Hírlevél feliratkozás
Avatar
2019. május 10. 09:33 Pénz

A lakossági állampapírok (másik) leginkább alábecsült kockázata

(A szerző a HOLD Alapkezelő portfóliókezelője)

Bankár kollégám nemrég írt egy bejegyzést a nagy népszerűségnek örvendő lakossági állampapírok likviditási kockázatáról. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a szabályok alapján nem egyértelmű, hogyan lehet majd idő előtt visszaváltani ezeket a kötvényeket. A következő hetekben vélhetően a Nemzeti Kötvény esetében is világosabban látjuk majd, hogy milyen intézményi garanciák mellett valósulhat meg az új termék teljes futamidő alatti likviditására vonatkozó vállalás.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVan egy alábecsült kockázata a lakossági állampapíroknakAz állampapírok jelenleg könnyen és kedvező feltételekkel visszaválthatók, de nincs rá garancia, hogy ez egy válságos időszakban is így lesz.

Azonban, ha ez a likviditási feltétel teljesül, akkor is érdemes kicsit tovább gondolkodni, megvizsgálni mi befolyásolhatja a befektetésünk értékét. Ha az infláció a jelenlegi szintjén marad, akkor tényleg nagyon vonzó reálhozamot kínálhat a Nemzeti Kötvény, a türelmesebb befektetőknek akár egy időlegesen felpörgő infláció esetében sem kell nagyon aggódniuk, a tartási periódus növekedésével szépen nő az elérhető kamat. Ha valóban likvid befektetésről lesz szó, akkor gondolkodhatnak abban is, hogy egy gyorsuló inflációs környezetben áttehetik pénzüket infláció követő lakossági állampapírba. Persze ezt az épp aktuális feltételek mellett fogják tudni megtenni, az általuk forintban elérhető reálhozamot az akkori konstrukció határozza majd meg.

Szerintem, ha a lakosság tömegesen mozdul meg a Nemzeti Kötvény felől az inflációkövető lakossági papírok felé, akkor az ÁKK kis eséllyel bocsát majd ki nagy prémiumot ígérő papírt. De végül is, ha likvid a Nemzeti Kötvény, akkor felpörgő infláció esetén pici prémium mellett is megéri majd átmenni, addig pedig gyűjtögettük a reálhozamot.

Van azonban egy kockázat, ami ellen a Nemzeti Kötvény egyáltalán nem, az inflációkövető pedig csak korlátozottan véd. És most nem is az állam nemfizetési kockázatáról beszélek, mert forintban azt tényleg nem tekintem komoly fenyegetésnek.

Viszont a befektetés külföldi devizában történő leértékelődését én valódi kockázatnak vélem.

Persze a forintban elért reálhozamot az euró-forint árfolyama nem befolyásolja, de a magyar megtakarítóknak véleményem szerint eléggé meghatározó. Ha nem pörög fel a hazai infláció, akkor a Nemzeti Kötvény elbír évi 2-3 százaléknyi forint leértékelődést anélkül, hogy a megtakarításunk euróban számított reálértéke csökkenne. Az inflációkövető papírokban jelenleg nincs ekkora tartalék. Persze a forint leértékelődése esetén vélhetően növekszik az infláció.

A probléma ezzel az, hogy az infláció rugalmassága az euró-forint árfolyamára vetítve nem túl magas. Az általam ismert szakértői becslések szerint 0,2-0,25 körül lehet maximum. Tehát egy százaléknyi forint leértékelődés az euróval szemben kevesebb, mint negyed százalékkal növeli a hazai inflációt. Évi néhány százalék forint leértékelődés az inflációkövető papír esetében is elviheti az euróban számított reálhozamot.

Mondhatjuk azt is, hogy a jelenlegi európai nyomott hozamkörnyezetben a forintban befektető magánszemélyek lehetősége legalább tovább bővül. Viszont mielőtt megtakarításainkat befektetjük érdemes végig gondolnunk vagy szakértőkkel átbeszélnünk, hogy élethelyzetünktől függően hogyan osszuk meg a devizák közötti kockázatokat.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. május 5. 05:32 Élet, Világ

Már egészen messziről is átjárnak a magyarok Szlovákiába élelmiszerért

Tényleg megéri 80-100 kilométerről rendszeresen kijárni cigiért, sörért, sajtért és sok minden másért? Egyre többen gondolják úgy, hogy igen.

Jandó Zoltán
2024. május 4. 05:07 Adat

Soha nem volt még ilyen enyhe az év eleje Magyarországon

Nemcsak globálisan, Magyarországon is kiugróan magas volt az átlaghőmérséklet 2024 első harmadában. Februárban és márciusban is megdőlt a hőmérsékletrekord.

Bucsky Péter
2024. május 3. 04:31 Adat, Közélet

Átformálta a lakáspiacot a kormány a sok százmilliárdos támogatásokkal

A legalább három gyermeket nevelőknél látványos a lakástulajdonosok arányának növekedése, a falvakban pedig fogyni kezdtek az üresen álló házak.