Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2020. szeptember 11. 14:06 Adat

Egyetlen ábra is jól mutatja a különbséget a járvány tavaszi és mostani hulláma között

A lenti ábra két, egyaránt 17 napos időtávon mutatja be a koronavírus terjedését az egyes megyékben, tavasszal és most, azonos skálán. A grafikonon az látszik, hogy az április 5., illetve az augusztus 25. utáni bő két hétben hogyan alakult az egyes megyékben a 100 ezer főre vetített (kumulált) esetszám, tehát hogy ebben az időszakban népességarányosan hány beteget találtak az ország régióiban.

 

Az abszolút számokban lévő eltérés mellett a leginkább az szembetűnő, hogy most sokkal egyenletesebben terjed a vírus az ország minden pontján. Míg tavasszal a megyék nagyjából felében alig néhány fertőzöttet regisztráltak, volt ahol mindössze négyet, most a legkevésbé átfertőzöttnek számító Békésben is több tucatot.

Az elmúlt 17 napban a legfertőzöttebb Pest-megyében népességarányosan körülbelül négyszer annyi esetet rögzítettek, mint Békésben, tavasszal a két szélsőérték közötti különbség majdnem hatvanszoros volt.

Ugyanez a teljes 17 napra statikusan, a tavaszi és mostani adatokat egymás mellé téve így néz ki megyénként, a fővárossal kiegészítve:

 

Adat fertőzöttek száma járvány koronavírus Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Torontáli Zoltán
2022. december 2. 04:34 Adat, Pénz

Mérésünk szerint novemberben megállt az élelmiszerek árának emelkedése

A 26 ezer forintos bevásárlásunk egy hónap alatt 26 forinttal drágult. Az éves infláció 54-ről 49 százalékra mérséklődött. Fordulat ez vagy csak megtorpanás?

Katona Hajnalka
2022. november 28. 11:36 Adat

Luxusnak számít-e az, ha az állam gondoskodik az elesettjeiről?

Nem csak attól függ, hogy melyik ország mennyit költ szociális támogatásra, hogy mennyire gazdagok.

Jandó Zoltán
2022. november 25. 10:47 Adat

A németek felezték, a szaúdiak négyszerezték az esélyüket a továbbjutásra

A fogadóirodák szerint nagyjából egy a négyhez a valószínűsége, hogy Brazília nyeri a világbajnokságot, a németeket lényegében leírták.

Fontos

Hajdu Miklós
2022. december 2. 12:11 Világ

Fagyhalálra ítélné Putyin az ukrán városlakókat, folyamatos tűz alatt tartják az oroszok a civilek energiaellátását

Fél évbe is beletelhet, mire sikerül helyreállítani az ukrán energetikai infrastruktúrát, ami folyamatos orosz támadás alatt áll.

Bucsky Péter Buzder Gábor
2022. december 2. 09:57 Pénz, Támogatói tartalom

Felével csökkenhet a ház vagy lakás rezsije energetikai felújítással

Kevesen döntenek az energetikai korszerűsítés mellett, pedig akár 60-80 százalékos energiamegtakarítást is el lehet érni vele.

Torontáli Zoltán
2022. december 2. 09:04 Világ

Németország sokkal több unión kívülről érkező bevándorlót szeretne

A munkaerőhiány egyre jobban visszaveti a gazdaságot, és az unión belüli bevándorlók-átköltözők nincsenek elegen a probléma enyhítésére.