Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2023. március 18. 13:12 Pénz

A távmunka is szerepet játszhatott az amerikai bankcsődben

A múlt héten becsődölt Silicon Valley Banknak nemcsak az ügyfelei között voltak meghatározóak a környékbeli tech-cégek, hanem működése is jobban hasonlított egy startupra, mint egy hagyományos bankra.

Részletek: az amerikai bankokkal ellentétben az SVB nem állt vissza a távmunkáról, 8500 alkalmazottjának többsége otthonról dolgozott a Financial Times szerint.

  • A cég vezérigazgatója többször Hawaii-on tartózkodott, az elnök Floridából dolgozott, és több más vezető is más városban élt.
  • Az egy hónapja megjelent éves jelentésében az szerepelt, hogy a távmunkának „hosszú távon negatív hatása” lehet a bankra, mivel a munka-szabadidő egyensúly megbomlása a hatékonyság romlásához vezethet.

Miért fontos ez? Bár azt nem lehet megmondani, hogy az otthonról dolgozásnak mekkora szerepe lehetett a csődben, az SVB esetének hosszú távon lehet hatása a távmunka jövőjére.

Igen, de: az ugyanakkor egyértelmű, hogy a távmunkától függetlenül számos hibát elkövetett a bank. Rossz volt a kockázatmenedzsmentje, túlságosan összefonódott a tech-szektorral és öntötte a hiteleket a veszteséges startupokba.

  • Dollármilliárdokat hitelezett például borházakat, hogy az eseményeiken kapcsolatokat építhessen vagy bort küldhessen az ügyfélbulikra.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk30 milliárd dolláros bankbetéttel folytatódik a tűzoltás AmerikábanVezető amerikai bankok próbálják kihúzni a csávából a First Republicot, hogy lecsitítsák az egész szektort érintő pánikhangulatot.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNehezen szabadul a forint és a tőzsdék a bankcsődök nyomásátólA pánik csak akkor enyhült, amikor a svájci jegybank bejelentette, hogy mentőövet dob a Credit Suisse-nek. A forint árfolyama 400 felett is járt egy ideig.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgy új pénzügyi világválságot próbálnak éppen megelőzni AmerikábanAz összes betétre vonatkozó garanciával állítanák meg a Silicon Valley Bank bedőlése által elindított bankpánikot a tengerentúlon.

Pénz bankrendszer csőd silicon valley bank távmunka usa Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Virovácz Péter
2023. március 22. 04:34 Pénz

Bankválság 2023: ha nincs bizalom, akkor semmi nincs

Mi a különbség a 2008-as és a mostani válság között? Mi a közös az amerikai és az európai bankok megreccsenésében?

Bod Péter Ákos
2023. március 19. 18:03 Pénz

Lehet-e új pénzügyi válság a bankcsődökből?

Az amerikai gondok és a Credit Suisse ügyének egybeesése véletlen, de az egymás sarkára lépő rossz hírek miatti aggodalom megsokszorozódhat.

Hajdu Miklós
2023. március 17. 17:03 Pénz

30 milliárd dolláros bankbetéttel folytatódik a tűzoltás Amerikában

Vezető amerikai bankok próbálják kihúzni a csávából a First Republicot, hogy lecsitítsák az egész szektort érintő pánikhangulatot.

Fontos

Jandó Zoltán
2023. március 28. 14:02 Adat

Már március végén elkezdtük tartalékolni a gázt télire Magyarországon

A szokásosnál jóval előbb kezdődött meg az európai és a magyar gáztárolók feltöltése is. Az európai tárolókban soha nem volt ennyi gáz, és a magyar telítettség is magas.

Magyarics Tamás
2023. március 27. 17:07 Világ

Az Orbán-kormány azokat a határokat feszegeti, amelyekre Amerika érzékeny

Az Egyesült Államok nem nézi jó szemmel, ha egy szövetségese túl közel kerül Oroszországhoz és Kínához.

Fabók Bálint
2023. március 27. 04:34 Élet

Balatoni nyaralás 2023: még húzósabbnak ígérkezik a lángos ára az idei szezonban

Minden büfés a szomszédját lesi, hogy mennyiért adja majd a terméket. Az idei nyár sokaknak lesz vízválasztó.