Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton Jandó Zoltán
2018. február 15. 14:59 Közélet, Pénz

Mészáros Lőrinc részvényre cseréli a legnagyobb cégeit, és gigantikusat kaszál ezen

Mészáros Lőrinc megválik a közbeszerzési milliárdokkal és állami támogatásokkal kitömött cégeitől, cserébe viszont egy jelenlegi árfolyamon nagyjából 100 milliárd forint értékű részvénycsomagot kap – derült ki az Opus Nyrt. mai bejelentéséből. Eszerint a már eleve Mészáros Lőrinc által irányított Opus Nyrt. 611 forintos árfolyamon részvényeket bocsát ki, amiből az igazgatósági határozat szerint 60-80 milliárd forintnyi tőkét von be. A részvények Mészároshoz kerülnek, aki cserébe átadja legfontosabb cégeit, illetve azok egy részét, amelyek így beolvadnak az Opus Nyrt-be.

Ez egyrészt azt jelenti, hogy Mészáros Lőrinc milliárdos részesedése tovább nő az Opusban. Ha az összes újonnan kibocsátott részvény hozzá kerül (a közlemény ebben nem fogalmaz teljesen egyértelműen, de nagyon úgy tűnik, hogy erről van szó), akkor a jelenlegi 77 millió darab részvénye mellé még 100-130 millió darabot kaphat. Ezzel mostani 23,7 százalékos közvetlen tulajdonhányada 41-45 százalékra nőhet, és akkor még nem beszéltünk a különböző, szintén a felcsúti polgármester érdekeltségébe tartozó cégek kereszttulajdonlásáról.

Az igazán zseniális húzás, hogy a tőkeemelésről akkor döntöttek, amikor az Opus-részvények több hónapos mélyponton voltak. Az árfolyam tavaly év végén 750 forint felett is megfordult, az elmúlt napokban azonban 600 és 635 forint között járt. Márpedig a közlemény külön kiemeli, hogy függetlenül attól, mikor valósul meg a most bejelentett tranzakció, a kibocsátási ár 611 forint lesz.

 

Hogy ez miért zseniális? Ha a Mészáros-cégeket felértékelik mondjuk az előre megadott sáv közepére, azaz 70 milliárd forintra, akkor ezért a vállalkozó picit több, mint 114,5 millió részvényt kap. Ez azonban akkor már szinte biztosan nem 70 milliárdot fog érni, hanem sokkal többet. A bejelentést követően például egészen 724 forintig ugrott az árfolyam. Ilyen jegyzésen pedig már 83 milliárd forintot ér a 70 milliárdért kapott részvénycsomag. (A nagy, több mint 10 százalékos részvényárfolyam-emelkedés azért is érdekes, mert az eddigi részvényesek tulajdona pont hogy jelentős mértékben csökken a tőkeemelés hatására.)

A felcsúti vállalkozófejedelem emblematikus cégeit vonják be az Opusba:

  • Mészáros és Mészáros Kft. (51 százalék),
  • R-Kord Kft. (51 százalék),
  • Visonta Projekt Kft. (51 százalék),
  • Kall Ingridients Kft. (30 százalék),
  • Status Power Invest Kft. (55,05 százalék),
  • Mátrai Erőmű Zrt. (20 százalék),
  • Status Geo Kft. (51 százalék).

A Mészáros és Mészáros, illetve az R-Kord Kft. a Mészáros Lőrinc-birodalom igazi zászlóshajói, birodalmi lépegetői. A két cég 2010 és 2016 között összesen 91 milliárd forint árbevételt ért el, amiből 15,5 milliárd forint tiszta nyereség lett, a tulajdonos, Mészáros Lőrinc pedig 13,6 milliárd forint osztalékot vehetett ki. A Visonta Projekt keményítőt gyárt, a Kall Ingridients egy gigantikus, főleg állami támogatásból és állami hitelből épült izocukorgyár, a Mátrai Erőmű pedig ország második legnagyobb erőműve.

A budapesti tőzsdén rövid idő alatt felépített Mészáros Lőrinc-féle cégcsoportot átlátni nem egyszerű feladat, korábban ezekben a cikkekben tettünk rá kísérletet:

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVégre megértettük a csodálatos Mészáros-részvények titkátIndokolt a húszezer százalékos emelkedés, mert Mészáros Lőrincre mindig lehet számítani: olcsón szerzett cégeket értékel drágára. Ilyen egyszerű.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkElhiszed, hogy a Mészáros-részvények előtt nincs határ?A Konzum és az Opus olcsón vesznek vállalatokat, és az alapkezelőben összelapátolt vagyonon is híznak. De így lesz ez a végtelenségig?

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Pénz budapesti értéktőzsde konzum Mészáros Lőrinc mészáros-részvények opus Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Ercse Kriszta
2024. március 24. 04:34 Közélet

A kormányzat házalói: oktatási porszívóügynökök, szakértő szendvicsember

Porszívóügynökként el akarják adni nekünk a kormányzat költségkímélő megoldásainak álszent és gyermekkárosító magyarázatait.

Stubnya Bence
2024. március 23. 08:10 Közélet

A sebeit nyalogató Sparnak küldött hadüzenetet Lázár János

2022-ben sok kiskermulti volt veszteséges, de a Spar adózás utáni eredményének mínusza kiemelkedő volt.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.