Hírlevél feliratkozás
Wiedemann Tamás
2019. február 15. 11:11 Pénz

Németország nem engedi ki a készpénzt a kezéből, és most meg is indokolták, hogy miért

Mivel gyorsabb fizetni, készpénzzel vagy bankkártyával? A német jegybank 2017-ben több hónapon keresztül vizsgálta ezt a fontos kérdést, és több mint nyolcvan oldalas elemzést írtak róla, amit ma tettek közzé.

Abban nincs meglepetés, hogy a németek döntő többsége még mindig készpénzzel szeret fizetni. Évente mintegy húszmilliárd fizetési tranzakció történik a német kiskereskedelemben, mintegy 410 milliárd euró értékben. Németország a fejlett országok között kirívóan a ragaszkodik a készpénzhez: miközben a skandináv országokban gyakorlatilag búcsút mondtak a fizikai pénznek, addig a németek nem engedik ki a kezükből a bankókat.

A németországi fizetések 78 százalékban készpénzzel történnek, míg a bankkártyás vásárlások aránya 21 százalék. (A fennmaradó egy százalék az egyéb kategória, például étkezési jegy. (Magyarországon ez az arány hasonló. Az adóhivatalhoz bekötött online pénztárgépek adatai alapján 2016-ban a vásárlások összértékének 71,2 százalékát, darabszámának pedig 87,7 százalékát készpénzben teljesítettük.) A nagyobb értékű vásárlásoknál viszont már inkább a kártyát választják a németek: a teljes fizetett összeg 51,3 százalékában bankkártyával fizettek. A készpénzes tranzakció átlagos értéke 14 euró, míg a bankkártyás fizetéseké 21 euró.

 

A német jegybank szerint készpénzzel fizetni még mindig gyorsabb, mint bankkártyával. Ehhez háromezer tranzakciót vizsgáltak meg közelebbről.

A készpénzes fizetések átlagosan 22 másodpercig tartanak. A tíz eurónál kisebb összegek esetében csak 18 másodpercig tart kifizetni a számlát. Ötven euró felett azonban belassulnak a vásárlók, mert több ideig tart kikeresni a pénztárcából a megfelelő összeget. A felmérés szerint az 50-100 euró közötti vásárlások esetében a készpénzes fizetések átlagos ideje 34 másodpercre ugrik. Sokan ilyenkor kezdenek el azon agyalni, hogy nem lenne jobb inkább kártyával fizetni? 

A bankkártyás fizetések átlagosan 29 másodpercig tartanak, de itt is különbséget kell tenni az összeghatárok között. Németországban 25 euró alatt nem kell beírni a pin kódot. Ebben az esetben csak 15 másodpercig tart átlagosan a fizetés, vagyis hét másodperccel gyorsabb, mint a készpénzes fizetés. Ha viszont be kell írni a pin kódot, akkor duplázódik az idő, 30 másodpercre nő a fizetés ideje.

 

Az életkortól is függ a fizetések időtartama. Egy 18 évesnek elég 12 másodperc, hogy kifizesse a számlát, míg egy hatvan év feletti vásárlónak átlagosan erre 24 másodpercre van szüksége.

A különböző fizetési módoknak eltérő ára van. A készpénzfizetés még midig olcsóbb megoldásnak számít, mint a kártyás fizetés. Egy készpénzes tranzakció átlagosan 24 centbe, míg egy betéti kártyás fizetés 34 centbe kerül. (Hitelkártyával egy euró).

A költségszámításba rengeteg dolgot vett figyelembe a jegybank. A technikai részt, vagyis mennyit von le a bank a kártyák használata után, a pénztárnál ülők bérét a tranzakció hosszával arányosítva, a kassza leltározásának, vagy éppen a készpénz szállításának a költségét. Összességében 50 euróig éri meg a készpénzes fizetés, e felett már a kártyás fizetés a gazdaságosabb.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz bankkártya fizetési módok készpénz németország Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.

Kiss Péter
2024. július 21. 04:56 Pénz

Mire számíthatnak a szárnyalás után a befektetők a második félévben?

Meglepően jó eredményeket hozott az első félév a tőkepiacokon, most érdemes megnézni, hogy mi várható az év második félévében.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Bucsky Péter
2024. július 23. 05:19 Közélet, Vállalat

A pénz már a Molnál van, de jobb lesz-e a magyar hulladékos rendszer?

Fél év alatt elvitte a Mol az ágazati profit harmadát, miközben nőtt a hazai hulladékgyűjtés és kezelés korábban átlagosnak számító költségszintje.