Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2018. december 6. 10:32 Pénz

Évtizedek óta nem volt ilyen nehéz dolga a befektetőknek

Miközben 2017 elkényeztette a befektetőket, és 2018 is jól indult, év közben egyre több piacon lehetett visszaesést látni. Ez a világ egyes részein eltérő időben zajlott le, de a folyamat végül novemberben Amerikát is elérte. Az ottani statisztikusok pedig nem restek kiszámolni, mi az idei mérleg.

Talán még őket is meglepte, de eredményeik szerint bizonyos szempontból 1972 óta nem volt ilyen nehéz dolguk a befektetőknek. Általában ugyanis az a jellemző, hogy amikor valamelyik típusú befektetés nagyon rosszul teljesít, akkor van olyan, ami viszont hasít. Például a 2008-as részvénypiaci összeomlás idején jól lehetett keresni az amerikai állampapírokkal. A dotkomlufi kipukkanása után, 2002-ben az ingatlanalapok mentek jól. Az abszolút számokat tekintve voltak sokkal nagyobb veszteségeket hozó évek, mint ahogy most kinéz 2018, de megfelelő helyezkedéssel mindig volt esély a nyereségre.

Most viszont nyolc eszközosztály közül egyetlen egy sincs, amely az év eddig eltelt részében több mint 5 százalékos hozamot termelt volna. Az S&P 500 tőzsdeindex legutóbbi záróértéke alapján egy százalék pluszban van 2018-ban, a feltörekvő piaci részvények viszont -12 százalékon állnak. Befektetési minősítésű amerikai kötvényekkel idén eddig 1,6 százalékot lehetett bukni, míg amerikai állampapírokkal 6,4 százalékot.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgy szörnyű év egyik legrosszabb napján vannak túl a befektetőkAz utóbbi hetekben a tőzsdéken már megszokottá vált az árfolyamok ide-oda csapkodása, de tegnap az amerikai piacokon nemcsak a részvények estek, hanem egyebek mellett az olaj és a kriptodevizák is.

Ezeken kívül a nyolc eszközosztályba tartoznak még a nyersanyagok, az ingatlanok, az Amerikán kívüli fejlett világ részvényei, az amerikaiakon belül pedig megkülönböztették a nagy és a kis kapitalizációjú részvényeket.

A számítást elvégző cég, az NDR stratégája, Ed Clissold az okokról azt mondta a Bloombergnek, hogy a szokatlan jelenség a nagy jegybankok fordulatának tudható be. A válság alatt és után az amerikai, az európai és a japán jegybank több ezer milliárd dollárt pumpált a gazdaságba, ami lényegében minden befektetési eszköz árfolyamát az egekbe küldte. Azóta a Fed már elkezdte visszaszívni a pénzeket, de az európai élénkítés is a végéhez közeledik. A piacokon pedig ennek részben már érződik a hatása, részben pedig a további következmények miatt aggódnak a befektetők.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz állampapírok befektetők kötvények részvény Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

Bucsky Péter
2024. március 26. 13:11 Pénz, Podcast

A folyószámlán parkoltatott pénz aktív kezelésével több kolléga bérét kereshetik meg a kkv-k

A magyar vállalatok tízezer milliárd forintot tartanak érdemi kamat nélkül folyószámláikon, pedig tisztes hozamot kínáló, mégis likvid befektetések is elérhetők.

Trippon Mariann
2024. március 25. 16:18 Pénz

Veszélyes szinteken a forintárfolyam, mi lesz így a kamatokkal?

Legutóbb még úgy ítélhette meg a jegybank, hogy márciusban is lehetősége lesz egy százalékponttal vágni, közben azonban megváltoztak a piaci folyamatok.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.