Hírlevél feliratkozás
Wiedemann Tamás
2019. február 15. 11:11 Pénz

Németország nem engedi ki a készpénzt a kezéből, és most meg is indokolták, hogy miért

Mivel gyorsabb fizetni, készpénzzel vagy bankkártyával? A német jegybank 2017-ben több hónapon keresztül vizsgálta ezt a fontos kérdést, és több mint nyolcvan oldalas elemzést írtak róla, amit ma tettek közzé.

Abban nincs meglepetés, hogy a németek döntő többsége még mindig készpénzzel szeret fizetni. Évente mintegy húszmilliárd fizetési tranzakció történik a német kiskereskedelemben, mintegy 410 milliárd euró értékben. Németország a fejlett országok között kirívóan a ragaszkodik a készpénzhez: miközben a skandináv országokban gyakorlatilag búcsút mondtak a fizikai pénznek, addig a németek nem engedik ki a kezükből a bankókat.

A németországi fizetések 78 százalékban készpénzzel történnek, míg a bankkártyás vásárlások aránya 21 százalék. (A fennmaradó egy százalék az egyéb kategória, például étkezési jegy. (Magyarországon ez az arány hasonló. Az adóhivatalhoz bekötött online pénztárgépek adatai alapján 2016-ban a vásárlások összértékének 71,2 százalékát, darabszámának pedig 87,7 százalékát készpénzben teljesítettük.) A nagyobb értékű vásárlásoknál viszont már inkább a kártyát választják a németek: a teljes fizetett összeg 51,3 százalékában bankkártyával fizettek. A készpénzes tranzakció átlagos értéke 14 euró, míg a bankkártyás fizetéseké 21 euró.

 

A német jegybank szerint készpénzzel fizetni még mindig gyorsabb, mint bankkártyával. Ehhez háromezer tranzakciót vizsgáltak meg közelebbről.

A készpénzes fizetések átlagosan 22 másodpercig tartanak. A tíz eurónál kisebb összegek esetében csak 18 másodpercig tart kifizetni a számlát. Ötven euró felett azonban belassulnak a vásárlók, mert több ideig tart kikeresni a pénztárcából a megfelelő összeget. A felmérés szerint az 50-100 euró közötti vásárlások esetében a készpénzes fizetések átlagos ideje 34 másodpercre ugrik. Sokan ilyenkor kezdenek el azon agyalni, hogy nem lenne jobb inkább kártyával fizetni? 

A bankkártyás fizetések átlagosan 29 másodpercig tartanak, de itt is különbséget kell tenni az összeghatárok között. Németországban 25 euró alatt nem kell beírni a pin kódot. Ebben az esetben csak 15 másodpercig tart átlagosan a fizetés, vagyis hét másodperccel gyorsabb, mint a készpénzes fizetés. Ha viszont be kell írni a pin kódot, akkor duplázódik az idő, 30 másodpercre nő a fizetés ideje.

 

Az életkortól is függ a fizetések időtartama. Egy 18 évesnek elég 12 másodperc, hogy kifizesse a számlát, míg egy hatvan év feletti vásárlónak átlagosan erre 24 másodpercre van szüksége.

A különböző fizetési módoknak eltérő ára van. A készpénzfizetés még midig olcsóbb megoldásnak számít, mint a kártyás fizetés. Egy készpénzes tranzakció átlagosan 24 centbe, míg egy betéti kártyás fizetés 34 centbe kerül. (Hitelkártyával egy euró).

A költségszámításba rengeteg dolgot vett figyelembe a jegybank. A technikai részt, vagyis mennyit von le a bank a kártyák használata után, a pénztárnál ülők bérét a tranzakció hosszával arányosítva, a kassza leltározásának, vagy éppen a készpénz szállításának a költségét. Összességében 50 euróig éri meg a készpénzes fizetés, e felett már a kártyás fizetés a gazdaságosabb.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz bankkártya fizetési módok készpénz németország Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.