Hírlevél feliratkozás
Avatar
2020. július 19. 19:05 Pénz

Készpénzt is sokan halmoztak fel a járvány alatt

A koronavírus-járvány alatt mindannyian megtapasztalhattuk, hogy megnövekedett az igény a készpénz nélküli fizetésre. Mind a cégek, mind a magánemberek szívesebben használnak online fizetési lehetőségeket vagy érintésmentes kártyás fizetést. Ez utóbbit még a megemelt fizetési korlát is segítette. Jonathan Ashworth és Charles Goodhart mégis azt látják a globális adatokból, hogy nőtt a készpénzforgalom a világ sok országában.

A készpénz aránya már a járvány előtt is folyamatosan csökkent, de miután megjelentek a hírek arról, hogy a vírus felületeken is tud terjedni – és az emberek ezen túl még a személyes érintkezések számát is csökkenteni akarták -, nem meglepő módon a korábbinál is nagyobb arányban kezdtünk el készpénz nélküli fizetési opciókat használni.

Ashwoorthék mégis azt látják, hogy rekordokat döntöget a készpénzforgalom olyan országokban is, amiket erősen érintett a járvány. Ilyen például az USA, Olaszország, Oroszország, de Kelet-Ázsián kívül (ahol alapból nagyon kevesen használnak már készpénzt) rengeteg országban hasonló a trend.

Amerikában a készpénzforgalom már márciusban nagymértékben nőtt, és ez a jelenség nem lassult le, sőt

júniusban már annyival nőtt az igény a készpénzre, mint 1999 decemberében az Y2K pánik idején,

amikor attól féltek az emberek, hogy elveszik a digitálisan tárolt pénzük. Így a készpénzforgalom elérte azt a szintet, mint 2008-ban a pénzügyi világválság idején.

Az eurózónában is hasonlóan megnőtt a készpénzforgalom, de itt még nem éri el a válság alatt tapasztalt mértéket. Külön érdekesség, hogy Európában

a 200 eurós címlet mozgatja leginkább a trendet,

az emberek jóval inkább ezt a címletet tartják, mint bármi mást.

Ez magyarázatot is adhat a jelenségre, hogy a készpénz nélküli fizetések ellenére miért nő a lakosság körében a készpénztartási hajlam. A szerzők szerint ugyanúgy, ahogy az emberek elkezdtek WC-papírt és lisztet felhalmozni, egyszerűen a pénzzel sem bántak másként és készpénzfelhalmozásba kezdtek.

Ezt támasztja alá az is, hogy a készpénz és a banki betétek aránya nem nőtt. Az emberek egy része a pénzfelhalmozást a bankban végzi, és a megtakarítási hajlam növekedése miatt a banki betétek mértéke is szárnyal. Amerikában ezek még jobban nőnek, mint a készpénz forgalma.

Sok érv szól a készpénz elhagyása mellett, nem csak a higiénia a koronavírus-járvány kapcsán. A tranzakciók követhetőbbek, így a gazdaság kifehéredhet, és az embereknek kényelmesebbé teszi az életét. De nem szabad azt sem elfelejteni, hogy sokan még mindig függnek a készpénztől, mert nem tudnak mást használni.

Sokaknak nincs még bankszámlája, internete vagy mobilja, ahol kezelhetné a pénzét. Főleg az idősek és a szegényebbek kitettek ennek a problémának, így a készpénzes fizetés eltörlése őket súlyosan érintené. Ezen kívül addig, amíg nem teszik a fintech cégek és a bankok teljesen védetté a kiberbűnözőktől a pénzünket, addig nehezen fognak megbízni az emberek egy teljesen digitális alapon működő pénzpiacban.

Ráadásul viselkedési kutatások bizonyítják, hogy míg

a készpénzes fizetés aktiválja az emberek fájdalomközpontját,

vagyis fájdalmasnak érezzük a pénzköltést, addig a kártyás – főleg az érintésmentes – fizetésnél ez a jelenség már nem lép fel. Azok, akik alapból nehezebben kezelik a pénzüket, fokozottan veszélyeztetettek a készpénz nélküli fizetések világában, és megnőhet a kockázata, hogy adósságba kerüljenek.

Sokan örülnénk, ha elérnénk egy teljesen készpénzmentes állapotot, de látszik, hogy még a koronavírus-járvány sem volt elég drasztikus hatás ahhoz, hogy az emberek ebbe az irányba mozduljanak. Ráadásul figyelemmel kell lenni azokra is, akiknek szüksége van a készpénzre a mindennapi életben.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkCsapágyasra hajtják az európai pénznyomdákat a vásárlási roham miattA 2008-as válság óta nem látott mértékben nőtt a forgalomban lévő készpénz mennyisége az eurózónában.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNémetország nem engedi ki a készpénzt a kezéből, és most meg is indokolták, hogy miértTovábbra is ragaszkodnak az emberek a készpénzes vásárláshoz. Igaz, a nagyobb összegű számlákat egyre gyakrabban már bankkártyával egyenlítik ki.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMi van, ha mindenki kártyával fizet, de nem működik a rendszer?Ízelítőt kaptunk a teljesen digitális pénzforgalom veszélyeiből.

Pénz bankszámla fintech készpénz koronavírus okostelefon Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Stubnya Bence
2020. augusztus 11. 10:07 Pénz, Támogatói tartalom

Jól járt, aki klímatudatosan fektetett be a járvány előtt

A környezeti hatásra fókuszáló alapok a piaci átlag felett teljesítettek.

Avatar
2020. augusztus 7. 10:49 Pénz

Tévedés, hogy azért veszik az aranyat, mert az összeomlástól félnek

Inkább a normalizálódó kilátások jele, hogy eszetlen tempóban drágulnak a nemesfémek.

Avatar
2020. augusztus 6. 16:03 Pénz

Prés alatt az olajipar: szennyeznek, de még nyereséget sem termelnek

Nem bűnbakot kell csinálni a szektorból, hiszen ők lehetnek alkalmasak arra, hogy megvalósítsák technológiai átmenetet.

Fontos

Kasnyik Márton
2020. augusztus 14. 12:02 Adat

Történelmi léptékben dobta hanyatt a magyar gazdaságot a covid

Nem kell kétségbeesni a borzasztó szám láttán, de rossz jel, hogy a szegényebb uniós tagországok közül Magyarországon zuhant a legnagyobbat a GDP.

Fabók Bálint
2020. augusztus 13. 17:40 Világ

Egészen felemelő, ahogy a belarusz tüntetők szembenéznek a brutális erőszakkal

Az embereket elrabló vagy nyíltan kínzó karhatalom tehetetlen a tüntetéseket immár domináló, virágokat osztogató fehér ruhás nőkkel szemben, akikhez egyre többen csatlakoznak.

Bucsky Péter
2020. augusztus 13. 06:50 Közélet

Kétmilliárdos profitot pumpálhatott Szlovéniába a magyar lélegeztetőgép-vásárlás

A beszerzés nem volt se gyors, se minőségi, viszont a pénz egy olyan céghez került, amely nagyon kedves a Fidesz szövetségesének.