Hírlevél feliratkozás
G7.hu
2020. május 10. 13:06 Podcast

Ezután: Elfogytak az önvédelmi fegyverek a boltokból, erősödni fog az uzsora

A prostitúció vagy a drogkereskedelem útjait is elvágta a karantén. Ha az alvilágnak, a szervezett bűnözésnek elfogy a pénze, akkor a bűnszervezetek erőszakosabbak lehetnek. Olaszországban a szervezett bűnözés rászállt azokra a vállalkozásokra, amelyek anyagilag ellehetetlenültek – mondja Dezső András, az Index újságírója a G7 és a Dumaszínház Ezután című podcastjában.

 

Főként azok a bűnözők tudnak élni ezzel a válsággal, akiknek pénzük van, ők a kiberbűnözés felé fordulhatnak hosszabb távon. A kisebbek térnyerése viszont már most látható. Angliában és az USA több államában is a hatóságok arra kérték az embereket, hogy a megszaporodó kisebb bűncselekményeket ne jelentsék vagy legfeljebb csak online.

Magyarországon a szervezett bűnözést ugyan már felszámolták, de szinte biztosra vehető, hogy az uzsora erősödni fog, főként vidéken. Nyugat-Európában több magyarországi bűnszervezet aktív, az ő visszatérésükre is számítani lehet. Vannak Angliában is ismertebb magyar bűnözők, Dezső szerint most nem lenne meglepő az ő visszatérésük sem. A magyar boltokból elfogytak az engedély nélkül vásárolható önvédelmi fegyverek, ami jelezheti, hogy többen attól tartanak, hogy elveszítik a megélhetésüket, és kénytelenek lesznek a törvényen kívül keresni a megoldást.

A legérdekesebb mégis azoknak az országoknak a helyzete, ahol a bűnszervezetek az állami erőszakszervezeteknél erősebbek vagy befolyásosabbak. Olaszországban a maffia hasonlít egy önkormányzathoz, a komoly bűnszervezetek mindig is vállalkozásként működtek. Ha sok a fertőzött, például Olaszországban, akkor pont olyan rosszul megy majd nekik a biznisz, mint egy péknek vagy más termelő vállalatnak.

Sok latin-amerikai országban is államként működnek a bűnszervezetek (pontosabban az állam működik nagyon gyengén, vagy helyenként alig létezik), így olyat is látunk, hogy ők figyelmeztetik kampányokkal a helyieket a maszkok viselésére és a távolságtartásra, hiszen a saját üzleteiket így védhetik a legjobban. Ezekben az országokban a koronavírus miatt nehéz helyzetbe kerülő állam tovább gyengül, a szegénység még többeket a törvényen kívüliség és a bűnözés felé terel, az egyébként is erőforrásszegény központi kormányzatok pedig az eddiginél is jobban háttérbe szorulnak.

(Az Ezután a G7 és a Dumaszínház közös podcastja arról, hogy mi lesz, és mit csináljunk másként a koronavírus-járvány lezajlása után. Litkai Gergely tíz nagyon eltérő terület képviselőjével beszélget a jövőről. Az adások a G7 szokásos csatornáján jelennek majd meg, erre érdemes feliratkozni akár Spotify-on, akár bármilyen podcast-alkalmazásban.)

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEzután: Katasztrófasorozat jön, de ezt nem közvetítik majd a híradókIndul a G7 és a Dumaszínház új podcastja, az Ezután. Litkai Gergely beszélget Feledy Botond külpolitikai szakértővel arról, hogy mit várhatunk a koronavírus utáni világban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEzután: Nem biztos, hogy jót tesz a környezetnek a home officeValóban jó a távmunka a környezetnek? Mit hasznosíthatunk a mostani tapasztalatokból? Sok más mellett ezekről beszélgetett Litkai Gergely Bart István klímapolitikai szakértővel.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEzután: A tanároknak meg kell tanulnia, hogy nem kontrollálhatják mindig a tanulókatMár a járvány és a kényszerű távoktatás előtt is idejétmúlt szemlélet volt, hogy a tanárnak és a diáknak egy térben kell lennie, hogy oktatás történhessen. Moss László, az Eötvös gimnázium igazgatója az Ezután podcast vendége.

Podcast Ezután Olvasson tovább a kategóriában

Podcast

Kasnyik Márton
2020. május 23. 07:28 Podcast

Darvas Zsolt a nagy európai maszatolás végéről

A koronavírus és a német alkotmánybíróság együtt talán már elég nagy sokk ahhoz, hogy kimozdítsa az eurózónát a semmittevésből. A Bruegel Intézet közgazdásza a G7 Podcastban.

G7.hu
2020. május 15. 18:25 Podcast

Ezután: Mikor állhatnak újra lábra a színházak?

Az élet és a színház olyan közel van egymáshoz, hogy a lezárások a színházi életet is teljesen felszámolták. Az Ezután podcast vendége Dömötör András színész-rendező.

Kasnyik Márton
2020. május 10. 07:57 Podcast

Scheiring Gábor: A kormány sokat segített a nemzeti tőke egy részének, de a felzárkózáshoz ez kevés lesz

G7 podcast! Jó idők jártak azokra a magyar cégtulajdonosokra, akik tudásszegény, munkaintenzív termelést végeztek. Ezért is olyan stabil a NER.

Fontos

Jandó Zoltán
2020. május 27. 08:23 Közélet

Kilencvenmilliárdért építi meg az új Duna-hidat Paksnál a kormány kedvenc útépítője

A hídra főleg a paksi atomerőmű bővítése miatt van szükség, és 25 kilométernyi utat is építhet hozzá a Duna Aszfalt a következő három évben.

Váczi István
2020. május 27. 06:29 Közélet

Mire vége a járványnak, nagyon felkészültek leszünk rá

Az egészségügyi felszerelések terén önellátásra törekszik a kormány, sőt, mintha ezt más ágazatokra is ki akarná terjeszteni, ami furcsa egy nyitott gazdaságban.

Fabók Bálint
2020. május 26. 12:22 Vállalat

Utolsókat rúgja a nagy múltú Ajka Kristály, bontani kezdték az üveggyárat

A rendszerváltás idején még 1300 embert alkalmazó gyár fénykorában szinte kizárólag gazdag országokba exportált, mostanra azonban nagyjából 15 embernek ad munkát.