Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2018. december 18. 09:38 Pénz

Több mint egyévnyi emelkedést veszítettek már el az amerikai tőzsdék

Tegnap ismét pocsék napot zártak az amerikai tőkepiacok, mindhárom fontos tőzsdeindex több mint 2 százalékot veszített az értékéből. Az így elért szinteken utoljára tavaly októberben tartózkodtak a mutatók, azaz több mint egyévnyi tőzsdei emelkedés vált semmivé.

Az okok között nehéz igazán újdonságot felsorolni. A befektetők aggódnak az amerikai és a világgazdaság lassulása, a kereskedelmi háború és – most talán leginkább – az amerikai kamatemelések miatt. A Fed holnap tartja következő kamatdöntő ülését, amellyel kapcsolatban egy újabb 25 bázispontos emelés az általános várakozás. Az emelkedő kamatszint pedig főszabály szerint elszívja a tőkét a tőzsdéről.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÉvtizedek óta nem volt ilyen nehéz dolga a befektetőknekNagyon szokatlan, hogy az összes befektetési eszköz értéke csökken vagy csak minimális mértékben nő, így nincs hova menekülnie a befektetőknek.

A Bloomberg egyik cikke ugyanakkor arra emlékeztet, hogy nagyon ritkán emelt kamatot az amerikai jegybank, amikor éppen ilyen rossz passzban voltak a tőzsdék. Konkrétan az 1980 utáni 76 kamatemelés közül mindössze kettő esett olyan időszakra, amikor az S&P 500 tőzsdeindex 3, 6 és 12 havi távon is mínuszban volt.

Könnyen lehet, hogy a kamatemelés elmaradása meg is fordítaná a hangulatot, de ebben egyelőre nem bíznak a befektetők. Pedig a december erős szokott lenni a tőzsdéken, az év utolsó hónapjának emelkedését becézik Mikulás-ralinak. Most azonban ennek nyoma sincs. A Bloomberg által megszólaltatott egyik alapkezelő arról beszélt, hogy sokan félnek, és egyelőre kivárnak.

Érdekes fejlemény, hogy míg az utóbbi egy-két év emelkedését a technológiai szektor vállalatai vezették, addig most az informatikai cégek részvényei már csak a jövő évre becsült nyereség 15-szörösét érik, aminél még az olyan ágazatok papírjai is drágábbak, mint a közművek és a tisztálkodószerek gyártói. Ez utóbbiak olyan védekező jellegű szektoroknak számítanak, amelyek cégeit akkor részesítik előnyben a befektetők, amikor már nem bíznak igazán a további tőzsdei emelkedésben.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgy szörnyű év egyik legrosszabb napján vannak túl a befektetőkAz utóbbi hetekben a tőzsdéken már megszokottá vált az árfolyamok ide-oda csapkodása, de tegnap az amerikai piacokon nemcsak a részvények estek, hanem egyebek mellett az olaj és a kriptodevizák is.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz fed kamatemelés kereskedelmi háború tőzsdék Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.