Hírlevél feliratkozás
Katona Hajnalka
2020. július 19. 19:05 Pénz

Készpénzt is sokan halmoztak fel a járvány alatt

A koronavírus-járvány alatt mindannyian megtapasztalhattuk, hogy megnövekedett az igény a készpénz nélküli fizetésre. Mind a cégek, mind a magánemberek szívesebben használnak online fizetési lehetőségeket vagy érintésmentes kártyás fizetést. Ez utóbbit még a megemelt fizetési korlát is segítette. Jonathan Ashworth és Charles Goodhart mégis azt látják a globális adatokból, hogy nőtt a készpénzforgalom a világ sok országában.

A készpénz aránya már a járvány előtt is folyamatosan csökkent, de miután megjelentek a hírek arról, hogy a vírus felületeken is tud terjedni – és az emberek ezen túl még a személyes érintkezések számát is csökkenteni akarták -, nem meglepő módon a korábbinál is nagyobb arányban kezdtünk el készpénz nélküli fizetési opciókat használni.

Ashwoorthék mégis azt látják, hogy rekordokat döntöget a készpénzforgalom olyan országokban is, amiket erősen érintett a járvány. Ilyen például az USA, Olaszország, Oroszország, de Kelet-Ázsián kívül (ahol alapból nagyon kevesen használnak már készpénzt) rengeteg országban hasonló a trend.

Amerikában a készpénzforgalom már márciusban nagymértékben nőtt, és ez a jelenség nem lassult le, sőt

júniusban már annyival nőtt az igény a készpénzre, mint 1999 decemberében az Y2K pánik idején,

amikor attól féltek az emberek, hogy elveszik a digitálisan tárolt pénzük. Így a készpénzforgalom elérte azt a szintet, mint 2008-ban a pénzügyi világválság idején.

Az eurózónában is hasonlóan megnőtt a készpénzforgalom, de itt még nem éri el a válság alatt tapasztalt mértéket. Külön érdekesség, hogy Európában

a 200 eurós címlet mozgatja leginkább a trendet,

az emberek jóval inkább ezt a címletet tartják, mint bármi mást.

Ez magyarázatot is adhat a jelenségre, hogy a készpénz nélküli fizetések ellenére miért nő a lakosság körében a készpénztartási hajlam. A szerzők szerint ugyanúgy, ahogy az emberek elkezdtek WC-papírt és lisztet felhalmozni, egyszerűen a pénzzel sem bántak másként és készpénzfelhalmozásba kezdtek.

Ezt támasztja alá az is, hogy a készpénz és a banki betétek aránya nem nőtt. Az emberek egy része a pénzfelhalmozást a bankban végzi, és a megtakarítási hajlam növekedése miatt a banki betétek mértéke is szárnyal. Amerikában ezek még jobban nőnek, mint a készpénz forgalma.

Sok érv szól a készpénz elhagyása mellett, nem csak a higiénia a koronavírus-járvány kapcsán. A tranzakciók követhetőbbek, így a gazdaság kifehéredhet, és az embereknek kényelmesebbé teszi az életét. De nem szabad azt sem elfelejteni, hogy sokan még mindig függnek a készpénztől, mert nem tudnak mást használni.

Sokaknak nincs még bankszámlája, internete vagy mobilja, ahol kezelhetné a pénzét. Főleg az idősek és a szegényebbek kitettek ennek a problémának, így a készpénzes fizetés eltörlése őket súlyosan érintené. Ezen kívül addig, amíg nem teszik a fintech cégek és a bankok teljesen védetté a kiberbűnözőktől a pénzünket, addig nehezen fognak megbízni az emberek egy teljesen digitális alapon működő pénzpiacban.

Ráadásul viselkedési kutatások bizonyítják, hogy míg

a készpénzes fizetés aktiválja az emberek fájdalomközpontját,

vagyis fájdalmasnak érezzük a pénzköltést, addig a kártyás – főleg az érintésmentes – fizetésnél ez a jelenség már nem lép fel. Azok, akik alapból nehezebben kezelik a pénzüket, fokozottan veszélyeztetettek a készpénz nélküli fizetések világában, és megnőhet a kockázata, hogy adósságba kerüljenek.

Sokan örülnénk, ha elérnénk egy teljesen készpénzmentes állapotot, de látszik, hogy még a koronavírus-járvány sem volt elég drasztikus hatás ahhoz, hogy az emberek ebbe az irányba mozduljanak. Ráadásul figyelemmel kell lenni azokra is, akiknek szüksége van a készpénzre a mindennapi életben.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkCsapágyasra hajtják az európai pénznyomdákat a vásárlási roham miattA 2008-as válság óta nem látott mértékben nőtt a forgalomban lévő készpénz mennyisége az eurózónában.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNémetország nem engedi ki a készpénzt a kezéből, és most meg is indokolták, hogy miértTovábbra is ragaszkodnak az emberek a készpénzes vásárláshoz. Igaz, a nagyobb összegű számlákat egyre gyakrabban már bankkártyával egyenlítik ki.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMi van, ha mindenki kártyával fizet, de nem működik a rendszer?Ízelítőt kaptunk a teljesen digitális pénzforgalom veszélyeiből.

Pénz bankszámla fintech készpénz koronavírus okostelefon Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Stubnya Bence
2022. augusztus 11. 16:03 Pénz, Világ

Jelentősen enyhült a drágulást okozó szállítmányozási káosz

Több mutató alapján is olcsóbban jut el a világ egyik pontjáról a másikra a konténerekben szállított áru, ami az inflációt is enyhítheti. Igaz, még lehetnek akadályok a díjak további csökkenése előtt.

Váczi István
2022. augusztus 11. 09:56 Pénz, Világ

A kínai hitelek veszélyeire figyelmeztet az egyik legnagyobb kedvezményezett

A bangladesi pénzügyminiszter szerint a fejlődő országoknak kétszer is meg kell gondolniuk, mielőtt hitelt vesznek fel az Övezet és út programban.

Debreczeni Anna
2022. augusztus 9. 16:24 Pénz, Támogatói tartalom

Egyhavi nettó fizetés is könnyen elmehet egy 3-6 napos külföldi nyaralásra

Sokan idén nyáron utaznak először külföldre a járvány kezdete óta, őket se az áremelkedés, se a forint árfolyamának gyengülése nem riasztja vissza.

Fontos

Stubnya Bence
2022. augusztus 11. 14:24 Világ

Forradalmi az amerikai klímavédelmi csomag, de az 1,5 fokos célt bukjuk vele

Több amerikai elnök is nekifutott már, de ez az első alkalom, hogy egy klímacsomagot sikerült átnyomni a szenátuson. Ez nagy dolog, még ha sok baj is van a törvénnyel.

Avatar
2022. augusztus 11. 04:34 Világ

Őrültség rakétákkal lőni Európa legnagyobb atomerőművét, de lehet-e Csernobil Zaporizzsjából?

Példa nélküli, hogy egy működő atomerőmű körül harcok dúljanak, a felek egymást vádolják azzal, hogy nukleáris katasztrófát kockáztatnak.

Avatar
2022. augusztus 10. 13:04 Közélet, Vállalat

Több ügyet vonhattak össze a Ryanair ellen, mert az áremelésért önmagában nem lenne büntethető

A légitársaságra kiszabott 300 millió forint nem számít túl nagy fogyasztóvédelmi bírságnak, de érdekes lesz látni, hogy pontosan miért kapta a cég.