kockázatok is megtalálhatóak.

Fontos

Torontáli Zoltán
2021. november 29. 11:59 Támogatói tartalom, Vállalat

Előre a múltba, Magyarországon betiltják az online gyógyszer-kereskedelmet

Nem feltétlenül indokoltak azok a félelmek, amelyek miatt a törvénymódosítást megalkották.

Katona Hajnalka
2021. november 28. 16:18 Élet

Miért járnak szakadt ruhában a leggazdagabbak?

Kísérleti közgazdaságtani módszerekkel jártak utána, hogy miért hajlamosak a legtehetősebbek olcsónak látszó ruhadarabokat hordani.

Torontáli Zoltán
2021. november 28. 07:33 Világ

Hogyan lehet elérni, hogy a házakat bontás után máshol újra összerakják?

Technikailag és üzletileg is nagyon nehéz ezt megoldani, de bemutatunk egy valós, működő példát. Ez a körforgásos építészet kezdete.