Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. március 26. 15:12 Pénz

Csapágyasra hajtják az európai pénznyomdákat a vásárlási roham miatt

Miközben a kártyás fizetés – különösen a PIN-kód beírása nélkül – segíthet megfékezni a koronavírus-járvány terjedését, a 2008-as válság óta nem látott mértékben nőtt a forgalomban lévő készpénz mennyisége az eurózónában.

Az Európai Központi Bank (EKB) múlt hétre vonatkozó adatai szerint közel 19 milliárd euróval nőtt az euró bankjegyek és érmék összesített értéke. Ennél nagyobb (majdnem 20 milliárdos) ugrást csak 2008 októberében lehetett látni, amikor a kirobbanó gazdasági válság miatt sokan attól tartottak, hogy a várható bankcsődök miatt nem jutnak majd hozzá a pénzükhöz.

Bár nem lehet kizárni, hogy – az áttételes gazdasági hatások miatt – néhányan most is ettől félnek, az EKB szóvivője a Bloombergnek azt mondta: leginkább arról lehet szó, hogy az emberek a járvány miatt többet vásárolnak a boltokban, ezért van szükségük nagyobb mennyiségű készpénzre.

Ez már csak azért is így lehet, mert az eurózóna legnagyobb és legnépesebb tagállamában, Németországban az emberek hagyományosan ragaszkodnak a készpénzes fizetésekhez, a kártyahasználat sokkal lassabban nyer teret, mint például a skandináv országokban.

A szabályozás értelmében egyébként az EKB-nek kötelessége teljes mértékben kielégítenie a bankok készpénzigényét, vagyis nincs közvetlenül alkalmazható eszköze a forgalomban lévő mennyiség szabályozására.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNémetország nem engedi ki a készpénzt a kezéből, és most meg is indokolták, hogy miértTovábbra is ragaszkodnak az emberek a készpénzes vásárláshoz. Igaz, a nagyobb összegű számlákat egyre gyakrabban már bankkártyával egyenlítik ki.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz bankkártya euró euró bankjegy európai központi bank készpénz koronavírus Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

Bucsky Péter
2024. március 26. 13:11 Pénz, Podcast

A folyószámlán parkoltatott pénz aktív kezelésével több kolléga bérét kereshetik meg a kkv-k

A magyar vállalatok tízezer milliárd forintot tartanak érdemi kamat nélkül folyószámláikon, pedig tisztes hozamot kínáló, mégis likvid befektetések is elérhetők.

Trippon Mariann
2024. március 25. 16:18 Pénz

Veszélyes szinteken a forintárfolyam, mi lesz így a kamatokkal?

Legutóbb még úgy ítélhette meg a jegybank, hogy márciusban is lehetősége lesz egy százalékponttal vágni, közben azonban megváltoztak a piaci folyamatok.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.