Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2018. november 30. 14:52 Világ

Megirigyelték Orbán médiasikereit a lengyel barátai

Lengyelország az Egyesült Államok legfontosabb közép-kelet-európai szövetségesének számít, és a mostani lengyel kormány igyekszik mindent megtenni annak érdekében, hogy ez így is maradjon. Nem sokkal hatalomra kerülése után visszavonta elődje döntését az európai harci helikopterek beszerzéséről, hogy amerikai gyártmányt válasszon helyettük. Még az is felmerült, hogy Lengyelország minden költséget fizet, csak állomásozzon a területén egy amerikai páncélos hadosztály.

Ennek megfelelően meglehetősen ritkának számítanak a nyilvános viták a két ország között. Az egyik ilyen alkalom annak a törvénynek az elfogadása volt, amely igyekezett betiltani minden, a lengyelek zsidókkal szemben elkövetett atrocitásairól szóló, a második világháború időszakát érintő megnyilvánulást.

Most pedig amiatt alakult ki konfliktus, hogy a lengyel kormány szeretné nagyrészt nemzeti kézben látni a médiát és a bankszektort. Ez ismerősen hangzik idehaza is, Orbán Viktor miniszterelnök pár éve hirdette meg, hogy ez a két ágazat, továbbá az energetika és a kiskereskedelem kerüljön többségében magyar kézbe.

Az utóbbit leszámítva ez azóta meg is valósult, ami együtt járt a kormánybarát média térnyerésével.

Lengyelországban most az okoz gondot, hogy a két nagy magántévé egyike, a TVN amerikai kézben van, a Discovery Inc. érdekeltsége. Így a szólásszabadság érvényesülésére amúgy is kényes amerikai illetékeseknek pláne nem tetszik, ha piszkálják a csatornát. Tavaly a lengyel médiahatóság azért bírságolta meg a TVN-t, mert szerinte nem megfelelően tudósított a kormányellenes tüntetésekről. Az amerikai kormányzat és cégek részéről érkező panaszok nyomán végül ejtették a büntetést.

Most pedig a Bloomberg tudósítása szerint az okozott konfliktust, hogy az Egyesült Államok varsói nagykövete levelet írt a lengyel miniszterelnöknek, miután lengyel nyomozók behatoltak a TVN egyik operatőrének otthonába. A csatorna tényfeltáró riportot sugárzott arról, hogyan ünneplik lengyel szélsőjobboldaliak Adolf Hitler születésnapját, kormánypárti hivatalnokok viszont azt követelték, vizsgálják ki, hogy nem megrendezett jelenetekről van-e szó.

A lengyel kormány igyekszik csökkenteni az eset jelentőségét, de a szenátus szintén kormánypárti elnöke nem fogta vissza magát, egy lapinterjúban arról beszélt, hogy egy nagykövetnek nem dolga, hogy újságírókat és vállalatokat védjen. A politikus azt is kifejtette, hogy 

egészségtelen dolog a külföldi tulajdon a médiában, ahol a többségében lengyel tulajdon a kívánatos, akárcsak a bankrendszerben.

A Fidesz szoros szövetségesének számító lengyel kormánypárt képviselői rendszeresen hangoztatják, hogy a külföldi tulajdonban lévő médiumok elfogultak a kormánnyal szemben. Olyan szabályozást szorgalmaznak, amely kiszorítaná ezeket az országból.

Világ Discovery egyesült államok Lengyelország média TVN Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2019. május 17. 14:38 Vállalat, Világ

Az online ruhaboltoknak elegük van abból, hogy kölcsönzőként használják őket

Olyan méreteket ölt a ruhavisszaküldés az online üzletekben, hogy a kereskedők elkezdték feketelistázni a renitens vásárlóikat.

Avatar
2019. május 17. 12:26 Világ

„Hasznos idióták” tüntetnek a kormány ellen, ráadásul a gazdaságnak sem megy jól Brazíliában

A gazdaság ismét recesszióba kerülhet, miközben az egyetemek költségvetését 30 százalékkal akarja csökkenteni a brazil kormány.

Torontáli Zoltán
2019. május 16. 10:05 Vállalat, Világ

Nem vagyunk versenyben az új Skoda-gyárért

Indulnak a konkrét tárgyalások, Szerbia, Törökország, Bulgária és talán Románia lehet a befutó.

Fontos

Bucsky Péter
2019. május 20. 06:54 Élet

Tételes lista a zöld rendszámos autókról – sokuk szennyezőbb egy hagyományos kocsinál

Sok tölthető hibridnél teljesen érthetetlen, miért támogatja az állam a vásárlásukat és a fenntartásukat.

Váczi István
2019. május 16. 06:53 Közélet, Vállalat

Az ország legnagyobb földesura lett Mészáros Lőrinc

Nem kell tovább számolgatni, Mészáros agrárholdingjának vezetője maga mondta el, hogy már mindenkinél nagyobb területen gazdálkodnak.

Hajdu Miklós
2019. május 15. 16:46 Vállalat

Nem a Mercedes-beruházás felfüggesztése miatt kerülhet bajba a magyar autóipar

Magyarország szempontjából sokkal fontosabb, hogy mi lesz az autóipari beszállítókkal, ha tényleg beüt a válság az ágazatban.