Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2017. december 27. 17:42 Világ

Ezer milliárd dollárnyi orosz oligarchapénzt csábítana haza Putyin

Miután az Egyesült Államok további szankciókat helyezett kilátásba Oroszországgal – pontosabban Vlagyimir Putyin orosz elnök körével és a hozzá hűséges oligarchákkal – szemben, Putyin kísérletet tesz arra, hogy jelentős tőkét csábítson Oroszországba. Az orosz elnök egy adóamnesztia-törvénnyel szeretné elérni, hogy orosz üzletemberek hazatelepítsék külföldi vagyonukat, amelynek összegét ezer milliárd dolláros körülire becslik.

Putyin hétfőn azt mondta az orosz parlamentben, hogy az egyre szigorúbb külföldi szankciók miatt a tőke hazacsábításával szeretné felpörgetni az orosz gazdaságot. “Mi és a vállalkozóink több alkalommal igazságtalan és jogtalan vagyonbefagyasztásokkal szembesültünk. Az elnök célja, hogy kedvező körülményeket teremtsen azoknak az üzletembereknek, akik kihasználnák ezt az alkalmat a vagyonuk hazatelepítésére” – idézi a Bloomberg Dmitrij Peszkovot, Putyin szóvivőjét.

Oroszország már akkor is próbálkozott egy hasonló amnesztiával, amikor az ukrajnai konfliktussal egy időben jelentősen csökkent a kőolaj ára, amiből az ország bevételeinek számottevő része származik. Az akkor elindított, másfél évig tartó kezdeményezésnek ugyan nem ismertek a pontos eredményei, de Anton Sziluanov pénzügyminiszter szerint “nem működött úgy, ahogy reméltük”. Emiatt most lemondanának a 13 százalékos jövedelemadó visszamenőleges befizetéséről.

Már december elején szó volt arról, hogy vagyonos oroszok egy direkt erre a célra kitalált államkötvényt lobbiznának ki maguknak, amivel kedvező feltételekkel hozhatnák haza a külföldön egyébként is felhasználhatatlanná vált vagyonukat. A tervezett kötvényt euróban denominálnák, magas hozamot fizetne, és ami a legfontosabb, a személyes adatok megadása nélkül lehetne vásárolni belőle.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió először azt követően vezetett be szankciókat Oroszországgal szemben, hogy az ukrajnai konfliktus során oroszok által támogatott fegyveresek szálltak meg kelet-ukrajnai területeket és a Krím félszigetet. Az EU egy hete jelentette be, hogy a szankcióit meghosszabbítja jövő augusztusig, amelyek elsősorban az orosz bank- és energiaszektort érintik.

Az USA több Putyin-közeli politikai szereplő és üzletember ellen beutazási tilalmat rendelt el, és az USA-ban lévő vagyoneszközeiket befagyasztották. Idén nyáron további szankciókat vezettek be az amerikai választási folyamatba történt állítólagos orosz beavatkozás miatt. A múlt héten újabb befolyásos oroszok kerültek fel az USA tiltólistájára – köztük a csecsen hadúr, Ramzan Kadirov -, és a tervek szerint tovább bővítik azt még a márciusi orosz elnökválasztás előtt. Az Egyesült Államok törvényhozása szintén dönthet arról, hogy megtiltja az amerikai befektetőknek az orosz államkötvények vásárlását.

Az amerikai kormány nem közölte, hogy mekkora vagyona lehet a gazdag oroszoknak külföldön, de a legnagyobb amerikai gazdasági kutatóintézet, a National Bureau of Economic Research által kiadott augusztusi tanulmány becslése szerint ez akár az 1000 milliárd dollárt is elérheti. A jelentés szerint a gazdag oroszok több pénzt tartanak külföldön, mint amennyi a lakosságnak van az országban.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ adóamnesztia amerikai egyesült államok gazdasági szankció Oroszország Vlagymir Putyin Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.