Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2018. február 5. 23:46 Pénz, Vállalat

Visszatért a félelem a tőzsdékre, de ez egy nagyon jó dolog

Akkorát zuhantak hétfőn a részvényindexek az USA-ban, mint amire – legalábbis napon belül – 2011 óta nem volt példa. A Dow Jones ipari átlaga például a pénteki 666 pontos esést hétfőn egy hektikus, 1175 pontos zuhanással folytatta (rövid ideig volt 1500 pontos mínuszban is). Sőt, a zárás utáni kereskedésben még tovább estek az indexek. 

Közben a “félelem indexeként” emlegett VIX*A CBOE VIX azt mutatja, hogy a részvénypiaci befektetők mekkora piacmozgást valószínűsítenek a következő egy hónapban. Ezt a határidős jegyzésekből számítják ki. is kilőtt: néhány hete még rekordalacsony volt (8-9 pont), most viszont majdnem 40 pontig emelkedett. Ez egy nap alatt 115 százalékos emelkedés, ami azt jelenti, hogy sosem emelkedett még ilyen nagyot a rettegést szimbolizáló index ilyen rövid idő alatt. A nagy mértékű VIX-megugrások mindig emlékezetes események idején voltak (Lehman-csőd, USA-leminősítés, flash crash-ek, stb), most szinte váratlanul és igazán megfogható hír nélkül történt hasonló.

A pánikszerű esés miatt nem maradt semmi az egész idei emelkedésből és az amerikai adóreform elfogadása után felpörgött rallyból. De ez nem biztos, hogy baj.

A felfutás az utóbbi hetekben már teljesen irreális volt, és minden szempontból időszerű volt a súlyosan túlvett piacok korrekciója, azaz a zuhanás. Hogy mennyire, azt abból is láthatjuk, hogy két és fél hete “De hát ez őrület, mikor jön a zuhanás?” címmel írtam cikket a G7-re, mivel a részvénypiacok iránt enyhén érdeklődő átlagemberként sem tűnt indokolhatónak, hogy a tőzsdék minden hírtől, jelzéstől vagy gazdasági adattól függetlenül kizárólag felfelé menjenek, gyorsuló tempóban, másfél éven át.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkDe hát ez őrület, mikor jön a zuhanás?Senki nem hisz benne őszintén, mégis egyre gyorsabban emelkednek a tőzsdék a világon mindenhol. Miért?

De akkor mi váltotta ki ezt a mostani ijedelmet? Amellett, hogy a piac extrém módon túlvett volt, de több egyszerű magyarázat is van kéznél:

  • A pénteken közzétett amerikai munkaerőpiaci számokból egyesek azt olvasták ki, hogy gyorsult a bérnövekedés üteme (-» infláció lesz -» Fed-kamatemelés lesz -» esni fognak a részvények).
  • Mától nem Janet Yellen, hanem Jerome Powell a Fed elnöke. Yellen többek között azzal búcsúzott, hogy nem biztos abban, hogy a tőzsdék nincsenek buborékban.
  • Az utóbbi hetekben elvált egymástól az amerikai részvénypiac és kötvénypiac útja (a kötvényeknél ezalatt megtört egy több évtizedes erősödő trend, miközben a részvények ezzel nem törődve hisztérikusan emelkedtek tovább). A részvények ezért valójában csak visszaesnek oda, ahol a kötvények korábban kijelölték a helyüket.
  • Az esés akkor váltott pánikszerűre, amikor a már említett VIX index átlépte a 30 pontot – ekkor automatikus eladási megbízások aktiválódhattak.

De túlzás lenne a pénteki és hétfői zuhanást pániknak vagy összeomlásnak mondani. Inkább csak egy figyelmeztetésről van szó, hogy nem csak egy irányba mehetnek a piacok. Ebből a szempontból inkább jó, hogy a tőzsdei kereskedők visszatérnek a földre, és a valóságtól elszakadt árazások is a normalitás irányába mennek. Ha pedig a piacok az inflációtól félnek, az arra utal, hogy valójában a gazdaság javulását és bérnövekedést várnak, tehát nem recessziót, ami deflációval járna.

Ahhoz viszont még mindig nagyon sokat kellene esnie a tőzsdének, hogy megtörjön a 2009 márciusában kezdődött emelkedő trend. Ha komolyabb, évtizedes időtávon nézzük a folyamatot, még egyértelműbb a helyzet:

Akinek igazán kellemetlen lehet ez az egész, az Donald Trump amerikai elnök, aki beiktatása óta több tucatszor írt arról a Twitterén, hogy az egész részvénypiaci rally kizárólag neki köszönhető. Az esésért egyelőre nem vállalt felelősséget.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Vállalat federal reserve globális makrogazdaság részvénypiac tőzsde Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.