Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2018. november 30. 14:52 Világ

Megirigyelték Orbán médiasikereit a lengyel barátai

Lengyelország az Egyesült Államok legfontosabb közép-kelet-európai szövetségesének számít, és a mostani lengyel kormány igyekszik mindent megtenni annak érdekében, hogy ez így is maradjon. Nem sokkal hatalomra kerülése után visszavonta elődje döntését az európai harci helikopterek beszerzéséről, hogy amerikai gyártmányt válasszon helyettük. Még az is felmerült, hogy Lengyelország minden költséget fizet, csak állomásozzon a területén egy amerikai páncélos hadosztály.

Ennek megfelelően meglehetősen ritkának számítanak a nyilvános viták a két ország között. Az egyik ilyen alkalom annak a törvénynek az elfogadása volt, amely igyekezett betiltani minden, a lengyelek zsidókkal szemben elkövetett atrocitásairól szóló, a második világháború időszakát érintő megnyilvánulást.

Most pedig amiatt alakult ki konfliktus, hogy a lengyel kormány szeretné nagyrészt nemzeti kézben látni a médiát és a bankszektort. Ez ismerősen hangzik idehaza is, Orbán Viktor miniszterelnök pár éve hirdette meg, hogy ez a két ágazat, továbbá az energetika és a kiskereskedelem kerüljön többségében magyar kézbe.

Az utóbbit leszámítva ez azóta meg is valósult, ami együtt járt a kormánybarát média térnyerésével.

Lengyelországban most az okoz gondot, hogy a két nagy magántévé egyike, a TVN amerikai kézben van, a Discovery Inc. érdekeltsége. Így a szólásszabadság érvényesülésére amúgy is kényes amerikai illetékeseknek pláne nem tetszik, ha piszkálják a csatornát. Tavaly a lengyel médiahatóság azért bírságolta meg a TVN-t, mert szerinte nem megfelelően tudósított a kormányellenes tüntetésekről. Az amerikai kormányzat és cégek részéről érkező panaszok nyomán végül ejtették a büntetést.

Most pedig a Bloomberg tudósítása szerint az okozott konfliktust, hogy az Egyesült Államok varsói nagykövete levelet írt a lengyel miniszterelnöknek, miután lengyel nyomozók behatoltak a TVN egyik operatőrének otthonába. A csatorna tényfeltáró riportot sugárzott arról, hogyan ünneplik lengyel szélsőjobboldaliak Adolf Hitler születésnapját, kormánypárti hivatalnokok viszont azt követelték, vizsgálják ki, hogy nem megrendezett jelenetekről van-e szó.

A lengyel kormány igyekszik csökkenteni az eset jelentőségét, de a szenátus szintén kormánypárti elnöke nem fogta vissza magát, egy lapinterjúban arról beszélt, hogy egy nagykövetnek nem dolga, hogy újságírókat és vállalatokat védjen. A politikus azt is kifejtette, hogy 

egészségtelen dolog a külföldi tulajdon a médiában, ahol a többségében lengyel tulajdon a kívánatos, akárcsak a bankrendszerben.

A Fidesz szoros szövetségesének számító lengyel kormánypárt képviselői rendszeresen hangoztatják, hogy a külföldi tulajdonban lévő médiumok elfogultak a kormánnyal szemben. Olyan szabályozást szorgalmaznak, amely kiszorítaná ezeket az országból.

Világ Discovery egyesült államok Lengyelország média TVN Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2018. december 14. 11:05 Pénz, Világ

Egy éve eltűnt egy dollármilliárdos, és azóta még gazdagabb lett

Mohamed al Amúdi szaúdi üzletembert tavaly novemberben vették őrizetbe, vagyona azóta 6 százalékkal, 8,3 milliárd dollárra nőtt.

Fabók Bálint
2018. december 13. 15:46 Világ

Spanyolországban 300 ezer forint lesz a minimálbér

Több mint negyven éve nem emelkedett annyira a spanyolországi minimálbér, mint amennyivel 2019-től fog. Januártól a mostani 736 euróról (238 ezer forintról) 900 euró (290 ezer forint) lesz a bruttó minimálbér.

Rigó Anita
2018. december 11. 11:14 Világ

Minimálbér-emelést harcoltak ki az utcán a franciák

Emmanuel Macron elnök tévés beszédében több engedményt is bejelentett.

Fontos

Bucsky Péter
2018. december 14. 08:45 Piac

Egy évtizede folyamatosan egyre többet túlóráznak a magyarok

A leginkább olyan, külföldi cégek által uralt szektorokban lehet szükség az új, 400 órás szabályra, mint az autóipar.

Fabók Bálint Jandó Zoltán
2018. december 13. 06:58 Állam

A leghivalkodóbb magyar üzletember, aki hülyére veszi az államot, de mindig magasabbra jut

Céghálót működtetett a miniszter lakásán, Afrikában ügyeskedik, vb-t szervez, űrnagykövet és még számtalan más. Portré Balogh Sándorról, akihez tapadnak az állami milliók.

Váczi István
2018. december 11. 19:28 Állam

Sífelvonót a Balatonra? Az EU nem fogja megakadályozni

Az uniós jogi keretek kialakításakor nem gondoltak olyan tagállamra, amelynek nem az uniós források hatékony elköltése a fontos, hanem a klientúra gazdagítása.