Hírlevél feliratkozás
Avatar
2019. április 23. 09:43 Közélet

Teljesen megszokott, hogy több száz napot kell várni egy műtétre

(Az mfor.hu cikke.)

Megújult a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) várólista lekérdezésre szolgáló adatbázisa. Így az már nemcsak a tervezett várakozási időt tartalmazza – ami a NEAK álláspontja szerint kevésbé mérvadó a betegek számára -, hanem az elmúlt 6 hónap adatai alapján összesített tényleges várakozási időt. A két időtartam között nagy különbségek vannak, hiszen a tervezett állapot alapján van műtét, amire akár éveket is várnia kell a pácienseknek, miközben a tényleges, tehát gyakorlatban jellemző várakozási idő viszont ennél jóval rövidebb, legfeljebb fél év.

Lekérdezés alapján a rekord hosszú várólista a transzkatéteres szívbillentyű beültetésnél alakult ki: aki ilyen beavatkozásra készül, annak 195 napot szinte biztosan várnia kell. Az országos átlag ebben az esetben két intézmény műtéti foglalása alapján jött ki:

  • a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben, 184 nap,
  • valamint a Semmelweis Egyetemen, ahol 209 nap a tényleges várakozási idő.

Noha a NEAK szerint ezek a tényleges várakozási adatok a mérvadóak a páciensek számára, nagyban árnyalja a képet, hogy a legutóbbi tervezett időpont a Semmelweis Egyetemen 2021. augusztus 12. Vagyis 843 nap. Ha tehát részleteiben vizsgáljuk a várólistás adatokat, akkor meglehetősen kusza lehet a kép az érdeklődők számára, hiába újult meg a NEAK adatbázisa.

Az intézményi lebontású várólista-oldalon viszont már nem csak kettő, hanem három időponttal találkozhatnak a páciensek:

  • az átlagos tényleges várakozási idővel a megelőző 6 hónapban (ez a Semmelweis Egyetem esetében 209 nap)
  • az átlagos tervezett várakozási idővel (ez 563 nap)
  • illetve a legutóbb tervezett időponttal (2021.08.12, azaz 843 nap).

Ha az ellátásokat régiós bontásban vizsgáljuk, akkor kirajzolódik, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a legkritikusabb a helyzet. Több beavatkozás esetében is a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban a leghosszabb a várólista.

  • Csípőprotézis műtétre az országos átlagként feltüntetett 93 nappal szemben itt 240 napos a várólista.
  • Diagnosztikus szívkatéterezésnél az átlagosan 18 napos várakozási idővel szemben 40 napot kell várni.
  • Gerincsérv műtétre az országos átlag 10 nappal szemben háromszor többet, 33 napot kell várni.
  • Mandula- és orrmandula műtétre 17 nap helyett 33 napos a várólista.

Várólistákkal kapcsolatban gyakran említett beavatkozás a térdprotézis műtét, melyre átlagosan 127 napos várólistára lehet számítani a NEAK adatai szerint. Észak-Magyarországon azonban ennél rosszabb a helyzet. A beavatkozásra három intézményben kell várni. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház traumatológiáján 128 napos a várólista, ami lényegében az országos átlagnak megfelelő. Ugyanezen intézmény ortopédiáján viszont már 265 napos – vagyis közel 9 hónapos – a várólista. De van, ahol ennél is rosszabb a helyzet. Az egri Markoth Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézetben 307 napot, vagyis 10 hónapot kell várnia annak, akinek térdprotézisre van szüksége. Ezzel szemben például Budapesten a Péterfy Kórház-Rendelőintézet Országos Traumatológiai Intézetben 15 napot, a Semmelweis Egyetemen pedig 142 napot kell várakozni.

Sok türelemre és kitartásra van szüksége azoknak is, akik gerincstabilizáló beavatkozásra várnak az ország dél-dunántúli régiójában. A megelőző 6 hónapban az országos átlagos tényleges várakozási idő 47 nap volt, az említett régióban viszont 204 nap. A három intézmény közül kettőben elfogadhatóak a viszonyok: egy napot kell várni a beavatkozásra a Tolna Megyei Balassa János Kórházban, 4-et a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórházban,

a Pécsi Tudományegyetemen viszont 226 napig kell kitartania a pácienseknek. Itt egyébként 124-en szerepelnek a várólistán, ennek köszönhető az országos átlagnál sokkal hosszabb várólista.

Az intézményben a jelentős kiterjesztett gerincműtéteknél is van némi fennakadás. Miközben országos átlagban 67 nap a várólista, Pécsett 118 napot, vagyis nagyjából 4 hónapot kell várakozni.

Nem túl rózsás a helyzet a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban sem.

  • Sérvműtétekre itt 91 napot kell várni; az országos átlag ennek harmada, 31 nap,
  • akin hasfali-, lágyék sérvműtétet implantátum beültetésével végeznek, annak az országos 31 nappal szemben 91 napot kell várnia,
  • laparoszkóppal végzett epekövesség miatti beavatkozásnál 33 napos az átlagos várakozási idő, a Fejér megyei intézményben viszont 82 nap.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet egészségügy kórház Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Fabók Bálint
2024. március 19. 04:34 Adat, Közélet

Valóban fontos összetevőnek tűnik a Fidesz sikerességében a munkalapú társadalom

Adatok is azt mutatják, hogy van összefüggés a foglalkoztatási ráta növekedése és a Fideszre való szavazási hajlandóság között.

Stubnya Bence
2024. március 14. 17:04 Közélet

Aláírták a rákosrendezői ingatlanfejlesztés szerződését, a főváros kikéri a budapestiek véleményét

Február közepén megindult a projekt előkészítése, a környékbeli szolgálati lakásokban lakók 30 napot kaptak arra, hogy új lakóhelyet találjanak maguknak.

Stubnya Bence
2024. március 14. 13:33 Közélet

Lakhatási támogatással és munkásszállókkal próbálja enyhíteni a munkaerőhiányt a kormány

Két intézkedést is bejelentettek az elmúlt időszakban, a cél a belső munkaerőtartalékok hatékonyabb kiaknázása.

Fontos

Lukács András
2024. március 17. 04:33 Élet

Gyermekeink egészségét veszélyezteti a műfű és a gumiburkolat

Egyre több kutatás bizonyítja, hogy a sportpályákon, játszótereken is használt műfüves, illetve gumiburkolatú felületeknek komoly környezeti és egészségi kockázatai vannak.

Hajdu Miklós
2024. március 16. 04:37 Adat, Élet

Kihajítaná az összes gázkazánt az EU a következő 15 évben

Elfogadta az Európai Parlament a gázfűtés kivezetésére irányuló szabályokat, a lépés erősen hat majd a magyar háztartásokra.

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.