Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2018. november 13. 11:48 Világ

Megpróbálta lefizettetni magát a lengyel pénzügyi felügyelet vezetője, és erről hangfelvétel is készült

A lengyel pénzügyi felügyelet vezetője, Marek Charzanowski megpróbált jelentős összegű kenőpénzt kihúzni egy bankárból, hogy cserébe elnézőbb legyen a felügyelet a bank ügyeiben – derül ki a Gazeta Wyborcza és a Financial Times cikkeiből. Az esetről a bankár hangfelvételt is készített, tehát a Lengyelországot megrengető 2014 nyári titkos hangfelvétel-ügy után – amiből idén októberben újabb felvétel került elő a mostani a miniszterelnökről – megint egy titkos hanganyag okoz botrányt.

A Getin Noble bank lengyel vezetője, Leszek Czarnecki azt állítja, hogy a felügyelet vezetője magánbeszélgetésre hívta még március végén, ahová eleve háromféle lehallgató eszközzel felszerelkezve ment el. A három eszközből egy – a lehallgatásgátló technológia dacára – működésben maradt, ezért rögzíteni tudta, hogy Charzanowski

“támogatást… és védelmet”

ígért. Cserébe azt kérte, hogy a bank vegye fel egy ügyvédjét, akinek munkadíjként fizesse ki a bank saját tőkéjének 1 százalékát. Ez 40 millió zlotyi, ami nem kevés pénz, 3 milliárd forintnak felel meg. (A Financial Times szerint ezzel szemben a piaci kapitalizáció 1 százalékát kérte a felügyeleti vezető, ez nagyjából harmadekkora összeg.) A vezető így fogalmaz a felvételen: “Nem tudom, hogy ez megfelel-e neked. Beszélhetsz vele. Ugyanakkor nekem úgy tűnik, hogy bizonyos szempontból ez motiváló lehet a mostani helyzetben, és egy teljes intézményről, illetve annak átalakításáról beszélünk.”

A lengyelországi Getin Noble egyébként egyáltalán nincs jó állapotban, 2016 óta veszteséges. Az mindenesetre tény, hogy a bajban jutott banknak nagyon fontos, hogy a felügyeleti szervvel jó kapcsolata legyen. Lengyelországban önálló szervezetként működik a pénzügyi felügyelet, a KNF (ellentétben Magyarországgal, ahol 2013-ban a Magyar Nemzeti Bank beolvasztotta magába a PSZÁF-ot). A felügyelet szóvivője szerint nem a szervezet vezetője próbálkozott nyílt korrupcióval, hanem a bankár próbálja zsarolni a felügyeletet; a szóvivő szerint az is ezt igazolja, hogy a bankár nem tett rögtön bejelentést – igaz, éppen a KNF-nél kellett volna bejelentést tennie. 

A hangfelvétel ugyan elég egyértelmű, ám gyengíti az ügyet, hogy a felügyeleti vezető nem szóban mondta a várt kifizetés összegét, hanem inkább rutinosan egy papírlapra írta, és azt csúsztatta át az asztalon a bankárnak. Charzanowski egyébként közgazdász tanárként dolgozott egészen az utóbbi évekig, amikor is a most hatalmon lévő Jog és Igazságosság párt vezetői újabb és újabb monetáris, majd felügyeleti vezetői pozíciókba nevezték ki.

Világ korrupció Lengyelország Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2019. május 17. 14:38 Vállalat, Világ

Az online ruhaboltoknak elegük van abból, hogy kölcsönzőként használják őket

Olyan méreteket ölt a ruhavisszaküldés az online üzletekben, hogy a kereskedők elkezdték feketelistázni a renitens vásárlóikat.

Avatar
2019. május 17. 12:26 Világ

„Hasznos idióták” tüntetnek a kormány ellen, ráadásul a gazdaságnak sem megy jól Brazíliában

A gazdaság ismét recesszióba kerülhet, miközben az egyetemek költségvetését 30 százalékkal akarja csökkenteni a brazil kormány.

Torontáli Zoltán
2019. május 16. 10:05 Vállalat, Világ

Nem vagyunk versenyben az új Skoda-gyárért

Indulnak a konkrét tárgyalások, Szerbia, Törökország, Bulgária és talán Románia lehet a befutó.

Fontos

Bucsky Péter
2019. május 20. 06:54 Élet

Tételes lista a zöld rendszámos autókról – sokuk szennyezőbb egy hagyományos kocsinál

Sok tölthető hibridnél teljesen érthetetlen, miért támogatja az állam a vásárlásukat és a fenntartásukat.

Váczi István
2019. május 16. 06:53 Közélet, Vállalat

Az ország legnagyobb földesura lett Mészáros Lőrinc

Nem kell tovább számolgatni, Mészáros agrárholdingjának vezetője maga mondta el, hogy már mindenkinél nagyobb területen gazdálkodnak.

Hajdu Miklós
2019. május 15. 16:46 Vállalat

Nem a Mercedes-beruházás felfüggesztése miatt kerülhet bajba a magyar autóipar

Magyarország szempontjából sokkal fontosabb, hogy mi lesz az autóipari beszállítókkal, ha tényleg beüt a válság az ágazatban.