Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2018. november 13. 11:48 Világ

Megpróbálta lefizettetni magát a lengyel pénzügyi felügyelet vezetője, és erről hangfelvétel is készült

A lengyel pénzügyi felügyelet vezetője, Marek Charzanowski megpróbált jelentős összegű kenőpénzt kihúzni egy bankárból, hogy cserébe elnézőbb legyen a felügyelet a bank ügyeiben – derül ki a Gazeta Wyborcza és a Financial Times cikkeiből. Az esetről a bankár hangfelvételt is készített, tehát a Lengyelországot megrengető 2014 nyári titkos hangfelvétel-ügy után – amiből idén októberben újabb felvétel került elő a mostani a miniszterelnökről – megint egy titkos hanganyag okoz botrányt.

A Getin Noble bank lengyel vezetője, Leszek Czarnecki azt állítja, hogy a felügyelet vezetője magánbeszélgetésre hívta még március végén, ahová eleve háromféle lehallgató eszközzel felszerelkezve ment el. A három eszközből egy – a lehallgatásgátló technológia dacára – működésben maradt, ezért rögzíteni tudta, hogy Charzanowski

“támogatást… és védelmet”

ígért. Cserébe azt kérte, hogy a bank vegye fel egy ügyvédjét, akinek munkadíjként fizesse ki a bank saját tőkéjének 1 százalékát. Ez 40 millió zlotyi, ami nem kevés pénz, 3 milliárd forintnak felel meg. (A Financial Times szerint ezzel szemben a piaci kapitalizáció 1 százalékát kérte a felügyeleti vezető, ez nagyjából harmadekkora összeg.) A vezető így fogalmaz a felvételen: “Nem tudom, hogy ez megfelel-e neked. Beszélhetsz vele. Ugyanakkor nekem úgy tűnik, hogy bizonyos szempontból ez motiváló lehet a mostani helyzetben, és egy teljes intézményről, illetve annak átalakításáról beszélünk.”

A lengyelországi Getin Noble egyébként egyáltalán nincs jó állapotban, 2016 óta veszteséges. Az mindenesetre tény, hogy a bajban jutott banknak nagyon fontos, hogy a felügyeleti szervvel jó kapcsolata legyen. Lengyelországban önálló szervezetként működik a pénzügyi felügyelet, a KNF (ellentétben Magyarországgal, ahol 2013-ban a Magyar Nemzeti Bank beolvasztotta magába a PSZÁF-ot). A felügyelet szóvivője szerint nem a szervezet vezetője próbálkozott nyílt korrupcióval, hanem a bankár próbálja zsarolni a felügyeletet; a szóvivő szerint az is ezt igazolja, hogy a bankár nem tett rögtön bejelentést – igaz, éppen a KNF-nél kellett volna bejelentést tennie. 

A hangfelvétel ugyan elég egyértelmű, ám gyengíti az ügyet, hogy a felügyeleti vezető nem szóban mondta a várt kifizetés összegét, hanem inkább rutinosan egy papírlapra írta, és azt csúsztatta át az asztalon a bankárnak. Charzanowski egyébként közgazdász tanárként dolgozott egészen az utóbbi évekig, amikor is a most hatalmon lévő Jog és Igazságosság párt vezetői újabb és újabb monetáris, majd felügyeleti vezetői pozíciókba nevezték ki.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ korrupció Lengyelország Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.