Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2021. január 11. 12:36 Közélet, Vállalat

Tíz évig lehet MotoGP futam Magyarországon, évi 2-4 milliárdért

A korábbi hírekben szereplő nyolc évnél is hosszabb időre szerződne hazai MotoGP futamok szervezésére a jogtulajdonossal az ezzel megbízott állami cég. A nyári elképzelések szerint 2023-tól 2030-ig tartottak volna biztosan nagydíjat a Hajdúnánásra tervezett új pályán, egy nemrégiben kiírt közbeszerzésből azonban úgy tűnik, hogy 2032-ig szólna a megállapodás.

A pályaépítéssel, és a versennyel kapcsolatos ügyek intézésével megbízott Kelet-Magyarországi Versenypálya Kft. még december végén fordult a közbeszerzési hatósághoz azzal a kéréssel, hogy engedélyezzék a hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárás kiírását. Ebből derül ki, hogy a társaság a 2023-2032 közötti időszakra szeretné megszerezni az FIM Gyorsaságimotoros-világbajnokság, tehát a MotoGP versenyszervezési jogait.

Az indoklás szerint

a MotoGP a legrangosabb motoros versenysorozat, azonos vagy hasonló versenysorozat, amely a MotoGP-t pótolná, nem elérhető, nem létezik.

A vb jogait pedig természetesen csak attól a vállalattól lehet megvásárolni, amely birtokolja, így nem nagyon lenne értelme más típusú tendert lefolytatni. Ennek megfelelően a közbeszerzési hatóság meg is adta az engedélyt a tárgyalásos eljárásra.

Bár a jogtulajdonos nevét a kiírásban egyszer sem említik, a Dorna Sports nevű spanyol vállalatról van szó, amely még 1994 végén szerezte meg a jogokat a nemzetközi sportszövetségtől. A cég nagyjából azt a szerepet tölti be, amit a Forumla-1-ben a Bernie Ecclestone által alapított vállalatbirodalom: tulajdonképpen ők menedzselik a teljes sorozatot.

Így a Dorna szedi be azt a pénzt is, amit a promóterek fizetnek a versenyszervezés lehetőségéért. Bár az esetek nagy részében az erről szóló megállapodásokat a felek nem hozzák nyilvánosságra, nagyjából tudni lehet, hogy mennyiért tudja egy ország bevásárolni magát a versenynaptárba. Öt évvel ezelőtt egy szaklap

alkalmanként átlagosan nagyjából 9 millió dollárra, azaz jelenlegi árfolyamon 2,6 milliárd forintra becsülte a jogdíjat.

Az egyes országok között azonban elég nagy volt a szórás: az olaszok például csak 6 millió dollárt fizettek, Katar viszont kétszer ennyit.

Az akkori híreknek első ránézésre némileg ellentmond az épp ebben az évben aláírt, nyilvánosan is elérhető cseh szerződés. Aszerint ugyanis 2016-ban csak 3,6 millió euró (akkori árfolyamon nagyjából 4 millió dollár) volt a jogdíj, ami ugyan évről évre magasabb, de még tavaly is csak 4,6 millió euróra rúgott.

Ám a hasonló eseményeknél a promóteri szerződések mindig egyediek. A Formula-1 esetében például a jogdíj egy része kvázi kiváltható a szponzori és hirdetési bevételek egy részének vagy egészének átengedésével. Tehát ha egy versenyszervező lemond a névadó szponzortól származó pénzről, akkor kevesebbet fizet. Márpedig az elérhető szerződés alapján a csehek minden ilyen hirdetési jogot átengedtek a Dornának.

A 9-10 millió dolláros jogdíj egyébként például a Formula-1-hez képest nem számít soknak, azért ugyanis jelenleg nagyjából négyszer ennyit fizet Magyarország, és az összeg az eredeti megállapodás szerint évi 5 százalékkal emelkedik. Más kérdés, hogy az F1-nek jelentősebb gazdasági hatása van, igaz, ez a hatalmas összeg valószínűleg már így sem térül meg az államnak.

 

A MotoGP esetében a jogdíjnál jóval nagyobb költség lesz, hogy még a pályát is meg kell építeni a versenyszervezéshez. A Kelet-Magyarországi Versenypálya Kft. egyelőre csak a tervezésre írt ki tendert, és arra sem érkeztek még be a pályázatok, a beadási határidő ugyanis február 19-e. Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter tavaly júniusban azt mondta, hogy a beruházásra (amely a pályaépítés mellett magába foglalja a kiszolgáló létesítmények, a tréningközpont, egy konferenciaközpont és egy szálloda kivitelezését is) 65 milliárd forintot szánnak. Azóta októberben azonban újabb 800 millió forintot különítettek el a fejlesztésre.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEzúttal 12 milliárdba került a Magyar Nagydíj, és ez már tényleg sokTíz éve még ötmillió dollárral kevesebbet fizettünk az átlagos jogdíjnál, tavaly már 10 millióval többet. Ha valamikor, akkor most lehet alkudni, de ahhoz lépni kell.

Közélet Vállalat Forumla-1 hajdunánás jogdíj motogp Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Hajdu Miklós
2021. február 27. 16:10 Közélet

A határon túli magyaroknak köszönhetjük, hogy az orvoshiányunk nem sokkal nagyobb

Keletről nyugatra vándorolnak az orvosok Európában, Magyarország azonban különleges helyzetben van.

Fabók Bálint
2021. február 25. 12:07 Közélet

Lakosságarányosan Magyarország tizedik a koronavírusban eddig elhunytak globális listáján

A decemberi csúcsnál alacsonyabb halálozási adatok ellenére az elmúlt héten Magyarországon haltak meg a negyedik legtöbben a járványban.

Hajdu Miklós
2021. február 24. 16:40 Adat, Közélet

Az új vírusváltozatok ellen nem elegendőek az eddigi intézkedések

A visegrádi országok példái jól mutatják, hogy a brit és az egyéb változatok mennyire átírják a forgatókönyveket.

Fontos

Fabók Bálint
2021. március 3. 06:49 Élet

„A fizetésem 40 százalékát is elveszthetem” – általános a kiábrándultság az ápolóknál

Az orvosokkal szemben az ápolók számára csak hátrányokkal jár az új szerződés, így megalázva érzik magukat, akik aláírták. Nem is volt erre mindenki hajlandó.

Jandó Zoltán
2021. március 2. 06:45 Vállalat

Hétezer forint volt hárommilliárdos tartozásra a legkínosabb állami cég számláján

A vizes vb szervezője annyit késett a beszámoló elkészítésével, hogy mire leadta, már az az eljárás is megszűnt, amit elvileg erre alapoztak.

Jandó Zoltán
2021. március 1. 06:02 Vállalat

Luxusjacht, letartóztatás és viszály, a magyar ásványvízkirály bukásának története

Egy jól időzített üzleti döntésből hatalmas biznisz lett, majd összedőlt a kétes ügyletek, a konfliktusok és az elhibázott üzleti lépések miatt.