Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2023. szeptember 20. 13:33 Élet, Közélet

Magyarország MotoGP futamot rendezhet, pedig az új pályát nem építette meg hozzá

Több évig tartó egyezkedés után Magyarország közel állhat ahhoz, hogy bekerüljön a 2025-ös MotoGP naptárba, de nem úgy, ahogy ezt eddig tervezte – ezt lehet kiolvasni a legrangosabb motoros versenysorozat szervező-tulajdonosának, a Dorna nevű spanyol cégnek a közléséből.

Miért fontos ez? A Moto GP-t a kormány a Debrecen-Nyíregyháza-Miskolc háromszögbe, vagyis Hajdúnánásra szerette volna vinni, de most már úgy látszik, hogy erről a tervéről rövid távon biztosan hajlandó lemondani, és a verseny a Hungaroringre kerülhet.

Előzmények:

 • Már 2019 vége óta tárgyalnak a Dornával  a futam megrendezéséről, a hajdúnánási új pálya építési tervét 2020 júniusában mutatták be.
 • Kezdetben nyolcéves szerződésről volt szó, a pálya építésére létrehozott projektcég, a Kelet-Magyarországi Versenypálya Kft. céges irataiból azonban később kiderült, hogy 10 évről tárgyaltak.
 • Az új pálya költsége a 2020-as tervezés szerint 65 milliárd forint volt, a kiegészítő létesítményekkel, szállodával, konferenciaközponttal és tréningközponttal együtt.
 • Az első MotoGP futamot 2022-ben akarták megrendezni, de a pálya nem épült meg.
 • A magyar fél 2023 elején halasztást kért a Dornától, ezt a Debreciner írta meg a térség országgyűlési képviselője, Tiba István Hajdúnánási Televíziónak adott nyilatkozata alapján. E szerint akár a 2026-os céldátum is álom maradhat.

Mi történt?

 • A futamot 2025-től a Hungaroringen rendeznék meg, a Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. erről egyeztet a Dornával.
 • A felek egyedileg állapodnak meg a pénzügyi részletekben, de általában évente 2-4 milliárd forintnak megfelelő díjat kell fizetni egy ilyen lehetőségért.
 • A Superbike sorozat egyik futamát 2024-ben a Balatonfőkajáron idén májusban átadott Balaton Park Circuit pályán rendeznék meg, ennek a sorozatnak szintén a Dorna a szervezője.
 • A Balaton Park egyben MotoGP tartalékpálya is lenne 2024-ben, azaz beugró helyre kerülne, ha más helyszíneken törölni kell egy versenyt.
 • A MotoGP futam megrendezéséhez szükséges fokozata a Balaton Parknak egyelőre nincs meg, de a tulajdonosok szerint ez megszerezhető.

A fejlemények nem jelentik automatikusan, hogy a hajdúnánási pálya nem épül meg, a város polgármestere februárban azt mondta, hogy 2026-27-ben lehet még verseny a városban.

 • Ugyanakkor azt is tudni lehet már, hogy ha mégsem lesz meg a pálya, akkor ipari parkot létesítenek a helyén.

A Hungaroringet 2026-ig átépítik, és egyelőre nem világos, hogy megfelel-e a MotoGP követeéményeinek.

 • A mogyoródi pályán 1990-ben és 1992-ben volt MotoGP verseny, 1988 és 1990 között pedig Superbike vb-futamokat is rendeztek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Közélet autó-motor sport Balaton Park Circuit Dorna hajdunánás hungaroring motogp motorverseny Superbike Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2024. július 8. 05:03 Élet, Vállalat

Versenyhátrányba kerülhetnek a magyar gazdák, mégis nehezen váltanak a talajművelésben

A páréves távlatban sok előnnyel járó talajmegújító módszerek alkalmazása embrionális állapotban van, megnéztük egy helyszínen, hogy miért.

Stubnya Bence
2024. július 5. 05:25 Élet, Közélet

Rekord alacsony születésszámok: tankerhajót fordítana meg a kormány, de csodák nincsenek

A születésszámok és a termékenységi ráta is erősen csökkent az utóbbi hónapokban, miközben a demográfiai folyamatokat nem könnyű gyorsan megváltoztatni.

Jandó Zoltán
2024. július 1. 11:11 Adat, Élet

A kempingek drágultak legkevesebbet a szálláshelyek közül az utóbbi két évben

Kétéves időtávon lényegében minden szállástípus esetében nagyon jelentős áremelkedés volt, a kempingek 18 százalékkal vannak a sor végén.

Fontos

Stubnya Bence
2024. július 11. 16:15 Közélet

Új módszerrel próbál meg 300 ezer embert munkába állítani a kormány

A lakhatási támogatások, a fiatalok aktivizálása, a munkásszállók építése után a munkába állók szochójának elengedésével is megpróbálkoznak.

Stubnya Bence
2024. július 11. 13:16 Közélet

Megnehezítheti a 2026-os választás előtt a kormány dolgát az újraszabott uniós kényszerzubbony

A kormány azzal számol, hogy a túlzottdeficit-eljárásban négy évig kell majd bizonyos mértékben csökkenteni a költségvetési hiányt.

Mészáros R. Tamás
2024. július 11. 05:08 Közélet, Világ

Szédítő pávatáncot hozott, de csak mérsékelten növeli Orbán befolyását az EP jobbra tolódása

A jobbszél nagy sajtót kapott helyezkedésénél fontosabbak lesznek néhány tagállam belpolitikai folyamatai az EU jövőjét illetően.