Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2018. december 18. 09:38 Pénz

Több mint egyévnyi emelkedést veszítettek már el az amerikai tőzsdék

Tegnap ismét pocsék napot zártak az amerikai tőkepiacok, mindhárom fontos tőzsdeindex több mint 2 százalékot veszített az értékéből. Az így elért szinteken utoljára tavaly októberben tartózkodtak a mutatók, azaz több mint egyévnyi tőzsdei emelkedés vált semmivé.

Az okok között nehéz igazán újdonságot felsorolni. A befektetők aggódnak az amerikai és a világgazdaság lassulása, a kereskedelmi háború és – most talán leginkább – az amerikai kamatemelések miatt. A Fed holnap tartja következő kamatdöntő ülését, amellyel kapcsolatban egy újabb 25 bázispontos emelés az általános várakozás. Az emelkedő kamatszint pedig főszabály szerint elszívja a tőkét a tőzsdéről.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÉvtizedek óta nem volt ilyen nehéz dolga a befektetőknekNagyon szokatlan, hogy az összes befektetési eszköz értéke csökken vagy csak minimális mértékben nő, így nincs hova menekülnie a befektetőknek.

A Bloomberg egyik cikke ugyanakkor arra emlékeztet, hogy nagyon ritkán emelt kamatot az amerikai jegybank, amikor éppen ilyen rossz passzban voltak a tőzsdék. Konkrétan az 1980 utáni 76 kamatemelés közül mindössze kettő esett olyan időszakra, amikor az S&P 500 tőzsdeindex 3, 6 és 12 havi távon is mínuszban volt.

Könnyen lehet, hogy a kamatemelés elmaradása meg is fordítaná a hangulatot, de ebben egyelőre nem bíznak a befektetők. Pedig a december erős szokott lenni a tőzsdéken, az év utolsó hónapjának emelkedését becézik Mikulás-ralinak. Most azonban ennek nyoma sincs. A Bloomberg által megszólaltatott egyik alapkezelő arról beszélt, hogy sokan félnek, és egyelőre kivárnak.

Érdekes fejlemény, hogy míg az utóbbi egy-két év emelkedését a technológiai szektor vállalatai vezették, addig most az informatikai cégek részvényei már csak a jövő évre becsült nyereség 15-szörösét érik, aminél még az olyan ágazatok papírjai is drágábbak, mint a közművek és a tisztálkodószerek gyártói. Ez utóbbiak olyan védekező jellegű szektoroknak számítanak, amelyek cégeit akkor részesítik előnyben a befektetők, amikor már nem bíznak igazán a további tőzsdei emelkedésben.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgy szörnyű év egyik legrosszabb napján vannak túl a befektetőkAz utóbbi hetekben a tőzsdéken már megszokottá vált az árfolyamok ide-oda csapkodása, de tegnap az amerikai piacokon nemcsak a részvények estek, hanem egyebek mellett az olaj és a kriptodevizák is.

Pénz fed kamatemelés kereskedelmi háború tőzsdék Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Kasnyik Márton
2019. augusztus 15. 12:51 Pénz

Ha 15 ezer milliárd dollár nem tévedhet, akkor nyakunkon a recesszió

Az utóbbi tízből tíz alkalommal pontos volt ez a jelzés.

Debreczeni Anna
2019. augusztus 12. 06:51 Pénz

Hihetetlen pénzeket húz le egy ravasz pénzváltógépes cég

Kiemelkedő profitrátával dolgozik a kék-sárga pénzváltóiról ismert Euronet. A szabályozás laza, ennek megfelelően a trükkök is elég durvák.

Avatar
2019. augusztus 9. 15:27 Pénz

Három gyerek, hét ülés – melyik autót érdemes választani?

Nagyon komoly érdeklődés van a nagycsaládosok autóvásárlási támogatására, egy hónap alatt 8 ezernél több támogatási igénylést adtak le az érintettek.

Fontos

Fabók Bálint
2019. augusztus 21. 06:51 Világ

138 milliárd forintos afrikai útépítés reklámfilmjében tűnik fel a Duna Aszfalt

A világ egyik legkorruptabb országában vesznek részt egy világkereskedelmi szempontból számottevő útépítésen. A kollégáik nagy nehézségekkel küzdenek.

Bucsky Péter
2019. augusztus 20. 07:27 Közélet, Világ

A környezetszennyező repülést elfelejti az állam adóztatni

Egy szinte észrevétlen adóval milliárdokhoz juthatna a magyar költségvetés is, ráadásul a hatása is jó lenne. És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy áfa- és jövedéki adómentes a kerozin.

Torontáli Zoltán
2019. augusztus 18. 07:08 Élet

Vegetarianizmus, természetes étel és klímavédelem: ez nehéz lesz egyszerre

Tudatos vásárlóként hiába szeretnél egyszerre sok mindent elérni, egyelőre úgy néz ki, hogy ez ma még maradéktalanul nem sikerülhet. Melyik ujjunkba harapjunk?