Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2018. december 18. 09:38 Pénz

Több mint egyévnyi emelkedést veszítettek már el az amerikai tőzsdék

Tegnap ismét pocsék napot zártak az amerikai tőkepiacok, mindhárom fontos tőzsdeindex több mint 2 százalékot veszített az értékéből. Az így elért szinteken utoljára tavaly októberben tartózkodtak a mutatók, azaz több mint egyévnyi tőzsdei emelkedés vált semmivé.

Az okok között nehéz igazán újdonságot felsorolni. A befektetők aggódnak az amerikai és a világgazdaság lassulása, a kereskedelmi háború és – most talán leginkább – az amerikai kamatemelések miatt. A Fed holnap tartja következő kamatdöntő ülését, amellyel kapcsolatban egy újabb 25 bázispontos emelés az általános várakozás. Az emelkedő kamatszint pedig főszabály szerint elszívja a tőkét a tőzsdéről.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÉvtizedek óta nem volt ilyen nehéz dolga a befektetőknekNagyon szokatlan, hogy az összes befektetési eszköz értéke csökken vagy csak minimális mértékben nő, így nincs hova menekülnie a befektetőknek.

A Bloomberg egyik cikke ugyanakkor arra emlékeztet, hogy nagyon ritkán emelt kamatot az amerikai jegybank, amikor éppen ilyen rossz passzban voltak a tőzsdék. Konkrétan az 1980 utáni 76 kamatemelés közül mindössze kettő esett olyan időszakra, amikor az S&P 500 tőzsdeindex 3, 6 és 12 havi távon is mínuszban volt.

Könnyen lehet, hogy a kamatemelés elmaradása meg is fordítaná a hangulatot, de ebben egyelőre nem bíznak a befektetők. Pedig a december erős szokott lenni a tőzsdéken, az év utolsó hónapjának emelkedését becézik Mikulás-ralinak. Most azonban ennek nyoma sincs. A Bloomberg által megszólaltatott egyik alapkezelő arról beszélt, hogy sokan félnek, és egyelőre kivárnak.

Érdekes fejlemény, hogy míg az utóbbi egy-két év emelkedését a technológiai szektor vállalatai vezették, addig most az informatikai cégek részvényei már csak a jövő évre becsült nyereség 15-szörösét érik, aminél még az olyan ágazatok papírjai is drágábbak, mint a közművek és a tisztálkodószerek gyártói. Ez utóbbiak olyan védekező jellegű szektoroknak számítanak, amelyek cégeit akkor részesítik előnyben a befektetők, amikor már nem bíznak igazán a további tőzsdei emelkedésben.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgy szörnyű év egyik legrosszabb napján vannak túl a befektetőkAz utóbbi hetekben a tőzsdéken már megszokottá vált az árfolyamok ide-oda csapkodása, de tegnap az amerikai piacokon nemcsak a részvények estek, hanem egyebek mellett az olaj és a kriptodevizák is.

Pénz fed kamatemelés kereskedelmi háború tőzsdék Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

2019. február 21. 15:40 Pénz

A politikusok miatt szenvedhetnek az amerikai tőzsde eddigi sztárjai

Az előző amerikai elnökválasztási kampány mélybe küldte a biotechnológiai gyógyszercégek árfolyamát, a következő az Amazonhoz hasonló tech cégeket intézheti el.

Váczi István
2019. február 21. 13:09 Pénz

Nőttek a fizetések, de a többség még mindig alig jön ki a pénzéből

A bruttó átlagkereset 329,9 ezer, a nettó 219,4 ezer forint volt tavaly, a magyarok több mint felének azonban még mindig csak az alapvető megélhetésre elég a pénze.

Wiedemann Tamás
2019. február 20. 17:39 Pénz

Hétfőtől kevesebbet buksz, ha kölcsönadsz az államnak

A tartósan 3 százalék körüli infláció miatt az Államadósság Kezelő Központ kénytelen volt emelni néhány állampapír kamatát.

Fontos

Jandó Zoltán
2019. február 22. 06:53 Közélet

Szinte biztosan törvényt sért a fideszes médiaalapítvány, de a hatóság nem lát problémát

Egy jogi kiskapuval próbálták meg elérni, hogy a törvényben rögzítettnél több rádiója is lehessen a KESMA-nak, de porszem került a gépezetbe.

Váczi István
2019. február 21. 06:52 Közélet, Vállalat

Közel 2000 milliárd forintért vásárolt már cégeket az Orbán-kormány

Némelyik jól teljesít, más csődbe ment, és van olyan is, amely már Mészáros Lőrincé. De alapvetően csak puffadt és puffadt az állam az utóbbi években.

Bucsky Péter
2019. február 19. 07:00 Pénz

Évi 50 milliárdot hagyunk az államnál egy ki nem használt adókedvezmény miatt

Százezrek nem élnek az szja-kedvezménnyel, pedig egy orvosi papírral évi 90 ezer forintot spórolhatnának. Aki eddig nem tette meg, öt évre visszamenőleg is kérheti.