Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. március 16. 15:13 Pénz, Világ

Nehezen szabadul a forint és a tőzsdék a bankcsődök nyomásától

Még mindig az Egyesült Államok tizenhatodik legnagyobb pénzintézete, a Silicon Valley Bank (SVB) és a kisebb Signature Bank csődje utáni további bankcsődöktől való félelem dominálta a globális pénzpiacokat a napokban.

  • Szerdán estek a jelentősebb európai részvényárfolyamok, egyes fontosabb amerikai tőzsdei indexek, és csütörtökön a magyar tőzsde is eséssel nyitott.

Miért fontos ez? Bár az SVB-nek az elmúlt időszakban szenvedő technológiai szektorban volt nagy kitettsége, és a pénzügyi rendszerben most nincsenek olyan jellegű összefonódások, amik a 2008-as összeomláshoz vezettek, a pénzügyi cégek papírjainak zuhanása alapján a piacon azért vannak ezzel kapcsolatban kétségek.

Az egyik svájci nagybank, a Credit Suisse körüli események okozták a legtöbb aggodalmat szerdán. A már tavaly év végén is gyengélkedő bank egyik nagyobb tulajdonosa, a Saudi National Bank közölte, hogy a szektorra vonatkozó szabályozás alapján nem tud pénzt adni a banknak. 

  • A piaci pánik csak akkor enyhült, amikor a svájci jegybank bejelentette, hogy kölcsön formájában mentőövet dob a gyengélkedő banknak.

Az OTP részvényei is megérezték a bankszektor gyengélkedését, ezek március elejéhez képest csütörtökig nagyjából 15 százalékot estek. 

Nagyjából hat százalékot gyengült a forint az euróval szemben március eleji csúcsához képest, körülbelül 396-ig. Az árfolyam szerdán rövid ideig 400 felett is járt.

  • A lengyel zloty és a cseh korona, tehát a környékbeli szabadon lebegő árfolyamú pénzek viszont erősödtek március óta, és az utóbbi napok felfordulását is jobban bírták, mint a forint.

Mi várható? A bizonytalan piaci hangulat miatt felmerült, hogy az Európai Központi Bank elhalasztja az alapkamatemelést, azonban végül 50 bázispontos emelést jelentett be csütörtök délután.

  • A következő fontos esemény az amerikai jegybank jövő heti kamatdöntése lesz, itt is felmerül ugyanis, hogy a Fed a további kockázatok elkerülése érdekében leállítja-e az infláció letörése érdekében elkezdett kamatemelési ciklusát.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgy új pénzügyi világválságot próbálnak éppen megelőzni AmerikábanAz összes betétre vonatkozó garanciával állítanák meg a Silicon Valley Bank bedőlése által elindított bankpánikot a tengerentúlon.

Pénz Világ bank csőd Európa silicon valley bank usa Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Virovácz Péter
2023. március 22. 04:34 Pénz

Bankválság 2023: ha nincs bizalom, akkor semmi nincs

Mi a különbség a 2008-as és a mostani válság között? Mi a közös az amerikai és az európai bankok megreccsenésében?

Bod Péter Ákos
2023. március 19. 18:03 Pénz

Lehet-e új pénzügyi válság a bankcsődökből?

Az amerikai gondok és a Credit Suisse ügyének egybeesése véletlen, de az egymás sarkára lépő rossz hírek miatti aggodalom megsokszorozódhat.

Fabók Bálint
2023. március 18. 13:12 Pénz

A távmunka is szerepet játszhatott az amerikai bankcsődben

A többi amerikai bankkal ellentétben a Silicon Valley Bank nem állt vissza a távmunkáról, és működése inkább hasonlított egy startupra, mint egy hagyományos bankra.

Fontos

Jandó Zoltán
2023. március 28. 14:02 Adat

Már március végén elkezdtük tartalékolni a gázt télire Magyarországon

A szokásosnál jóval előbb kezdődött meg az európai és a magyar gáztárolók feltöltése is. Az európai tárolókban soha nem volt ennyi gáz, és a magyar telítettség is magas.

Magyarics Tamás
2023. március 27. 17:07 Világ

Az Orbán-kormány azokat a határokat feszegeti, amelyekre Amerika érzékeny

Az Egyesült Államok nem nézi jó szemmel, ha egy szövetségese túl közel kerül Oroszországhoz és Kínához.

Fabók Bálint
2023. március 27. 04:34 Élet

Balatoni nyaralás 2023: még húzósabbnak ígérkezik a lángos ára az idei szezonban

Minden büfés a szomszédját lesi, hogy mennyiért adja majd a terméket. Az idei nyár sokaknak lesz vízválasztó.