Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2017. október 22. 08:03 Vállalat

Pár szám, amely megmutatja, miért csak a multiknál lehet jól keresni

Annyira talán nem meglepő, hogy a nagy iparvállalatoknál jobban lehet keresni, mint a kisebb ipari cégeknél, és ez összefügg azzal, hogy náluk egy főre vetítve nagyobb a termelés hozzáadott értéke, de az OECD ebben a témában megjelent tanulmánya nagyon élesen világít rá, hogy a magyar kis- és közepes vállalatok mennyire nem tudják tartani a lépést a multikkal.

A kkv iparvállalataink, vagyis jellemzően a multik – sokszor magyar kézben lévő – kisebb beszállítói még regionális összehasonlításban is elég erősen le vannak maradva.

Mialatt egy Magyarországon működő, 250 főnél több dolgozót foglalkoztató nagyvállalat alkalmazottja 100 forint hozzáadott értéket termel, addig egy közepes (50-249 fős) cégnél ugyanezen idő alatt csak 49 forint keletkezik. A kisvállalat (20-49 fő) már csak 35 forint értéket állít elő ennyi idő alatt, a még kisebb társaság (10-19 fő) mindössze 30 forintot, a mikrovállalkozás (1-9 fő) pedig csupán 22 forint pluszt képes kisajtolni magából.

 

Ez a 22 százalék annyira kevés, hogy az OECD tagállamok között csak Mexikóban van alacsonyabb arány, a 30 százalék pedig egyenesen sereghajtó a maga kategóriájában. A kisebb magyar ipari vállalatok értékteremtő képessége nagyon elmarad a nagyokétól. Ez pedig meggátolja, hogy abban a vállalati méretben, ahol sokkal inkább jellemző a magyar tulajdonosok jelenléte, közelíteni tudjanak a bérek a multiknál elérhető szinthez.

Ezek alapján nem csoda, hogy a mikrovállalkozásoknál még ma is csak a multi fizetések 38-45 százalékát lehet megkeresni, de a közepes cégek is csak 54-72 százalékot tudnak kifizetni a dolgozóiknak.

 

Szlovákiában és Csehországban, ahol szintén a nagy autógyárak adják az ipari termelés jelentős részét, ezek az arányok sokkal barátságosabb képet mutatnak. Ott a kisebb cégek értékteremtő képessége jobban közelít a nagyvállalatokéhoz, és a bérek sem maradnak el a kkv-szektorban annyira, mint nálunk.

 

Az adatokból az is kiderül, hogy ha 2008-től követjük, akkor a bérek a kkv-szektorban messze nem tudtak olyan mértékben emelkedni, mint a nagyvállalatoknál. Az olló tehát ebben a tekintetben még nyílik is – bár az is igaz, hogy ez nem csak Magyarországra jellemző trend.

Míg az 50 főnél többet foglalkoztató magyar iparvállalatoknál 2008 óta 30 százalékkal nőttek az egy főre jutó átlagos fizetések, addig a kkv-szektorban csak 14 százalékos volt a növekedés, ráadásul úgy, hogy utóbbiaknál 2008-tól két évig még csökkenés is volt.

(MTI Fotó / Rosta Tibor)

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat bérek oecd vállalat vállalatok Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.