Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. szeptember 25. 14:37 Tech

Szórakoztató és kissé ijesztő, ahogy megtanult bújócskázni a mesterséges intelligencia

Figyelemre méltó bemutatóval jelentkezett a héten a mesterséges intelligenciával kapcsolatos kutatások egyik vezető műhelye, az OpenAI. A projekt során a szoftvert egy bújócskázási játékra eresztették rá, ahol a szabályok nagyon egyszerűek: a hunyó (csapat) akkor kap pontot, ha megtalálja a másik felet, míg az elrejtőzők értelemszerűen akkor, ha minél tovább láthatatlanok maradnak a tagjai.

A meccsek különböző mértékben összetett pályán zajlottak, az elrejtőzőknek az indulás után volt pár másodpercük arra, hogy elemeket tologassanak. Később ezt már mindkét fél megtehette, de ha egyet rögzítettek, akkor azt a másik fél nem tudta elmozdítani. Ezt leszámítva azonban a programozók semmit nem tanítottak meg a mesterséges intelligenciának, az egyszerűen abból vont le következtetéseket a követendő stratégiára, hogy milyen eredményességgel tudta irányítani a csapatokat. Ahogy a szakemberek mondják, a megerősítéses tanulásra bízták a tudásának a csiszolását.

A projekt során összesen 481 millió meccs futott végig. Kezdetben egyszerűen szaladgáltak a virtuális játékosok, idővel azonban mindkét oldal egyre összetettebb, a szereplők koordinációját igénylő stratégiákat kezdett megvalósítani. Amikor a rejtőzők elsáncolták magukat, akkor a másik csapat egy idő után megtanulta, hogyan kell egy rámpa segítségével mögéjük kerülni. Ezt követően a rejtőzködők már azt is bevitték a sánc mögé.

A legmeglepőbb viszont talán az volt, hogy egy másik típusú pályán a hunyó arra is rájött, hogy egy dobozon szörfölve is át tudja törni a védelmet. Egészen addig, amíg a másik oldal le nem blokkolja az összes elérhető elemet.

A problémamegoldás magas foka persze nem meglepő azok után, hogy a mesterséges intelligenciák a sakkban és a góban is magasan az ember fölé nőttek, és már az igen összetett stratégiai játékokban is jobbak. A bújócska azért érdekes, mert egyszerű szabályainál fogva jól mutatja folyamatában, ahogy kikupálódik a mesterséges intelligencia a megerősítéses tanulás során.

Emellett a VOX cikke szerint azt is mutatja, hogy kiszámíthatatlan, milyen megoldásokkal áll elő, ezért vigyázni kell, ha olyan dolgokra akarjuk használni, mint mondjuk a rákkutatás vagy az erőművek hatékonyságának a növelése.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKivel fog először találkozni a mesterséges intelligencia?Kínaiak vagy amerikaiak fejlesztik ki először az embereknél értelmesebb mesterséges intelligenciát? Erről szól az emberiség jövője szempontjából legfontosabb verseny, ami éppen most folyik.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech megerősítéses tanulás mesterséges intelligencia openAI Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bucsky Péter
2024. március 28. 12:41 Támogatói tartalom, Tech

Hidrogén-rásegítéses elektromos autóbuszokkal hatékonyabban zöldíthető a hazai buszállomány

Még keresik az ideális alternatív megoldást a buszüzemeltetők, de a Mercedes-Benz hidrogénes megoldása költséghatékony működésével áttörést hozhat a fenntartható közösségi közlekedésben.

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.