Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2024. január 24. 09:18 Közélet

A kétezer forintos nyugdíjprémium is szélsőségesen optimista várakozás

Varga Mihály pénzügyminiszter a Világgazdaságnak nyilatkozva „reálisnak” tartotta, hogy idén novemberben nyugdíjprémiumot kaphatnak a nyugdíjasok. Ez erős kormányzati optimizmuson alapul, és még a megvalósulása esetén is igen alacsony összeget jelentene a nyugdíjasoknak.

Háttér: nyugdíjprémium akkor jár az adott év novemberében, ha a gazdasági növekedés meghaladja a 3,5 százalékot. Márpedig a pénzügyminiszter idén 3,6 százalékos növekedéssel számol.

Számokban: a gazdasági növekedésre vonatkozó szakmai előrejelzések ennél lényegesen pesszimistábbak. Tíz prognózis átlaga szerint a várt GDP-növekedés a 3 százalékot sem fogja elérni idén.

 
  • A két szélsőérték a GKI Gazdaságkutató 2,25 százalékkal és a Pénzügyminisztérium a 3,6 százalékkal.
  • Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter nem hivatalos prognózisa egyébként az utóbbinál is optimistább, ő 4 százalék körüli növekedésre számít.
  • A szakértői pesszimizmus oka a 2023-as jelentős reálbércsökkenés és az általa okozott fogyasztási sokk.

Igen, de: ha meg is valósul a Pénzügyminisztérium előrejelzése, a kiosztható nyugdíjprémium-maximum így is csupán 2000 forint lenne a Nyugdíjguru számítása szerint.

  • Van olyan nyugdíjas, akinek a prémium ennél is kisebb összeget hozna.

Alulnézet: a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa (NYUSZET) tavaly májusi adatai szerint nagyjából 300 ezer nyugdíjasnak 100 ezer, 600 ezer nyugdíjasnak pedig 130 ezer forint alatt van a havi járandósága Magyarországon.

  • A KSH adatai szerint 2022-ben mintegy 18 százalékról körülbelül 20 százalékra nőtt a szegénység vagy társadalmi kirekesztődés kockázatának kitett magyar nyugdíjasok aránya. Nőtt a relatív szegénységi ráta is közöttük.

Töltsd ki olvasói felmérésünket, 5 percig tart és teljesen anonim!

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA lakosság a sebeit nyalogatja, miközben a gazdaságpolitika újra arra vár, hogy a hűtő végre elromoljonA tavalyi sokk után idén Nagy Márton pörgetné a fogyasztást, de a tervei megvalósulását évtizedes beidegződések nehezíthetik.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet állami nyugdíj gazdasági növekedés nyugdíj nyugdíjas nyugdíjrendszer Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.