Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. szeptember 16. 15:02 Élet, Közélet

Nem érdekli az embereket az idegesítő magyar víruskövető mobilalkalmazás

A kormány által fejlesztett mobilapplikációk, például a VírusRadar alkalmazás használata a koronavírus-járvány második hullámában életeket menthet – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter egy sajtótájékoztatón. Azt is közölte, hogy eddig 35 ezren töltötték le az alkalmazást. Ez a hír a G7 számára is fontos esemény, mert mi éppen két napja tettük fel aktuális kérdéseinket ezzel kapcsolatban a minisztériumnak, de választ még nem kaptunk.

A Palkovics László által elcsepegtetett információmorzsa, a 35 ezer letöltés azt jelenti, hogy gyakorlatilag senki sem használja ezt a fontos szoftvert. Ahhoz ugyanis, hogy érdemben működjön, aligha elég a lakosságarányosan számított 0,35 százalékos lefedettség. (Mivel Magyarországon egy lakosra jó ideje több mint egy mobil előfizetés jut, ezúttal nem indokolt csökkenteni a számítást a mobilt még nem használó kisebb gyerekekkel.)

A VírusRadar legfőbb előnye az lenne, hogy jelezné a felhasználónak, ha az elmúlt 14 napban olyan ember közelében tartózkodott huzamosabb ideig, akiről kiderült, hogy fertőzött. Könnyen belátható, hogy 0,35 százalékos elterjedtség a hatékonyság szempontjából a nullával csaknem egyenlő.

A VírusRadar május 13-a óta elérhető, vagyis éppen 18 hete lehet telepíteni, így a letöltések napi átlaga eddig 278.

Mi azt is megkérdeztük az ITM-től, hogy mennyi pénzt költöttek eddig az alkalmazás népszerűsítésére, de amíg a válasz megérkezik, kénytelenek vagyunk olvasóink véleményére hagyni annak megítélését, hogy elég széleskörű volt-e a szoftver reklámozása. Ennek anyagi akadálya biztosan nem lehetett, elég csak a gazdaságvédelmi akcióterv, valamint a nemzeti konzultáció hirdetésdömpingjére gondolni.

Bár Palkovics László a „kormány által fejlesztett” jelzős szerkezettel beszélt a VírusRadarról, talán az észak-macedón kabinetre utalt, hiszen az applikációt a májusi hírek szerint a NextSense nevű észak-macedón cég fejlesztette ki, és ingyenesen bocsátotta Magyarország rendelkezésére.

Az alkalmazás elérhetővé tétele nyögvenyelősen indult, és a gyenge kezdés után erősen visszaesett. Először csak androidos eszközökre sikerült letölthetővé tenni, az Apple jóváhagyása május 30-ig elhúzódott, majd iOS rendszerekre is elérhetővé vált ugyan, de ahogy most Palkovics László közölte, ez csak szeptember közepéig volt érvényes, és jelenleg nem futtatható.

A Play áruházban a telepítések mennyiségéről csak az látható, hogy meghaladta a 10 ezret, a Google következő lépcsőfoka 50 ezernél van, tehát ez a nyilvánosan hozzáférhető adat csak akkor vált majd át, ha az androidosok száma meghaladja az 50 ezret.

Egyébként a Play felülete azért is jó információforrás, mert könnyen elolvasható rajta, hogy a felhasználók (egy része) rendkívül idegesítőnek tartja a program működését, konkrétan azt a jellemzőjét, hogy állandóan felesleges üzenetekkel bombázza a képernyőt. Volt olyan, aki emiatt első felindulásában törölte is a programot, majd később újratöltötte. A felhasználók józan paraszti ésszel azt is többször jelezték már, hogy reklámozás nélkül nem fogja az applikációt letölteni megfelelő számú felhasználó.

A szoftver kezelője a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ), amely nagyon rendes módon kezeli a panaszokat, mindig azt írja a Play-ben, hogy dolgozik az applikáció továbbfejlesztésén. A KIFÜ-t azonban hiába kérdeztük meg arról, hogy mikorra várható a problémák megoldása, választ cikkünk megjelenéséig nem kaptunk.

Ausztriában a StoppCorona alkalmazás április óta elérhető, a Play számai alapján csak annyi látható, hogy Androidra több mint 100 ezren, de kevesebb mint 500 ezren töltötték eddig le. Ugyanebben a tartományban van a cseh eRouska is, amely júliustól letölthető.

Kifejezetten sikeresek ebből a szempontból például az írek, az 5 milliós országban a július 7-i indulás köré akkora kampányt sikerült szervezni, hogy a letöltések száma két nap alatt átlépte az egymilliót, augusztus közepére pedig a 1,5 milliót. A hasonló népességű, 5,5 millió lakosú Finnországban 24 óra alatt érték el az egymillió letöltést, és ma már csak Androidra több mint egymillió telepítést mutat a Play.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgyetlen ábra is jól mutatja a különbséget a járvány tavaszi és mostani hulláma közöttA legfertőzöttebb Pest-megyében népességarányosan most négyszer annyi esetet rögzítettek mint Békésben, tavasszal a két szélsőérték közötti különbség hatvanszoros volt.

Élet Közélet applikáció ITM kifü koronavírus mobiltelefon vírusradar Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Fabók Bálint
2022. szeptember 23. 15:28 Élet

Az eredeti jegyár tízszeresébe kerül egy belépő az olaszok elleni meccsre a másodlagos piacon

A stadion befogadóképességének a többszörösét is megtölthették volna, így beindult a másodlagos piac. Eddig 1700 jegynél volt névátírás.

Pálos Máté
2022. szeptember 19. 11:01 Élet

Ha tényleg fontos a fenntarthatóság, akkor meg kell barátkoznunk a rovarevés gondolatával

A hagyományos állattenyésztésnél sokkal fenntarthatóbb, kiválthatja a lisztet is.

Katona Hajnalka
2022. szeptember 13. 10:37 Élet, Világ

Kitalálták, hogyan kellene átalakítani az egyetemi felvételit, hogy ne legyen ennyire stresszes

Egy elméleti modell szerint jobban járhatnának a felvételizők, ha nem függne annyira a pontszámuktól, hogy melyik egyetemre kerülnek be.

Fontos

Kiss Péter
2022. szeptember 25. 16:44 Közélet, Pénz

Alaposan betárazva indul harcba az MNB az infláció ellen

De vajon elegendő lesz-e a muníció a forint árfolyamának stabiliziálásra, és a pénzromlás megfékezésére?

Bucsky Péter
2022. szeptember 25. 04:34 Adat, Közélet

Rogán 446 milliót, a legszegényebb államtitkár 4 milliót keresett tavaly

A miniszterek és az államtitkárok vagyoni helyzete között óriási a különbség. Orbán Viktornál 27-en is többet keresnek. A szja-kedvezményekkel százmilliót spórolnak a miniszterek, de Rogán Antal nem él a kedvezménnyel.

Avatar
2022. szeptember 24. 15:27 Pénz, Világ

Fontos részleteket takar el a nyilvánosság elől a brit udvartartás, a közvélemény ennek ellenére kitart mellettük

III. Károly népszerűsége sokat javult, mióta király lett, bár vannak, akik szerint túl sokba kerül a királyi intézmény fenntartása.

Ne hagyd ki