Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2023. szeptember 20. 13:33 Élet, Közélet

Magyarország MotoGP futamot rendezhet, pedig az új pályát nem építette meg hozzá

Több évig tartó egyezkedés után Magyarország közel állhat ahhoz, hogy bekerüljön a 2025-ös MotoGP naptárba, de nem úgy, ahogy ezt eddig tervezte – ezt lehet kiolvasni a legrangosabb motoros versenysorozat szervező-tulajdonosának, a Dorna nevű spanyol cégnek a közléséből.

Miért fontos ez? A Moto GP-t a kormány a Debrecen-Nyíregyháza-Miskolc háromszögbe, vagyis Hajdúnánásra szerette volna vinni, de most már úgy látszik, hogy erről a tervéről rövid távon biztosan hajlandó lemondani, és a verseny a Hungaroringre kerülhet.

Előzmények:

  • Már 2019 vége óta tárgyalnak a Dornával  a futam megrendezéséről, a hajdúnánási új pálya építési tervét 2020 júniusában mutatták be.
  • Kezdetben nyolcéves szerződésről volt szó, a pálya építésére létrehozott projektcég, a Kelet-Magyarországi Versenypálya Kft. céges irataiból azonban később kiderült, hogy 10 évről tárgyaltak.
  • Az új pálya költsége a 2020-as tervezés szerint 65 milliárd forint volt, a kiegészítő létesítményekkel, szállodával, konferenciaközponttal és tréningközponttal együtt.
  • Az első MotoGP futamot 2022-ben akarták megrendezni, de a pálya nem épült meg.
  • A magyar fél 2023 elején halasztást kért a Dornától, ezt a Debreciner írta meg a térség országgyűlési képviselője, Tiba István Hajdúnánási Televíziónak adott nyilatkozata alapján. E szerint akár a 2026-os céldátum is álom maradhat.

Mi történt?

  • A futamot 2025-től a Hungaroringen rendeznék meg, a Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. erről egyeztet a Dornával.
  • A felek egyedileg állapodnak meg a pénzügyi részletekben, de általában évente 2-4 milliárd forintnak megfelelő díjat kell fizetni egy ilyen lehetőségért.
  • A Superbike sorozat egyik futamát 2024-ben a Balatonfőkajáron idén májusban átadott Balaton Park Circuit pályán rendeznék meg, ennek a sorozatnak szintén a Dorna a szervezője.
  • A Balaton Park egyben MotoGP tartalékpálya is lenne 2024-ben, azaz beugró helyre kerülne, ha más helyszíneken törölni kell egy versenyt.
  • A MotoGP futam megrendezéséhez szükséges fokozata a Balaton Parknak egyelőre nincs meg, de a tulajdonosok szerint ez megszerezhető.

A fejlemények nem jelentik automatikusan, hogy a hajdúnánási pálya nem épül meg, a város polgármestere februárban azt mondta, hogy 2026-27-ben lehet még verseny a városban.

  • Ugyanakkor azt is tudni lehet már, hogy ha mégsem lesz meg a pálya, akkor ipari parkot létesítenek a helyén.

A Hungaroringet 2026-ig átépítik, és egyelőre nem világos, hogy megfelel-e a MotoGP követeéményeinek.

  • A mogyoródi pályán 1990-ben és 1992-ben volt MotoGP verseny, 1988 és 1990 között pedig Superbike vb-futamokat is rendeztek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Közélet autó-motor sport Balaton Park Circuit Dorna hajdunánás hungaroring motogp motorverseny Superbike Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.