Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2018. november 21. 10:16 Közélet

Egy szörnyű év egyik legrosszabb napján vannak túl a befektetők

Az utóbbi hetekben a tőzsdéken már megszokottá vált az árfolyamok ide-oda csapkodása, de tegnap az amerikai piacokon nemcsak a részvények estek, hanem egyebek mellett az olaj és a kriptodevizák is.

Az idei évet már eddig is a pénzpiacok egyik legkeményebbjeként tartották számon, a keddi nap pedig még rosszabbá tette 2018 mérlegét. Az amerikai tőzsdék 2 százalék körüli eséssel zártak, a Dow Jones 2,2 százalékot, az S&P 500 1,8, a Nasdaq 1,7 százalékot veszített az értékéből. A hetek óta szenvedő technológiai részvények ezúttal is kivették a részüket a zuhanásból, ezúttal a leginkább az 5 százalékot bukó Apple szenvedett. A keddi eséssel az S&P 500 index ugyanott áll, mint az év elején.

Az olaj árfolyama még a tőzsdéknél is nagyobbat esett, pár hete a Brent típus hordójáért még 85 dollárt kellett adni, most már csak nagyjából 62-t. A kriptodevizák szintén szenvednek, a múlt héten még 6000 dollár fölött járó Bitcoin alig tudott megkapaszkodni 4000 dollár fölött, most éppen 4500 körül áll.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTél jöhet a bitcoin befektetői számára isHosszú nyugalom után múlt héten ismét nagyot esett a bitcoin árfolyama, de elemzők szerint még innen is tovább zuhanhat, akár 1500 dollárig.

A Bloomberg piaci összefoglalója szerint pánikról ugyan nem lehet beszélni, de egyre több kereskedő fél attól, hogy az eladási hullám még eltarthat egy darabig. Leginkább ezek miatt aggódnak:

  • A világgazdaság növekedése lassul,
  • Donald Trump Kína elleni kereskedelmi háborúja tovább tart,
  • az amerikai jegybank decemberben valószínűleg ismét kamatot emel – ami nem tesz jót a tőzsdéknek –,
  • a befektetők pedig elképzelhetőnek tartják, hogy megáll vagy lelassul a vállalatok profitjának eddig gyors növekedése.

Ez egyben azt is jelenti, hogy ha ezek bármelyikében pozitív fordulat következik be a tőzsdék szempontjából, akkor az újra magasabbra küldheti az árfolyamokat.

A hírügynökség adatai szerint 

2018 eddig eltelt része a hetvenes évek eleje óta legnehezebb évnek bizonyul a legjobban teljesítő befektetési eszköz hozama alapján.

A keddi egynapos teljesítmény pedig az egyik legrosszabb volt 2015 óta.

Szerdán az ázsiai tőzsdék még mindig eséssel zártak, az európaiak viszont pluszban nyitottak. A csütörtöki hálaadás előtt még Amerikának is lesz esélye a szépítésre.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Apple árfolyamesés Dow Jones kriptodevizák Nasdaq olaj S&P 500 tőzsdék Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Hartvig Áron
2024. április 10. 04:34 Közélet

Ezentúl csak akkor lesz napelem a magyar háztartásokban, ha a hozzá tartozó akkumulátorra nagy támogatás jár

A jelenleg zajló háztartási napelempályázat egy dolgot már a lezárása előtt bizonyított: akkumulátorok nélkül többé nem kerülnek napelemek a háztetőkre.

Pletser Tamás
2024. április 9. 04:34 Közélet

Zsákutcába fut az elektromos autózás, ha nem lesznek jóval hatékonyabbak az akkumulátorok

Olyan lett az akkumulátor, mint a napelem, a gyártás mennyiségének növelésével már nem lehet érdemi költségcsökkentést elérni, az alapanyagok ára pedig emelkedni fog.

Fontos

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Avatar
2024. április 7. 04:34 Közélet

Idén minden család megkapja a támogatott árú gáz teljes mennyiségét? – észrevételek az MVM tájékoztatásához

Az átalányt fizető gázfogyasztók számlái mostantól nem ugranak meg, de szakértő szerzőnk levezetése szerint ennek eddig sem lett volna szabad megtörténnie.