Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2019. április 10. 13:30 Közélet

Vajna Tímea havi 4 millióért beszállt a Vajna-örökséget összefogó cég vezetésébe

Március 1-jétől Vajna Tímea lett az AV Invetsments Kft., a Vajna-birodalom magyarországi érdekeltségeit összefogó holdingcég társügyvezetője. Bár Andy Vajna özvegyének kinevezését hivatalosan még nem jegyezték be, a szükséges iratok már beérkeztek a cégbíróságra.

Vajna Tímea ugyanakkor nem egyedül látja el a cégvezető feladatokat, sőt önálló aláírási joga nincs is. Rajta kívül még két olyan ügyvezető ténykedik a vállalatnál, akik már a néhai filmügyi biztos mellett is ilyen pozícióban dolgoztak: Kovács Andrea, a filmmogul bizalmasa és Samuel Russell Falconello, az elhunyt üzletember korábbi amerikai cégtársa.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMostantól egy tanácsadó testület felügyeli a Vajna-örökségetFontos változások történtek a januárban elhunyt Andy Vajna magyarországi céges érdekeltségeit összefogó vagyonkezelőnél.

 

Vajna Tímea csak Falconelloval közösen jogosult képviselni a társaságot, azaz túl komoly egyéni felelősség nem nyomja a vállát. Ráadásul – ahogy arról korábban beszámoltunk – a korábbi ügyvezetők sem teljesen önállóan döntenek már: még februárban létrehoztak egy tanácsadó testületet, amelynek a jövőben teljes rálátása lehet arra, mi történik a cégbirodalomban. Vajna Tímea munkáját azonban így is megfizetik: a cégbírósághoz benyújtott iratok alapján

az év végéig havi 12500 euró, azaz jelenlegi árfolyamon valamivel több mint 4 millió forint díjazásra jogosult.

A cégcsoport irányítása tehát szűk két hónappal a filmmogul halála után vélhetően összeállt, az azonban továbbra sem egyértelmű, hogy ki örökli majd a tízmilliárdokat érő Vajna-birodalmat. Erről egy akár évig is elhúzódó hagyatéki eljárás dönt majd, ami sok ismeretlen tényező bonyolíthat (például opciós szerződések is előkerülhetnek). A TV2-nél látványosan elkezdte átvenni az irányítást Mészáros Lőrinc üzleti köre, ám a kereskedelmi tévé üzleti szempontból nem különösebben értékes, hiszen évek óta masszív veszteséget termel, így inkább politikai haszna lehet a birtoklásának.

Az AV Investment alá tartozó vállalatok közül az igazi fejőstehén a kaszinódivízió, amelynek cégei hatalmas profitot hoztak össze, és ennek megfelelően rengeteg osztalékot is fizettek az elmúlt években. Csak 2016-2017-ben 17,5 milliárd forintot vehetett ki ezekből az állami intézkedésekkel is masszívan megtámogatott vállalkozásokból a tulajdonos.

 

Vélhetően ez is szerepet játszott abban, hogy az AV Investments-t még Andy Vajna halála előtt 42,2 milliárd forintra értékelte fel egy könyvvizsgáló.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk50 milliárdot kaszál, aki megörökli Vajna kaszinóit, pedig neked is járna belőleMég hat év van hátra a koncesszióból, és az éves tiszta profit valószínűleg meghaladja majd a 8 milliárdot. Mindez egy állami cégé is lehetne.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz öröklésre is gondolt Andy Vajna, amikor nem sokkal halála előtt átszervezte cégbirodalmátVajna hatalmas céges manővereket csinált a közelmúltban. Közel hárommilliárd forintnak viszont nyoma veszett.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Andy Vajna AV Investments kaszinók TV2 Vajna Tímea Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Hartvig Áron
2024. április 10. 04:34 Közélet

Ezentúl csak akkor lesz napelem a magyar háztartásokban, ha a hozzá tartozó akkumulátorra nagy támogatás jár

A jelenleg zajló háztartási napelempályázat egy dolgot már a lezárása előtt bizonyított: akkumulátorok nélkül többé nem kerülnek napelemek a háztetőkre.