Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. március 16. 15:13 Pénz, Világ

Nehezen szabadul a forint és a tőzsdék a bankcsődök nyomásától

Még mindig az Egyesült Államok tizenhatodik legnagyobb pénzintézete, a Silicon Valley Bank (SVB) és a kisebb Signature Bank csődje utáni további bankcsődöktől való félelem dominálta a globális pénzpiacokat a napokban.

  • Szerdán estek a jelentősebb európai részvényárfolyamok, egyes fontosabb amerikai tőzsdei indexek, és csütörtökön a magyar tőzsde is eséssel nyitott.

Miért fontos ez? Bár az SVB-nek az elmúlt időszakban szenvedő technológiai szektorban volt nagy kitettsége, és a pénzügyi rendszerben most nincsenek olyan jellegű összefonódások, amik a 2008-as összeomláshoz vezettek, a pénzügyi cégek papírjainak zuhanása alapján a piacon azért vannak ezzel kapcsolatban kétségek.

Az egyik svájci nagybank, a Credit Suisse körüli események okozták a legtöbb aggodalmat szerdán. A már tavaly év végén is gyengélkedő bank egyik nagyobb tulajdonosa, a Saudi National Bank közölte, hogy a szektorra vonatkozó szabályozás alapján nem tud pénzt adni a banknak. 

  • A piaci pánik csak akkor enyhült, amikor a svájci jegybank bejelentette, hogy kölcsön formájában mentőövet dob a gyengélkedő banknak.

Az OTP részvényei is megérezték a bankszektor gyengélkedését, ezek március elejéhez képest csütörtökig nagyjából 15 százalékot estek. 

Nagyjából hat százalékot gyengült a forint az euróval szemben március eleji csúcsához képest, körülbelül 396-ig. Az árfolyam szerdán rövid ideig 400 felett is járt.

  • A lengyel zloty és a cseh korona, tehát a környékbeli szabadon lebegő árfolyamú pénzek viszont erősödtek március óta, és az utóbbi napok felfordulását is jobban bírták, mint a forint.

Mi várható? A bizonytalan piaci hangulat miatt felmerült, hogy az Európai Központi Bank elhalasztja az alapkamatemelést, azonban végül 50 bázispontos emelést jelentett be csütörtök délután.

  • A következő fontos esemény az amerikai jegybank jövő heti kamatdöntése lesz, itt is felmerül ugyanis, hogy a Fed a további kockázatok elkerülése érdekében leállítja-e az infláció letörése érdekében elkezdett kamatemelési ciklusát.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgy új pénzügyi világválságot próbálnak éppen megelőzni AmerikábanAz összes betétre vonatkozó garanciával állítanák meg a Silicon Valley Bank bedőlése által elindított bankpánikot a tengerentúlon.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Világ bank csőd Európa silicon valley bank usa Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.