Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2018. november 13. 11:48 Világ

Megpróbálta lefizettetni magát a lengyel pénzügyi felügyelet vezetője, és erről hangfelvétel is készült

A lengyel pénzügyi felügyelet vezetője, Marek Charzanowski megpróbált jelentős összegű kenőpénzt kihúzni egy bankárból, hogy cserébe elnézőbb legyen a felügyelet a bank ügyeiben – derül ki a Gazeta Wyborcza és a Financial Times cikkeiből. Az esetről a bankár hangfelvételt is készített, tehát a Lengyelországot megrengető 2014 nyári titkos hangfelvétel-ügy után – amiből idén októberben újabb felvétel került elő a mostani a miniszterelnökről – megint egy titkos hanganyag okoz botrányt.

A Getin Noble bank lengyel vezetője, Leszek Czarnecki azt állítja, hogy a felügyelet vezetője magánbeszélgetésre hívta még március végén, ahová eleve háromféle lehallgató eszközzel felszerelkezve ment el. A három eszközből egy – a lehallgatásgátló technológia dacára – működésben maradt, ezért rögzíteni tudta, hogy Charzanowski

“támogatást… és védelmet”

ígért. Cserébe azt kérte, hogy a bank vegye fel egy ügyvédjét, akinek munkadíjként fizesse ki a bank saját tőkéjének 1 százalékát. Ez 40 millió zlotyi, ami nem kevés pénz, 3 milliárd forintnak felel meg. (A Financial Times szerint ezzel szemben a piaci kapitalizáció 1 százalékát kérte a felügyeleti vezető, ez nagyjából harmadekkora összeg.) A vezető így fogalmaz a felvételen: “Nem tudom, hogy ez megfelel-e neked. Beszélhetsz vele. Ugyanakkor nekem úgy tűnik, hogy bizonyos szempontból ez motiváló lehet a mostani helyzetben, és egy teljes intézményről, illetve annak átalakításáról beszélünk.”

A lengyelországi Getin Noble egyébként egyáltalán nincs jó állapotban, 2016 óta veszteséges. Az mindenesetre tény, hogy a bajban jutott banknak nagyon fontos, hogy a felügyeleti szervvel jó kapcsolata legyen. Lengyelországban önálló szervezetként működik a pénzügyi felügyelet, a KNF (ellentétben Magyarországgal, ahol 2013-ban a Magyar Nemzeti Bank beolvasztotta magába a PSZÁF-ot). A felügyelet szóvivője szerint nem a szervezet vezetője próbálkozott nyílt korrupcióval, hanem a bankár próbálja zsarolni a felügyeletet; a szóvivő szerint az is ezt igazolja, hogy a bankár nem tett rögtön bejelentést – igaz, éppen a KNF-nél kellett volna bejelentést tennie. 

A hangfelvétel ugyan elég egyértelmű, ám gyengíti az ügyet, hogy a felügyeleti vezető nem szóban mondta a várt kifizetés összegét, hanem inkább rutinosan egy papírlapra írta, és azt csúsztatta át az asztalon a bankárnak. Charzanowski egyébként közgazdász tanárként dolgozott egészen az utóbbi évekig, amikor is a most hatalmon lévő Jog és Igazságosság párt vezetői újabb és újabb monetáris, majd felügyeleti vezetői pozíciókba nevezték ki.

Világ korrupció Lengyelország Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Rigó Anita
2018. december 17. 09:19 Világ

Nincs már olyan jégmező, amelyet érintetlenül hagyna a klímaváltozás

A globális felmelegedés az Antarktika keleti régiójának jégtakaróján is egyre inkább meglátszik.

Torontáli Zoltán
2018. december 16. 17:06 Élet, Világ

A Rocher-Raffaello golyóknak csak 58 százaléka ehető, mert majdnem a felét a csomagolás teszi ki

A kedvelt édesség óriásit bukott egy friss brit környezetvédelmi teszten, mert a nehéz csomagolás ráadásul nem is könnyen újrahasznosítható.

Fabók Bálint
2018. december 15. 13:18 Világ

Elköszönés nélkül szívódnak fel az emberek az amerikai munkahelyekről

Ötven éve nem volt ilyen alacsony a munkanélküliség, ami miatt a munkahelyeken is elkezdett terjedni a ghosting.

Fontos

Bucsky Péter
2018. december 14. 08:45 Piac

Egy évtizede folyamatosan egyre többet túlóráznak a magyarok

A leginkább olyan, külföldi cégek által uralt szektorokban lehet szükség az új, 400 órás szabályra, mint az autóipar.

Fabók Bálint Jandó Zoltán
2018. december 13. 06:58 Állam

A leghivalkodóbb magyar üzletember, aki hülyére veszi az államot, de mindig magasabbra jut

Céghálót működtetett a miniszter lakásán, Afrikában ügyeskedik, vb-t szervez, űrnagykövet és még számtalan más. Portré Balogh Sándorról, akihez tapadnak az állami milliók.

Váczi István
2018. december 11. 19:28 Állam

Sífelvonót a Balatonra? Az EU nem fogja megakadályozni

Az uniós jogi keretek kialakításakor nem gondoltak olyan tagállamra, amelynek nem az uniós források hatékony elköltése a fontos, hanem a klientúra gazdagítása.