Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2023. augusztus 1. 11:50 Élet, Közélet

Trükkös módszerekkel próbálják nehezíteni a tanárok távozását

Arról érkeznek beszámolók, hogy egyes tankerületek igyekeznek megnehezíteni a távozni akaró pedagógusok dolgát, és ennek érdekében akár hatalmi pozíciójukkal visszaélve szándékosan félreértelmezik a távozás menetének és feltételeinek bonyolult jogi szabályozását.

Mi történik? A Társaság a Szabadságjogokért civil jogvédő és jogsegélyszolgálatot működtető szervezet konkrétumokat nem közölt az rtl.hu-val, de a fent leírt visszaélésekre hozott két példát: 

  • Egyes munkáltatók megpróbálnak az úgynevezett lemondási – közalkalmazottaknál ez lényegében a felmondást jelenti – időre szabadnapokat kivetetni a munkavállalóval, ahelyett, hogy megváltanák, vagy biztosítanák a munkavállalónak a ledolgozását.
  • Előfordult, hogy a munkáltató megfenyegette a pedagógust azzal, hogy nem maradhat a tanári pályán, ha felmond, holott a közalkalmazott lemondás után is dolgozhat másik munkáltatónál tanárként, akár közalkalmazotti formában, akár majd az új köznevelési státuszban.

Tágabb kontextus: a kormány a státusztörvénnyel új egységes köznevelési jogviszonyba terelte az összes, tehát a korábban közalkalmazotti státuszban, illetve a magán és egyházi szektorban a munka törvénykönyve alapján foglalkoztatott pedagógust.

  • A státusztörvény ellen – valamint a magyar közoktatás állapota miatt – a pedagógus-szakszervezetek kitartóan tiltakoztak, több ezren helyezték letétbe felmondó leveleiket, a kormány viszont több alkalommal közölte: nem számít felmondási hullámra. A kérdés a tanárhiány miatt különösen húsba vágó.
  • A januári jogviszonyváltozás előtt álló közalkalmazottaknak több lehetőségük van a munkaviszonyuk megszüntetésére. Például ha valaki nem fogadja el a jogviszonyváltást, akkor erről szeptember 15. és 29. között nyilatkozhat. Az alapítványi vagy egyházi fenntartóknál azonnali hatályú felmondásra, a közoktatásban felmentés kérelmezésére vagy rendkívüli felmondásra év végéig van lehetőség. Emiatt a kiáramlás mértékét csak később fogjuk látni.

Eddigi távozók számokban: Nemrég a Pedagógusok Szakszervezete arról számolt be, hogy információik szerint mintegy kétezer pedagógus mondott fel az elmúlt hónapokban, és több mint háromezren jelezték szándékukat.

A Civil Közoktatási Platform összegzése szerint a 2020/2021-es tanévben mintegy 4300, a 2021/2022-esben 4900 pedagógus munkaviszonya szűnt meg, ideérve a felmondókon, kirúgottakon kívül a nyugdíjba vonulókat is, állami és magán/egyházi szektorban együttvéve. Azok viszont nincsenek benne, akik az adott év őszén újra tanárként kezdtek dolgozni más fenntartónál.

A 2022/2023-as tanévben a számok alacsonyabbak, de a Platform szerint ennek az az oka, hogy az idei adatokban még nincsenek benne a nyári munkaviszony-megszüntetések. Továbbá az is, hogy idén kedvezőbb lehet a felmondást a státuszváltáshoz igazítani.

  • 60 tankerület adatainak összegzése alapján azt tehetjük ehhez hozzá, hogy országosan 2022-ben, csak az állami szektorban 42 százalékkal több felmondásos vagy közös megegyezéses jogviszony-megszüntetés történt, mint 2021-ben.

Kevesebben lépnek be: a pályakezdők száma*Szakképzésben kezdők nélkül.

  • a 2020/2021-es tanévben 2184,
  • a 2021/2022-es tanévben 2161, 
  • a 2022/2023-as tanévben 1864 fő volt.

Mindeközben a 2023/2024-es tanévrend tervezete szerint egy héttel hosszabb lesz a téli, és rövidebb a nyári szünet, vagyis a tanév június 21-ig tarthat majd. 

  • A PDSZ szerint ez nemcsak késői, de szakmailag átgondolatlan is, és kizárólag a hosszabb téli szünettel járó fűtésköltség-csökkentés áll mögötte.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk„Nem azt mondom, hogy nem jön rám a sírás" – gyűlnek a tanárok történetei, több ezren mondhatnak felA kormány nem tud szokatlan mozgásról, a szakszervezet több ezer pályaelhagyóról beszél. Az utóbbiak közül egyre többen osztják meg döntésük okait.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Közélet iskola oktatás státusztörvény tanárhiány Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2024. július 12. 05:00 Élet, Tech

Jobban megéri elektromos autóval a napelemes program, amelyre 32 ezren jelentkeztek?

Ha már úgyis lesz kedvezményes árú napelem a tetőn, érdemes e-autót tölteni vele? Éjszakai műszakban dolgozóknak és benzint kiváltóknak biztos, egyébként nem annyira.

Torontáli Zoltán
2024. július 8. 05:03 Élet, Vállalat

Versenyhátrányba kerülhetnek a magyar gazdák, mégis nehezen váltanak a talajművelésben

A páréves távlatban sok előnnyel járó talajmegújító módszerek alkalmazása embrionális állapotban van, megnéztük egy helyszínen, hogy miért.

Stubnya Bence
2024. július 5. 05:25 Élet, Közélet

Rekord alacsony születésszámok: tankerhajót fordítana meg a kormány, de csodák nincsenek

A születésszámok és a termékenységi ráta is erősen csökkent az utóbbi hónapokban, miközben a demográfiai folyamatokat nem könnyű gyorsan megváltoztatni.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. július 15. 15:12 Adat

Másfél éve nem láttunk ilyet az építőiparban

Hajszál híján 3100 milliárd forint volt a hazai építőipar szerződésállománya május végén, és ezúttal nemcsak értékben, hanem mennyiségben is növekedést mutattak az adatok.

Jandó Zoltán
2024. július 15. 13:06 Világ

Évtizedek óta nem volt ennyi merénylet nyugati politikusok ellen

Két hónapon belül két merényletet kíséreltek meg magas rangú nyugati politikusok ellen. Ilyenre évtizedek óta nem volt példa.

Stubnya Bence
2024. július 15. 05:32 Pénz, Tech

Egyre többen látják pesszimistán a mesterséges intelligencia jövőjét

Energiaigényes infrastruktúra, kis haszon nagy költségek mellett, a dotkomhoz hasonló piaci buborék: egyre több a borúlátó elemzés az elmúlt másfél év slágertechnológiájáról.