Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. március 17. 17:03 Pénz

30 milliárd dolláros bankbetéttel folytatódik a tűzoltás Amerikában

Egy- és ötmilliárd közötti betétek elhelyezésével segítik ki az Egyesült Államok legnagyobb pénzintézetei a napokban bajba jutott San Franciscó-i First Republicot, hogy csillapítsák a közelmúlt bankcsődjei nyomán kialakult pánikhangulatot. Az összefogás Janet Yellen pénzügyminiszterrel és más washingtoni tisztségviselőkkel folytatott egyeztetések után született meg a The Wall Street Journal beszámolója szerint, akik közös közleményükben a lépést a bankrendszer ellenállóképességének jeleként értékelték.

A Silicon Valley Bank (SVB) és Signature Bank csődjei után a nagy bankokba sok milliárd dollárt vittek át a közepes méretű intézmények betétesei – például a First Republic ügyfelei – az utóbbi egy hét során. Ennek most intézményesített formában az ellentétét figyelhetjük meg: a JPMorgan és a hozzá hasonló bankok gyakorlatilag visszaviszik ezeket a pénzeket, méghozzá lényegében hétköznapi betétek formájában az amerikai lap értésülései szerint.

A szóban forgó összesen 30 milliárd dollár leginkább a First Republic akut problémáin – mint például a menekülő ügyfeleken és a zuhanó részvényárfolyamon – segíthet, a tőzsdei lejtmenetet sikerült is visszájára fordítani csütörtökön, és a betétkiáramlás is lassult. Az üzleti feltételek romlása, a kamatok emelkedése, illetve a betétesek hirtelen ráeszmélése a bank termékeit övező kockázatokra azonban hosszabb távon is kihívásokat jelent majd, az izgatott közhangulatot Yellen is igyekezett csitítani kongresszusi meghallgatása során.

A térségben ugyanis jellemzők a biztosítás nélküli – 250 ezer dollár feletti – betétek, amelyeket az SVB csődjét követően a First Republic ügyfelei is milliárd dolláros nagyságrendben kezdtek feltörni. A likviditást a First Republic csak a jegybank rövidtávú hitelének igénybevételével tudta fenntartani, pedig egyfajta stigmának számít az ágazatban, ha egy pénzintézet rászorul a Fedre mint „végső hitelezőre”. De a kaliforniai bank ezt már nem kerülhette el, ráadásul kötvényeit az S&P szerdán bóvli (junk) fokozatba minősítette le.

Pedig a First Republic üzleti és tőzsdei helyzete sokáig irigylésre méltó volt a szektorban, ügyfelei főleg gazdag magánszemélyek és sikeres vállalkozások közül kerültek ki a part menti térségből, például Mark Zuckerberg is közéjük tartozott. Hitelezőként leginkább nagy összegű jelzálogkölcsönöket adott, amelyek visszafizetésével ritkán akadt probléma. A Fed tavalyi kamatemelései azonban kikezdték az addig prosperáló pénzintézet helyzetét, ugyanis a jól szituált kliensek hozamokat illető elvárásai is megnövekedtek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNehezen szabadul a forint és a tőzsdék a bankcsődök nyomásátólA pánik csak akkor enyhült, amikor a svájci jegybank bejelentette, hogy mentőövet dob a Credit Suisse-nek. A forint árfolyama 400 felett is járt egy ideig.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgy új pénzügyi világválságot próbálnak éppen megelőzni AmerikábanAz összes betétre vonatkozó garanciával állítanák meg a Silicon Valley Bank bedőlése által elindított bankpánikot a tengerentúlon.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkFélig kész munkaA makacs maginfláció letörése a továbbra is szűkös munkaerőpiac és magas nominális bérnövekedés miatt nehezebb lesz, ezért a jegybankok nem dőlhetnek hátra.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz bank csőd egyesült államok federal reserve first republic Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Debreczeni Anna
2024. április 2. 14:11 Pénz

Egyre több pénzt keresnek a külföldön dolgozó magyarok

Tíz év alatt több mint két és félszeresére, 197-ről 522 millió euróra nőtt a magyarok által külföldön megkeresett munkajövedelem.

Fontos

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.