Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2020. szeptember 11. 14:06 Adat

Egyetlen ábra is jól mutatja a különbséget a járvány tavaszi és mostani hulláma között

A lenti ábra két, egyaránt 17 napos időtávon mutatja be a koronavírus terjedését az egyes megyékben, tavasszal és most, azonos skálán. A grafikonon az látszik, hogy az április 5., illetve az augusztus 25. utáni bő két hétben hogyan alakult az egyes megyékben a 100 ezer főre vetített (kumulált) esetszám, tehát hogy ebben az időszakban népességarányosan hány beteget találtak az ország régióiban.

 

Az abszolút számokban lévő eltérés mellett a leginkább az szembetűnő, hogy most sokkal egyenletesebben terjed a vírus az ország minden pontján. Míg tavasszal a megyék nagyjából felében alig néhány fertőzöttet regisztráltak, volt ahol mindössze négyet, most a legkevésbé átfertőzöttnek számító Békésben is több tucatot.

Az elmúlt 17 napban a legfertőzöttebb Pest-megyében népességarányosan körülbelül négyszer annyi esetet rögzítettek, mint Békésben, tavasszal a két szélsőérték közötti különbség majdnem hatvanszoros volt.

Ugyanez a teljes 17 napra statikusan, a tavaszi és mostani adatokat egymás mellé téve így néz ki megyénként, a fővárossal kiegészítve:

 

Adat fertőzöttek száma járvány koronavírus Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Hajdu Miklós
2020. október 22. 06:35 Adat

Hiába jól képzett sok magyar dolgozó, nincs elég színvonalas munkahely

A nagyobb jólléthez nemcsak minőségi oktatás és ellátás kell, hanem a dolgozni tudó és akaró lakosságban rejlő potenciál kiaknázására alkalmas állások is.

Stubnya Bence
2020. október 20. 16:43 Adat, Élet

A természeti erőforrások felélése árán nőtt a magyar gazdaság

Európa-bajnokok voltunk az erőforrások felhasználásában, miközben lebetonoztuk az országot a régiós átlagnál alacsonyabb gazdasági növekedésért cserébe.

Jandó Zoltán
2020. október 20. 12:27 Adat

A román munkaerő termelékenyebb lett, mint a magyar

Először fordult elő, hogy az uniós statisztika szerint Románia megelőzte Magyarországot munkatermelékenységben. A régió fokozatosan húz el mellettünk.

Fontos

Kasnyik Márton
2020. október 21. 16:43 Világ

Biden szinte már elnöknek érezheti magát, de pont így volt ezzel négy éve Clinton is

Hónapok óta stabil és nagy a demokrata előny, két hét múlva jön az elnökválasztás. Maradt még bizonytalanság?

Torontáli Zoltán
2020. október 21. 13:47 Élet

A magyar fiatalok gyors ütemben közelítenek Nyugat-Európához

A magyar fiatalok gondolkodása a tipikus élethelyzetekről már csak körülbelül 12 éves csúszásban van Nyugat-Európához képest.

Bucsky Péter
2020. október 21. 05:13 Közélet, Vállalat

Nem jönnek vissza az utasok, egyre jobban szenved a járványban a BKK

Ha nincs elég utas, akkor nincs elég jegy- és bérletbevétel, a kiadások nagy része viszont fix, a menetrend átszabása viszont mintha tabu lenne.