Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2018. augusztus 28. 14:11 Pénz, Világ

Gyorsabban megroppanhat a dolláralapú világrend, mint sokan gondolnák

Az Egyesült Államok már a világ országainak tizedével szemben léptetett életbe valamilyen gazdasági megtorló intézkedést, amelyek így közel 2 milliárd embert és évi 15 ezer milliárd dolláros gazdasági kibocsátást sújtanak. Ezek az államok egyre elszántabbak, hogy megtörjék a dollár világgazdasági jelentőségét, ami az USA nagyhatalmi szerepét is alááshatja – írja a CNBC-n véleménycikkében Gal Luft, az Analysis of Global Security agytröszt társigazgatója, az amerikai energiabiztonsági tanács szenior tanácsadója.

Különböző jellegű szankciók vannak érvényben például Oroszországgal, Iránnal és Venezuelával szemben, míg Kínának, Pakisztánnak és Törökországnak más jellegű amerikai büntetőintézkedésekkel kell szembenéznie. Emellett az Egyesült Államok több ezer magánszemély hozzáférését lehetetlenítette el a világ pénzügyi rendszeréhez.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEzer milliárd dollárnyi orosz oligarchapénzt csábítana haza PutyinPutyin a szankciókkal érvelve próbálja rávenni a hozzá hűséges oligarchákat és más oroszokat, hogy hozzák haza a pénzt - adómentesen.

 

Ez azért lehet sikeres, mert minden tranzakció, amelyet dollárban vagy amerikai bankon keresztül hajtanak végre, amerikai joghatóság alá helyezi a résztvevő feleket. Amikor az USA pénzügyi szankciókat vezet be egy ország ellen, az azt üzeni a kormányoknak, cégeknek és magánszemélyeknek: ha továbbra is üzletelnek az adott országgal, akkor nemcsak az amerikai fogyasztókat és üzleti partnereket veszítik el, hanem a dollárhoz való hozzáférést. Ezt pedig kevesen vállalják.

Ez a rendszer legalább olyan fontos pillére Amerika világhatalmi helyzetének, mint hadserege, szövetségesi rendszere és kulturális befolyása. Ez persze nem tetszik a megbüntetett országoknak, például Kínának és Oroszországnak, amelyek kezdő lépésként létrehozták a bankok közötti nemzetközi tranzakciókat lebonyolító SWIFT rendszer saját verzióit, de nem elégszenek meg ennyivel. Arra igyekeznek rábírni partnereiket, hogy a kétoldalú kereskedelemben a dollár helyett a nemzeti devizákat használják.

Ez különösen fontos kérdés a nyersanyagpiacon, azon belül is az olajkereskedelemben. Itt még Richard Nixon elnök tette le az amerikai hegemónia alapjait, amikor – miután megszüntette a dollár aranyra válthatóságát – meggyőzte az OPEC olajkartellt, hogy kizárólag dollárban üzleteljen. Ez biztosította a dollár iránti stabil keresletet, így az amerikai kormányoknak nem nagyon kellett törődniük a költségvetési hiánnyal és államadóssággal, mert biztosak lehettek benne, hogy mindig stabil lesz a kereslet az államkötvényeik iránt.

A helyzet azonban kezd megváltozni, Kína nyersanyagimportját egyre inkább jüanban akarja lebonyolítani, legyen az olaj Angolából, gáz Oroszországból, szén Mongóliából vagy szójabab Brazíliából. Kína és Oroszország már meg is egyezett, hogy az energiakereskedelmüket részben jüanalapúvá teszik. A kriptodevizák és a blokkláncalapú szerződések szintén lehetőséget kínálnak a dollár nélkülözésére.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTrump tweetje segíti Kína világhatalmi törekvéseitPakisztán dollár helyett jüanban számolja el a kereskedelmét Kínával, miután Trump trumposan nyilvánult meg az országról.

 

Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika (BRICS-csoport) júliusi csúcstalálkozóján egyebek mellett Törökországnak, Indonéziának, Argentínának és Egyiptomnak ajánlotta fel, hogy közösen hozzák létre a BRICS-plusz csoportot azzal a céllal, hogy megteremtsék a dollár nélkül is működő világkereskedelmi rendszert.

Gal Luft szerint Amerika világhatalmi helyzetének fenntartásához nélkülözhetetlen, hogy megakadályozza a dollár hegemóniájának gyengülését, különösen a nyersanyagok kereskedelmében. Ha ugyanis megtörik a kivételezett helyzete, nehéz lesz a 21 ezer milliárd dolláros (a GDP 100 százalékát meghaladó), évente ezer milliárddal duzzadó államadósság finanszírozása.

Az amerikai gazdaság robosztus növekedése, és a dollár rubelhez, jüanhoz, török lírához és iráni riálhoz viszonyított ereje fényében mindez felesleges aggodalomnak tűnhet, de ha az amerikai döntéshozók nem vesznek tudomást a dollárellenes koalíció erősödéséről, akkor az ébredés fájdalmasabb és gyorsabb lehet, mint amire a legtöbb közgazdász számít – hangsúlyozza a a cikk szerzője.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Világ dollár Kína Oroszország szankciók usa világkereskedelem Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.