Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2018. december 18. 17:06 Pénz, Világ

Meredek összeesküvés-elmélettel harcol a lengyel jegybankelnök

Továbbra is áll a bál a lengyel pénzügyi szektorban, miután korrupciógyanú miatt őrizetbe vették a bankfelügyelet lemondott vezetőjét. Mivel az illető, Marek Chrzanowski korábban szoros kapcsolatban állt a jegybank elnökével, utóbbira is a gyanú árnyéka vetült.

Adam Glapinski védekezés helyett egy a magyar politikában is népszerű módszert választva támadásba lendült. Egy komplett összeesküvés-elméletet vázolt fel, amely szerint az ellenzék azért akarja őt megbuktatni, hogy az ország érdekeivel ellentétesen bevezesse az eurót Lengyelországban.

A történet megértéséhez érdemes felidézni, hogy Lengyelországban külön működik a pénzügyi felügyelet és a jegybank, vagyis olyan a helyzet, mint idehaza, mielőtt beolvasztották a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét a Magyar Nemzeti Bankba. A két intézmény összevonása Lengyelországban is napirendre került; amikor Marek Chrzanowskit 2016-ban kinevezték a felügyelet élére, első sajtótájékoztatóján nagy meglepetésre Adam Glapinski is megjelent, és mindkettek beszéltek erről a tervről. Korábban egyébként ugyanazon az egyetemen dolgoztak.

Marek Chrzanowski akkor került bajba, amikor november közepén egy kisebb lengyel bank tulajdonosa a sajtón keresztül nyilvánosságra hozott egy hangfelvételt, amelyen kettejük találkozóján a felügyelet vezetője arról beszélt: jelentős összeg fejében a felügyelet jóindulatúan áll hozzá a nehézségekkel küzdő pénzintézet átalakításához.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMegpróbálta lefizettetni magát a lengyel pénzügyi felügyelet vezetője, és erről hangfelvétel is készültNem kevés pénzt, mintegy hárommilliárd forintot kért a jóindulatért cserébe.

Chrzanowski még aznap lemondott, a hónap végén pedig őrizetbe vették. A jegybank elnökének azonban még a botrány kitörése utána is volt néhány jó szava róla, a Bloomberg cikke szerint kifogástalanul őszintének, becsületesnek, hazafinak és az elképzelhető legjobb szakembernek nevezte.

Ezek alapján nem csoda, hogy kijutott a kritikákból a jegybankelnöknek is, aki nem mellesleg a lengyel kormánypárt első számú vezetője, Jaroslaw Kaczynski szoros szövetségese; talán nem túlzás kettejük kapcsolatát Orbán Viktoréhoz és Matolcsy Györgyéhez hasonlítani.

Glapinski a Sieci című kormánypárti hetilapnak adott interjúban vágott vissza az őt bíráló ellenzéknek. Szerinte azért szeretnék belerángatni a korrupciós botrányba, mert egyrészt így akarják megnyerni a jövő évi parlamenti választást, másrészt meg akarják őt buktatni, és mindenáron be akarják vezetni az eurót Lengyelországban. Ő ugyanis erősen ellenzi ezt, mert radikálisan csökkentené az ország gazdasági szuverenitását, és szerinte aláásná a versenyképességét, lassítaná a gazdaság növekedését.

A jegybankelnök azt fejtegette, hogy Francia- és Németországnak politikai sikerre van szüksége az eurózóna folyamatos válságának elfedése érdekében, és a lehető legnagyobb eredmény Lengyelország csatlakozása lenne. Szerinte nem véletlen, hogy a lengyel ellenzék az euró bevezetését fontos célként fogalmazta meg a közelmúltban. „A lengyel fizetőeszköz kivezetése a nagy bankoknak és pénzügyi intézményeknek kedvezne, amelyek főként külföldi tulajdonban vannak” – tette hozzá. Úgy véli, hogy az „eurófanatikusok” saját politikai számításaiknak vetik alá az ország gazdasági érdekeit.

Vagyis a jegybankelnök tulajdonképpen azt mondja, hogy külföldi hatalmak akarják megbuktatni, eszközül használva fel a lengyel ellenzéket.

Ez az összeesküvés-elméletek bevált receptje, a gonosz külföldiekkel és az áruló hazaiakkal. A magyar kormány is régóta ebből a kottából játszik, ahol az előbbi szerepet Soros Györgyre, az utóbbit pedig lényegében minden olyan magyarra osztva, aki nem ért egyet a kormánnyal, és ennek hangot is ad.

A legnagyobb lengyel ellenzéki párt egyik képviselője nevetségesnek nevezte a jegybankelnök vádjait, már csak azért is, mert Lengyelország az uniós csatlakozással – határidő nélkül ugyan, de – az euró bevezetését is vállalta.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMegirigyelték Orbán médiasikereit a lengyel barátaiNem szereti a lengyel kormány a külföldi kézben lévő médiumokat, csakhogy az egyik legjelentősebb tévé amerikai cégé, az USA pedig a fő szövetséges.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Világ euró eurózóna jegybankelnök korrupció Lengyelország pénzügyi felügyelet Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.