Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2023. augusztus 1. 11:50 Élet, Közélet

Trükkös módszerekkel próbálják nehezíteni a tanárok távozását

Arról érkeznek beszámolók, hogy egyes tankerületek igyekeznek megnehezíteni a távozni akaró pedagógusok dolgát, és ennek érdekében akár hatalmi pozíciójukkal visszaélve szándékosan félreértelmezik a távozás menetének és feltételeinek bonyolult jogi szabályozását.

Mi történik? A Társaság a Szabadságjogokért civil jogvédő és jogsegélyszolgálatot működtető szervezet konkrétumokat nem közölt az rtl.hu-val, de a fent leírt visszaélésekre hozott két példát: 

  • Egyes munkáltatók megpróbálnak az úgynevezett lemondási – közalkalmazottaknál ez lényegében a felmondást jelenti – időre szabadnapokat kivetetni a munkavállalóval, ahelyett, hogy megváltanák, vagy biztosítanák a munkavállalónak a ledolgozását.
  • Előfordult, hogy a munkáltató megfenyegette a pedagógust azzal, hogy nem maradhat a tanári pályán, ha felmond, holott a közalkalmazott lemondás után is dolgozhat másik munkáltatónál tanárként, akár közalkalmazotti formában, akár majd az új köznevelési státuszban.

Tágabb kontextus: a kormány a státusztörvénnyel új egységes köznevelési jogviszonyba terelte az összes, tehát a korábban közalkalmazotti státuszban, illetve a magán és egyházi szektorban a munka törvénykönyve alapján foglalkoztatott pedagógust.

  • A státusztörvény ellen – valamint a magyar közoktatás állapota miatt – a pedagógus-szakszervezetek kitartóan tiltakoztak, több ezren helyezték letétbe felmondó leveleiket, a kormány viszont több alkalommal közölte: nem számít felmondási hullámra. A kérdés a tanárhiány miatt különösen húsba vágó.
  • A januári jogviszonyváltozás előtt álló közalkalmazottaknak több lehetőségük van a munkaviszonyuk megszüntetésére. Például ha valaki nem fogadja el a jogviszonyváltást, akkor erről szeptember 15. és 29. között nyilatkozhat. Az alapítványi vagy egyházi fenntartóknál azonnali hatályú felmondásra, a közoktatásban felmentés kérelmezésére vagy rendkívüli felmondásra év végéig van lehetőség. Emiatt a kiáramlás mértékét csak később fogjuk látni.

Eddigi távozók számokban: Nemrég a Pedagógusok Szakszervezete arról számolt be, hogy információik szerint mintegy kétezer pedagógus mondott fel az elmúlt hónapokban, és több mint háromezren jelezték szándékukat.

A Civil Közoktatási Platform összegzése szerint a 2020/2021-es tanévben mintegy 4300, a 2021/2022-esben 4900 pedagógus munkaviszonya szűnt meg, ideérve a felmondókon, kirúgottakon kívül a nyugdíjba vonulókat is, állami és magán/egyházi szektorban együttvéve. Azok viszont nincsenek benne, akik az adott év őszén újra tanárként kezdtek dolgozni más fenntartónál.

A 2022/2023-as tanévben a számok alacsonyabbak, de a Platform szerint ennek az az oka, hogy az idei adatokban még nincsenek benne a nyári munkaviszony-megszüntetések. Továbbá az is, hogy idén kedvezőbb lehet a felmondást a státuszváltáshoz igazítani.

  • 60 tankerület adatainak összegzése alapján azt tehetjük ehhez hozzá, hogy országosan 2022-ben, csak az állami szektorban 42 százalékkal több felmondásos vagy közös megegyezéses jogviszony-megszüntetés történt, mint 2021-ben.

Kevesebben lépnek be: a pályakezdők száma*Szakképzésben kezdők nélkül.

  • a 2020/2021-es tanévben 2184,
  • a 2021/2022-es tanévben 2161, 
  • a 2022/2023-as tanévben 1864 fő volt.

Mindeközben a 2023/2024-es tanévrend tervezete szerint egy héttel hosszabb lesz a téli, és rövidebb a nyári szünet, vagyis a tanév június 21-ig tarthat majd. 

  • A PDSZ szerint ez nemcsak késői, de szakmailag átgondolatlan is, és kizárólag a hosszabb téli szünettel járó fűtésköltség-csökkentés áll mögötte.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk„Nem azt mondom, hogy nem jön rám a sírás" – gyűlnek a tanárok történetei, több ezren mondhatnak felA kormány nem tud szokatlan mozgásról, a szakszervezet több ezer pályaelhagyóról beszél. Az utóbbiak közül egyre többen osztják meg döntésük okait.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Közélet iskola oktatás státusztörvény tanárhiány Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Fontos

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.