Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2018. november 30. 14:52 Világ

Megirigyelték Orbán médiasikereit a lengyel barátai

Lengyelország az Egyesült Államok legfontosabb közép-kelet-európai szövetségesének számít, és a mostani lengyel kormány igyekszik mindent megtenni annak érdekében, hogy ez így is maradjon. Nem sokkal hatalomra kerülése után visszavonta elődje döntését az európai harci helikopterek beszerzéséről, hogy amerikai gyártmányt válasszon helyettük. Még az is felmerült, hogy Lengyelország minden költséget fizet, csak állomásozzon a területén egy amerikai páncélos hadosztály.

Ennek megfelelően meglehetősen ritkának számítanak a nyilvános viták a két ország között. Az egyik ilyen alkalom annak a törvénynek az elfogadása volt, amely igyekezett betiltani minden, a lengyelek zsidókkal szemben elkövetett atrocitásairól szóló, a második világháború időszakát érintő megnyilvánulást.

Most pedig amiatt alakult ki konfliktus, hogy a lengyel kormány szeretné nagyrészt nemzeti kézben látni a médiát és a bankszektort. Ez ismerősen hangzik idehaza is, Orbán Viktor miniszterelnök pár éve hirdette meg, hogy ez a két ágazat, továbbá az energetika és a kiskereskedelem kerüljön többségében magyar kézbe.

Az utóbbit leszámítva ez azóta meg is valósult, ami együtt járt a kormánybarát média térnyerésével.

Lengyelországban most az okoz gondot, hogy a két nagy magántévé egyike, a TVN amerikai kézben van, a Discovery Inc. érdekeltsége. Így a szólásszabadság érvényesülésére amúgy is kényes amerikai illetékeseknek pláne nem tetszik, ha piszkálják a csatornát. Tavaly a lengyel médiahatóság azért bírságolta meg a TVN-t, mert szerinte nem megfelelően tudósított a kormányellenes tüntetésekről. Az amerikai kormányzat és cégek részéről érkező panaszok nyomán végül ejtették a büntetést.

Most pedig a Bloomberg tudósítása szerint az okozott konfliktust, hogy az Egyesült Államok varsói nagykövete levelet írt a lengyel miniszterelnöknek, miután lengyel nyomozók behatoltak a TVN egyik operatőrének otthonába. A csatorna tényfeltáró riportot sugárzott arról, hogyan ünneplik lengyel szélsőjobboldaliak Adolf Hitler születésnapját, kormánypárti hivatalnokok viszont azt követelték, vizsgálják ki, hogy nem megrendezett jelenetekről van-e szó.

A lengyel kormány igyekszik csökkenteni az eset jelentőségét, de a szenátus szintén kormánypárti elnöke nem fogta vissza magát, egy lapinterjúban arról beszélt, hogy egy nagykövetnek nem dolga, hogy újságírókat és vállalatokat védjen. A politikus azt is kifejtette, hogy 

egészségtelen dolog a külföldi tulajdon a médiában, ahol a többségében lengyel tulajdon a kívánatos, akárcsak a bankrendszerben.

A Fidesz szoros szövetségesének számító lengyel kormánypárt képviselői rendszeresen hangoztatják, hogy a külföldi tulajdonban lévő médiumok elfogultak a kormánnyal szemben. Olyan szabályozást szorgalmaznak, amely kiszorítaná ezeket az országból.

Világ Discovery egyesült államok Lengyelország média TVN Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2020. február 19. 17:07 Élet, Világ

Olyan, mintha szó szerint a kénköves pokolban lenne a munkahelyed

Az indonéziai kénbányászok joggal pályázhatnának a világ legrosszabb munkahelye címére.

Torontáli Zoltán
2020. február 18. 12:40 Vállalat, Világ

Ausztriában elkezdik visszaváltható üvegben árulni a tejet, a magyar Spar is vizsgálja a lehetőségét

A Rewe és a Spar is bevezeti a tejesüveget márciustól, 75 forintnak megfelelő üvegdíjjal.

Fabók Bálint
2020. február 18. 10:30 Világ

A vártnál jóval gyorsabban visszaszorulhat Európa egyik legszennyezőbb iparága, a lengyel szénszektor

Egy év alatt mintegy 10 százalékkal csökkent a szénfogyasztás, a 2030-as célokat akár már idén elérhetik. Úgy tűnik, az utolsónak szánt szénerőmű sem épül meg.

Fontos

Bucsky Péter
2020. február 18. 06:55 Közélet

Találtunk egy titkos fideszes kádertemetőt

Valószínűleg senkinek nem tűnne fel, ha egyik napról a másikra megszüntetnék a megyei önkormányzatokat. Kivéve a képviselőket és bürokratákat, akik onnan kapják a fizetésüket.

Avatar
2020. február 16. 17:24 Közélet

Azért beszélnek megosztó témákról a politikusok, mert csak így figyelünk rájuk

Sok lényeges kérdésről nem tájékozódunk, mert ezek nem elég megosztóak, és ezért a politikusok sem foglalkoznak ezekkel a témákkal.

Váczi István Bucsky Péter
2020. február 16. 07:47 Közélet

Moszkvában és Szófiában is olcsóbb a metrókocsi-felújítás, mint Budapesten

Ha nem a beszerzést álcázzák felújításnak, akkor egészen szerény összegből is kijöhet a művelet.