Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2018. november 30. 14:52 Világ

Megirigyelték Orbán médiasikereit a lengyel barátai

Lengyelország az Egyesült Államok legfontosabb közép-kelet-európai szövetségesének számít, és a mostani lengyel kormány igyekszik mindent megtenni annak érdekében, hogy ez így is maradjon. Nem sokkal hatalomra kerülése után visszavonta elődje döntését az európai harci helikopterek beszerzéséről, hogy amerikai gyártmányt válasszon helyettük. Még az is felmerült, hogy Lengyelország minden költséget fizet, csak állomásozzon a területén egy amerikai páncélos hadosztály.

Ennek megfelelően meglehetősen ritkának számítanak a nyilvános viták a két ország között. Az egyik ilyen alkalom annak a törvénynek az elfogadása volt, amely igyekezett betiltani minden, a lengyelek zsidókkal szemben elkövetett atrocitásairól szóló, a második világháború időszakát érintő megnyilvánulást.

Most pedig amiatt alakult ki konfliktus, hogy a lengyel kormány szeretné nagyrészt nemzeti kézben látni a médiát és a bankszektort. Ez ismerősen hangzik idehaza is, Orbán Viktor miniszterelnök pár éve hirdette meg, hogy ez a két ágazat, továbbá az energetika és a kiskereskedelem kerüljön többségében magyar kézbe.

Az utóbbit leszámítva ez azóta meg is valósult, ami együtt járt a kormánybarát média térnyerésével.

Lengyelországban most az okoz gondot, hogy a két nagy magántévé egyike, a TVN amerikai kézben van, a Discovery Inc. érdekeltsége. Így a szólásszabadság érvényesülésére amúgy is kényes amerikai illetékeseknek pláne nem tetszik, ha piszkálják a csatornát. Tavaly a lengyel médiahatóság azért bírságolta meg a TVN-t, mert szerinte nem megfelelően tudósított a kormányellenes tüntetésekről. Az amerikai kormányzat és cégek részéről érkező panaszok nyomán végül ejtették a büntetést.

Most pedig a Bloomberg tudósítása szerint az okozott konfliktust, hogy az Egyesült Államok varsói nagykövete levelet írt a lengyel miniszterelnöknek, miután lengyel nyomozók behatoltak a TVN egyik operatőrének otthonába. A csatorna tényfeltáró riportot sugárzott arról, hogyan ünneplik lengyel szélsőjobboldaliak Adolf Hitler születésnapját, kormánypárti hivatalnokok viszont azt követelték, vizsgálják ki, hogy nem megrendezett jelenetekről van-e szó.

A lengyel kormány igyekszik csökkenteni az eset jelentőségét, de a szenátus szintén kormánypárti elnöke nem fogta vissza magát, egy lapinterjúban arról beszélt, hogy egy nagykövetnek nem dolga, hogy újságírókat és vállalatokat védjen. A politikus azt is kifejtette, hogy 

egészségtelen dolog a külföldi tulajdon a médiában, ahol a többségében lengyel tulajdon a kívánatos, akárcsak a bankrendszerben.

A Fidesz szoros szövetségesének számító lengyel kormánypárt képviselői rendszeresen hangoztatják, hogy a külföldi tulajdonban lévő médiumok elfogultak a kormánnyal szemben. Olyan szabályozást szorgalmaznak, amely kiszorítaná ezeket az országból.

Világ Discovery egyesült államok Lengyelország média TVN Olvasson tovább a kategóriában

Világ

2019. február 14. 17:37 Világ

Várhatjuk-e az államtól, hogy megmentsen minket a természeti katasztrófától?

Van egy titka az államilag finanszírozott kutatás-fejlesztésnek, amire a piac nem képes. Hogy hagyja a kutatókat hibázni.

Torontáli Zoltán
2019. február 14. 15:24 Világ

A Tesco bezár 30 lengyel üzletet, és nem tart nyitva éjjel Szlovákiában

Lengyelországban a boltszám csökkenése négy éve megy, Szlovákiában nem éri meg az éjjeli nyitva tartás.

Váczi István
2019. február 13. 11:38 Világ

Óriási aranybánya lapul a szigeten, amely a világ legújabb országa lehet

58 milliárd dollárt ér a bougainville-i bányában lévő arany és réz, de a függetlenségre készülő sziget nem akarja, hogy a korábbi üzemeltető visszatérjen.

Fontos

Jandó Zoltán
2019. február 15. 18:34 Adat

Sehol nem gazdagszik olyan ütemben a foci, mint Magyarországon

Beverekedte magát Európa 20 leggazdagabb ligája közé az nb1, de a régióban mindenhol egészségesebb a focicsapatok bevételi struktúrája.

Torontáli Zoltán
2019. február 15. 10:00 Vállalat

A kamionosok után a buszosoknál is kitörhet a kelet-nyugati európai csata

Az Európai Parlament lényegében helybenhagyta azt a javaslatcsomagot, amely alaposan átrendezheti a buszos közlekedést az unióban.

Fabók Bálint
2019. február 15. 06:53 Vállalat

“Lassacskán kezdenek minket emberszámba venni”: Miskolcig söpör az audis sztrájkhullám

A miskolci SEG Automitive-nál sosem sztrájkoltak, de részben az audisok hatására szokatlan összefogás valósult meg. A vezetők azonban megtörték a lendületet.