Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2020. szeptember 11. 14:06 Adat

Egyetlen ábra is jól mutatja a különbséget a járvány tavaszi és mostani hulláma között

A lenti ábra két, egyaránt 17 napos időtávon mutatja be a koronavírus terjedését az egyes megyékben, tavasszal és most, azonos skálán. A grafikonon az látszik, hogy az április 5., illetve az augusztus 25. utáni bő két hétben hogyan alakult az egyes megyékben a 100 ezer főre vetített (kumulált) esetszám, tehát hogy ebben az időszakban népességarányosan hány beteget találtak az ország régióiban.

 

Az abszolút számokban lévő eltérés mellett a leginkább az szembetűnő, hogy most sokkal egyenletesebben terjed a vírus az ország minden pontján. Míg tavasszal a megyék nagyjából felében alig néhány fertőzöttet regisztráltak, volt ahol mindössze négyet, most a legkevésbé átfertőzöttnek számító Békésben is több tucatot.

Az elmúlt 17 napban a legfertőzöttebb Pest-megyében népességarányosan körülbelül négyszer annyi esetet rögzítettek, mint Békésben, tavasszal a két szélsőérték közötti különbség majdnem hatvanszoros volt.

Ugyanez a teljes 17 napra statikusan, a tavaszi és mostani adatokat egymás mellé téve így néz ki megyénként, a fővárossal kiegészítve:

 

Adat fertőzöttek száma járvány koronavírus Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Hajdu Miklós
2020. szeptember 23. 12:18 Adat

Magyarország erőn felül költ a sportra

Egyik uniós tagállam sem fordít akkora részt az állami költségvetéséből, vagyis a lehetőségeihez képest sportra és szabadidőre, mint Magyarország, még megközelítőleg sem.

Jandó Zoltán
2020. szeptember 22. 06:11 Adat, Vállalat

A járvány miatti kényszerű otthonlét megemelte a rezsit, amit utólag kell kifizetni

A szolgáltatók úgy kalkulálnak, hogy egy átlagos háztartás néhány ezer forinttal fizethet többet a kényszerű otthonlét miatt.

Kasnyik Márton
2020. szeptember 19. 07:41 Adat

Lehet, hogy a covid a történelem szemétdombjára küldi az influenzát

Híre-hamva sincs az influenzának azokban az országokban, ahol ilyenkor dúlni szokott. Átmeneti győzelem ez, vagy sikerül végleg megszabadulnunk tőle?

Fontos

Váczi István
2020. szeptember 23. 06:29 Közélet

Simicska ment, Szíjj László jött, közel háromszorosára drágult az autópálya-építés

Az évtized elején még nagyjából egymilliárd forintból is ki lehetett hozni egy kilométer olyan sztrádát, ami manapság már több mint három milliárdba kerül.

Fabók Bálint
2020. szeptember 21. 06:53 Élet

„Ezelőtt harminc évvel voltak ennyien a strandokon” – kimagasló nyara volt a balatoni turizmusnak

A járvány és a rossz idő miatt nagyon nehezen indult az évük, az augusztus azonban rekordforgalmat hozott több balatoni vendéglátósnak.

Stubnya Bence
2020. szeptember 20. 17:39 Világ

A felmelegedés olyan következményeit éljük át idén, amiket csak évtizedek múlva vártak

Egymás után dőlnek a melegrekordok, soha nem látott kiterjedésben ég az USA nyugati partja, miközben ilyesmire nem számítottak ennyire hamar a tudósok.