Hírlevél feliratkozás
G7.hu
2020. május 10. 13:06 Podcast

Ezután: Elfogytak az önvédelmi fegyverek a boltokból, erősödni fog az uzsora

A prostitúció vagy a drogkereskedelem útjait is elvágta a karantén. Ha az alvilágnak, a szervezett bűnözésnek elfogy a pénze, akkor a bűnszervezetek erőszakosabbak lehetnek. Olaszországban a szervezett bűnözés rászállt azokra a vállalkozásokra, amelyek anyagilag ellehetetlenültek – mondja Dezső András, az Index újságírója a G7 és a Dumaszínház Ezután című podcastjában.

 

Főként azok a bűnözők tudnak élni ezzel a válsággal, akiknek pénzük van, ők a kiberbűnözés felé fordulhatnak hosszabb távon. A kisebbek térnyerése viszont már most látható. Angliában és az USA több államában is a hatóságok arra kérték az embereket, hogy a megszaporodó kisebb bűncselekményeket ne jelentsék vagy legfeljebb csak online.

Magyarországon a szervezett bűnözést ugyan már felszámolták, de szinte biztosra vehető, hogy az uzsora erősödni fog, főként vidéken. Nyugat-Európában több magyarországi bűnszervezet aktív, az ő visszatérésükre is számítani lehet. Vannak Angliában is ismertebb magyar bűnözők, Dezső szerint most nem lenne meglepő az ő visszatérésük sem. A magyar boltokból elfogytak az engedély nélkül vásárolható önvédelmi fegyverek, ami jelezheti, hogy többen attól tartanak, hogy elveszítik a megélhetésüket, és kénytelenek lesznek a törvényen kívül keresni a megoldást.

A legérdekesebb mégis azoknak az országoknak a helyzete, ahol a bűnszervezetek az állami erőszakszervezeteknél erősebbek vagy befolyásosabbak. Olaszországban a maffia hasonlít egy önkormányzathoz, a komoly bűnszervezetek mindig is vállalkozásként működtek. Ha sok a fertőzött, például Olaszországban, akkor pont olyan rosszul megy majd nekik a biznisz, mint egy péknek vagy más termelő vállalatnak.

Sok latin-amerikai országban is államként működnek a bűnszervezetek (pontosabban az állam működik nagyon gyengén, vagy helyenként alig létezik), így olyat is látunk, hogy ők figyelmeztetik kampányokkal a helyieket a maszkok viselésére és a távolságtartásra, hiszen a saját üzleteiket így védhetik a legjobban. Ezekben az országokban a koronavírus miatt nehéz helyzetbe kerülő állam tovább gyengül, a szegénység még többeket a törvényen kívüliség és a bűnözés felé terel, az egyébként is erőforrásszegény központi kormányzatok pedig az eddiginél is jobban háttérbe szorulnak.

(Az Ezután a G7 és a Dumaszínház közös podcastja arról, hogy mi lesz, és mit csináljunk másként a koronavírus-járvány lezajlása után. Litkai Gergely tíz nagyon eltérő terület képviselőjével beszélget a jövőről. Az adások a G7 szokásos csatornáján jelennek majd meg, erre érdemes feliratkozni akár Spotify-on, akár bármilyen podcast-alkalmazásban.)

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEzután: Katasztrófasorozat jön, de ezt nem közvetítik majd a híradókIndul a G7 és a Dumaszínház új podcastja, az Ezután. Litkai Gergely beszélget Feledy Botond külpolitikai szakértővel arról, hogy mit várhatunk a koronavírus utáni világban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEzután: Nem biztos, hogy jót tesz a környezetnek a home officeValóban jó a távmunka a környezetnek? Mit hasznosíthatunk a mostani tapasztalatokból? Sok más mellett ezekről beszélgetett Litkai Gergely Bart István klímapolitikai szakértővel.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEzután: A tanároknak meg kell tanulnia, hogy nem kontrollálhatják mindig a tanulókatMár a járvány és a kényszerű távoktatás előtt is idejétmúlt szemlélet volt, hogy a tanárnak és a diáknak egy térben kell lennie, hogy oktatás történhessen. Moss László, az Eötvös gimnázium igazgatója az Ezután podcast vendége.

Podcast Ezután Olvasson tovább a kategóriában

Podcast

Kasnyik Márton
2020. július 25. 09:47 Podcast

Azzal, hogy megállt a világ, tízéves technológiai ugrást hajtottunk végre

Sok területen sikerült hatalmasat előrelépni a járvány idején. Az SAP Hungary vezetője a G7 Podcast vendége.

G7.hu
2020. június 16. 17:07 Podcast

Ezután: Lélektanilag sokat számíthat, ha a nyáron elindulhat a belföldi turizmus és a fesztiválok

Duca Andrea a G7 és a Dumaszínház közös podcastjának vendége.

Kasnyik Márton
2020. május 23. 07:28 Podcast

Darvas Zsolt a nagy európai maszatolás végéről

A koronavírus és a német alkotmánybíróság együtt talán már elég nagy sokk ahhoz, hogy kimozdítsa az eurózónát a semmittevésből. A Bruegel Intézet közgazdásza a G7 Podcastban.

Fontos

Tóth István János
2020. augusztus 4. 06:30 Vállalat

A magyar gazdaságtörténet legnagyobb csodája: a Mészáros és Mészáros kft., első rész

Ganz öntöde, Láng gépgyár, Weiss konzervgyár, Richter gyógyszergyár? Külföldön sikeresek voltak, mégis elbújhatnak Mészáros Lőrinc cégének exponenciális, gazdaságtörténeti jelentőségű növekedése mellett.

Jandó Zoltán
2020. augusztus 3. 15:55 Vállalat

Aktualizálni kellene a paksi atomerőmű leszerelési tervét, de elsőre nem sikerült

Százmilliárdokba kerül majd a leszerelés, aminek a tervét most aktualizálták volna. A munkára azonban nem jelentkezett az egyetlen cég, amely elvégezhetné.

Fabók Bálint
2020. augusztus 3. 06:50 Közélet

Szédületes tempóban cserélődtek a szupergazdagok a füredi kikötő körül, miközben az ötmilliárd közpénzt kapott

Jellinek Dániel üzemeltette a kikötőt, amikor decemberben pályáztak, pár nappal később Tiborcz és Mészáros érdekeltségébe került, de már ők is túladtak rajta.