Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2018. március 7. 19:54 Pénz

Néhány ábra, ami segít elhelyezni a Mészáros-részvényeket

Az Opus után a Konzum Nyrt. is a Budapesti Értéktőzsde A- vagy prémium-kategóriájába került, miután megütötte az ehhez szükséges feltételeket, például egy éven át magasabb volt a piaci kapitalizációja ötmilliárd forintnál. Most épp 55 milliárdnál tartanak (ért már a cég a piac szerint 73 milliárdot is), ebből 18,6 milliárd forint a közkézhányad, tehát nagyjából ennyi van a részvénytulajdonosok közé számolt közel 2800 kisebb befektető kezén.

Mint a BÉT közleménye megállapítja, ez volt 2017 legnagyobb mértékben emelkedő részvénye a világon, miután meghatvanhatszorozta az értékét. Végh Richárd, a BÉT elnök-vezérigazgatója pedig úgy fogalmazott, “a Konzum részvényei a befektetők körében népszerűek, a papír forgalom tekintetében is elkezdett felzárkózni a blue chipekhez.” De mire volt ez elég?

A Mészáros Lőrinccel összefüggésbe hozott részvények tényleg megőrjítették a budapesti tőzsde spekulánsait: először az Opimus (később Opus Globál), aztán a Konzum, később az FHB, az Appeninn és a CIG Pannónia részvényárfolyama is hatalmasat ugrott, amikor a felcsúti vállalkozó részesedést szerzett bennük. Az Opusban és a Konzumban jelentős mennyiségű eszközt vontak össze (igaz, ez több dolog miatt csalóka*Egyrészt jelentős a kereszttulajdonlás (az Opus birtokol Konzumot, a Konzum pedig Opust, így egymás részvényárfolyamának emelkedése felfelé húzza a részvényeket), másrészt a Konzumhoz kötött eszközök jelentős része (például az MKB bank) valójában nem a Konzum birtokában állnak, hanem a résztulajdonában lévő alapkezelő kezeli őket, és az alapok befektetési jegyeinek birtokosai a tulajdonosok., nagy esély van rá, hogy a spekulánsok túlszaladtak). De azért a pesti tőzsde valójában nagy vállalataihoz képest még elég nagy távolság választja el őket.

Az alábbi ábrán az összes Mészáros-részvény*Az Opust és a Konzumot Mészáros Lőrinc körének informális befolyásszerzése óta (2016 március) számítjuk Mészáros-részvénynek. Az FHB 2017 áprilisban, az Appeninn és a CIG Pannónia 2017 augusztus került be ebbe a körbe. piaci kapitalizációja látható a többi budapesti A-kategóriás részvény értékével szemben.

 


Ha egy picit részletesebben nézzük, láthatóvá válik, hogy a Mészáros-részvények együttes piaci kapitalizációja mennyire eltörpül a blue chipekhez képest. A hatalmas árfolyamemelkedés után még mindig csak harmadakkorára értékelik, mint a Richtert, a Magyar Telekoménál is a harmadával kisebb a cégek kapitalizációja. Igaz, a magyar tőzsde blue chipjei is sokat emelkedtek az utóbbi években, és a Mészáros-cégekkel ellentétben jól ismert, visszaigazolt jövedelemtermelő képességük van, ami miatt nagyon is érthető ez az eltérés.

 


Ugyanakkor a spekulánsok fantáziáját tényleg nagyon beindította Mészáros Lőrinc tőzsdei megtestesülése. A cégek részvényeinek értékéhez képest elképesztő lelkesedéssel adták-vették a papírokat. Az alábbi ábra százalékos arányban mutatja a napi forgalmat a Mészáros-részvények megjelenése óta.

 


Ha egymás mellé rakjuk a két arányszámot, tehát hogy az A-kategóriás részvények forgalmának mekkora részét bonyolították a Mészáros-papírokkal, és ehhez képest teljes A-kategória piaci kapitalizációjának mekkora részét teszik ki ezek a részvények, még látványosabb lesz az eltérés. Tavaly július óta a Mészáros-részvények adták a teljes forgalom 13,8 százalékát, miközben a piaci kapitalizációjuk a teljes piac 3-5 százaléka volt csak. De volt olyan nap (tavaly október végén), amikor a napi forgalom kevés díján 40 százaléka bonyolódott a felcsúti polgármester cégeivel.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVégre megértettük a csodálatos Mészáros-részvények titkátIndokolt a húszezer százalékos emelkedés, mert Mészáros Lőrincre mindig lehet számítani: olcsón szerzett cégeket értékel drágára. Ilyen egyszerű.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkElhiszed, hogy a Mészáros-részvények előtt nincs határ?A Konzum és az Opus olcsón vesznek vállalatokat, és az alapkezelőben összelapátolt vagyonon is híznak. De így lesz ez a végtelenségig?

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMészáros Lőrinc részvényre cseréli a legnagyobb cégeit, és gigantikusat kaszál ezenFél óra alatt 10 milliárd forintot keresett az ügyleten, és még nincs vége a napnak.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.