Hírlevél feliratkozás
Katona Hajnalka
2020. július 19. 19:05 Pénz

Készpénzt is sokan halmoztak fel a járvány alatt

A koronavírus-járvány alatt mindannyian megtapasztalhattuk, hogy megnövekedett az igény a készpénz nélküli fizetésre. Mind a cégek, mind a magánemberek szívesebben használnak online fizetési lehetőségeket vagy érintésmentes kártyás fizetést. Ez utóbbit még a megemelt fizetési korlát is segítette. Jonathan Ashworth és Charles Goodhart mégis azt látják a globális adatokból, hogy nőtt a készpénzforgalom a világ sok országában.

A készpénz aránya már a járvány előtt is folyamatosan csökkent, de miután megjelentek a hírek arról, hogy a vírus felületeken is tud terjedni – és az emberek ezen túl még a személyes érintkezések számát is csökkenteni akarták -, nem meglepő módon a korábbinál is nagyobb arányban kezdtünk el készpénz nélküli fizetési opciókat használni.

Ashwoorthék mégis azt látják, hogy rekordokat döntöget a készpénzforgalom olyan országokban is, amiket erősen érintett a járvány. Ilyen például az USA, Olaszország, Oroszország, de Kelet-Ázsián kívül (ahol alapból nagyon kevesen használnak már készpénzt) rengeteg országban hasonló a trend.

Amerikában a készpénzforgalom már márciusban nagymértékben nőtt, és ez a jelenség nem lassult le, sőt

júniusban már annyival nőtt az igény a készpénzre, mint 1999 decemberében az Y2K pánik idején,

amikor attól féltek az emberek, hogy elveszik a digitálisan tárolt pénzük. Így a készpénzforgalom elérte azt a szintet, mint 2008-ban a pénzügyi világválság idején.

Az eurózónában is hasonlóan megnőtt a készpénzforgalom, de itt még nem éri el a válság alatt tapasztalt mértéket. Külön érdekesség, hogy Európában

a 200 eurós címlet mozgatja leginkább a trendet,

az emberek jóval inkább ezt a címletet tartják, mint bármi mást.

Ez magyarázatot is adhat a jelenségre, hogy a készpénz nélküli fizetések ellenére miért nő a lakosság körében a készpénztartási hajlam. A szerzők szerint ugyanúgy, ahogy az emberek elkezdtek WC-papírt és lisztet felhalmozni, egyszerűen a pénzzel sem bántak másként és készpénzfelhalmozásba kezdtek.

Ezt támasztja alá az is, hogy a készpénz és a banki betétek aránya nem nőtt. Az emberek egy része a pénzfelhalmozást a bankban végzi, és a megtakarítási hajlam növekedése miatt a banki betétek mértéke is szárnyal. Amerikában ezek még jobban nőnek, mint a készpénz forgalma.

Sok érv szól a készpénz elhagyása mellett, nem csak a higiénia a koronavírus-járvány kapcsán. A tranzakciók követhetőbbek, így a gazdaság kifehéredhet, és az embereknek kényelmesebbé teszi az életét. De nem szabad azt sem elfelejteni, hogy sokan még mindig függnek a készpénztől, mert nem tudnak mást használni.

Sokaknak nincs még bankszámlája, internete vagy mobilja, ahol kezelhetné a pénzét. Főleg az idősek és a szegényebbek kitettek ennek a problémának, így a készpénzes fizetés eltörlése őket súlyosan érintené. Ezen kívül addig, amíg nem teszik a fintech cégek és a bankok teljesen védetté a kiberbűnözőktől a pénzünket, addig nehezen fognak megbízni az emberek egy teljesen digitális alapon működő pénzpiacban.

Ráadásul viselkedési kutatások bizonyítják, hogy míg

a készpénzes fizetés aktiválja az emberek fájdalomközpontját,

vagyis fájdalmasnak érezzük a pénzköltést, addig a kártyás – főleg az érintésmentes – fizetésnél ez a jelenség már nem lép fel. Azok, akik alapból nehezebben kezelik a pénzüket, fokozottan veszélyeztetettek a készpénz nélküli fizetések világában, és megnőhet a kockázata, hogy adósságba kerüljenek.

Sokan örülnénk, ha elérnénk egy teljesen készpénzmentes állapotot, de látszik, hogy még a koronavírus-járvány sem volt elég drasztikus hatás ahhoz, hogy az emberek ebbe az irányba mozduljanak. Ráadásul figyelemmel kell lenni azokra is, akiknek szüksége van a készpénzre a mindennapi életben.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkCsapágyasra hajtják az európai pénznyomdákat a vásárlási roham miattA 2008-as válság óta nem látott mértékben nőtt a forgalomban lévő készpénz mennyisége az eurózónában.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNémetország nem engedi ki a készpénzt a kezéből, és most meg is indokolták, hogy miértTovábbra is ragaszkodnak az emberek a készpénzes vásárláshoz. Igaz, a nagyobb összegű számlákat egyre gyakrabban már bankkártyával egyenlítik ki.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMi van, ha mindenki kártyával fizet, de nem működik a rendszer?Ízelítőt kaptunk a teljesen digitális pénzforgalom veszélyeiből.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz bankszámla fintech készpénz koronavírus okostelefon Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.