Hírlevél feliratkozás
Kolozsi Ádám
2022. szeptember 19. 13:48 Pénz

Őrjöngő, zokogó ügyfelek hivogatják a német szolgáltatókat a számla miatt, pedig még csak most jön a java

Egymás után érkeznek a dühös telefonhívások a német energiaszolgáltatókhoz a számlákon szereplő egyre nagyobb összegek miatt, ezért a cégeknek bővíteniük kellett az ügyfélkapcsolattartási és  panaszkezelési részlegeiket. A legnagyobb német szolgáltatónál, az Utility E.ON-nál a munkatársak naponta kapnak friss tájékoztatást az aktuális változásokról, részletfizetési lehetőségekről és hasonlókról, de közben folyamatos mentális felkészítésre is szükségük lenne. Bár az emberek többsége tudja, hogy nem a szolgáltatók tehetnek az emelkedő rezsiről, a beszámolók szerint sokan mégis rajtuk töltik ki a dühüket, míg mások elsírják magukat hívás közben, aminek a kezeléséhez nagyfokú empátiára és kompetenciákra lenne szükség.

“Az energiabeszerzés jelentősen megnövekedett költségei miatt kiigazítottuk az Ön havi átalánydíját.”

Egyre többen kapnak levelet a szolgáltatójuktól ehhez hasonló felütéssel. Hessen tartományban, Frankfurt környékén a legnagyobb gázszolgáltató, a Mainova augusztusban 37 százalékos emelésről tájékoztatta az ügyfeleit. A wiesbadeni székhelyű Eswe 11,65 centtel emelte egy kilowattóra (kWh) áram árát, ami egy átlagos fogyasztású háztartásnak 175 euró (kb. 70 ezer Ft) többletkiadást jelent minden hónapban. Vannak, akik ennél is sokkal rosszabbul járnak. A Frankfurter Allgemeine Zeitung olyan esetekről számol be, mint amikor valaki, aki idáig 154 eurós havi átalánydíjat fizetett a gázért, mostantól hétszer annyit, 1106 eurót (kb. 450 ezer Ft) kell havonta elutalnia. Egy másik esetben a gázszámla 240 euróról 1630 euróra nőtt.

A többségnek várhatóan nagyjából négyszeres emelésre kell számítania az áram esetében: a korábbi 7 cent /kWh ár könnyen 30-ra nőhet – de az emelkedés mértéke erősen szór tartományok, szolgáltatók és az aktuális szerződések szerint. A német ügyfeleknek jellemzően egyéves szerződéseik vannak, sokan ezért még csak mostanában fogják megkapni a már magasabb díjakat tartalmazó számláikat. A becslések szerint éves szinten egy kis lakás várhatóan 2000 euróval nagyobb energiakiadásokra számíthat 2023-ban, mint tavaly. Egy családi ház esetében a növekmény 5000 euró körül lehet.

A durva számlákkal sokan csak jövőre fognak találkozni, hiszen több szolgáltató megvárja az áremeléssel, hogy kifusson az aktuális éves szerződés. Olyanok is vannak azonban, amelyek már azelőtt megpróbálják kiigazítani az árat, hogy ne kelljen további nagyon súlyos veszteségeket lenyelniük. Az átalánydíj szerződési időszakon belüli egyoldalú emelésére tavaly november óta több jogi lehetőségük is van. Az akkori német törvénymódosítás nem volt véletlen: az orosz gázszállítások nem sokkal korábban kezdtek akadozni. A német fogyasztóvédelmi szervezetek szerint azonban így sem egyértelmű, hogy mikor és pontosan milyen tájékoztatási kötelezettséggel lehet jogos a díjemelés.Az energiaszolgáltatók a megemelkedett beszerzési ár miatt így is nagyon súlyos helyzetben vannak. A legnagyobb Uniper gyakorlatilag csődhelyzetben van, a német állami beavatkozás elkerülhetetlennek tűnik, pedig bevezettek egy új gázilletéket is, amiből a bajban lévő energiaszolgáltatók veszteségeit finanszíroznák, legalább részlegesen. Ezt a háztartások október 1-től fogják fizetni, kWh-nként 2,4 centet. A kérdésről azonban még komoly viták vannak, és elvileg azt tervezik, hogy közben 19-ről 7 százalékra csökkentik a földgáz áfáját.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz oroszok keménykedésével itthon is egyre nagyobb a téli csődhullám esélyeMagyarországon az élelmiszeripar, a vegyipar és a gépipar szenvedheti meg leginkább, ha továbbra is kigazdálkodhatatlan szinten maradnak az energiaárak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHiába kapott mentőcsomagot, megint a fizetésképtelenség határán a német állami gázcégA cég az orosz gázszállítások letekerése miatt megint közel került a fizetésképtelenséghez.

Pénz energiaválság németország rezsiár Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Fabók Bálint
2023. január 31. 09:27 Közélet, Pénz

Egyre inkább csak Magyarországról és Oroszországról szól a közép-európainak szánt bank

Csehország és Szlovákia a napokban lépett ki, és hamarosan Bulgária és Románia is ki fog a budapesti székhelyű IIB-ből, amelyet az USA ki akart szorítani.

Fabók Bálint
2023. január 27. 04:34 Pénz, Vállalat

Kis alföldi faluból indult, ma már százezrek előtt villog Ferrarijaival a legkülöncebb magyar multimilliárdos

Top 50-es magyar milliárdos még nem engedte be annyira a nyilvánosságot a magánéletébe, mint az életéről milliós nézettségű videókat posztoló Jákob Zoltán.

Stubnya Bence
2023. január 26. 17:28 Pénz

A régió többi fizetőeszközéhez képest is nagy menetelésben van a forint mostanában

A gázhelyzet javulása és az uniós pénzek körüli hírek is hozzájárultak ahhoz, hogy a napokban újra a 390-es szint alá ment a forint euróval szembeni árfolyama.

Fontos

Szentkirályi Balázs
2023. január 31. 20:28 Élet, Közélet

„Nehéz lesz visszaülni a tárgyalóasztalhoz” a debreceni akkumulátorgyár ügyében

Debreceni nagyvállalkozó forrásunk szerint fontos lenne a párbeszéd, hogy kiderüljön, mi a valós, mérhető és bizonyítható kockázata a CATL gyárépítésének, és mik az esetleg indokolatlan félelmek.

Hajdu Miklós
2023. január 31. 18:06 Vállalat

Nyugodtan söröztek a városban a CATL vezetői a németországi beruházás bejelentése után

A vállalat most átadott türingiai beruházásával kapcsolatban környezetvédelmi aggályok helyett inkább a német-kínai viszony problémái merültek fel.

Bucsky Péter
2023. január 31. 04:34 Közélet, Vállalat

Felháborító az ezer milliárdos extraprofit a multiknál, Mészároséknál örvendetes

A Mészáros Lőrinchez és Szíjj Lászlóhoz köthető magántőkealapok mintegy kétezer milliárd forintot kereshetnek az autópálya-koncesszión lapunk számításai szerint.