Hírlevél feliratkozás
Wiedemann Tamás
2018. augusztus 22. 15:31 Közélet, Pénz

Akkora a gond Törökországban, hogy már a németektől várnak segítséget

Egyelőre óvatosan és diplomatikusan reagált a német kormány arra a felvetésre, miszerint Németország segítségét is kérheti a török kormány az ország pénzügyi helyzetének stabilizálására. A kisebbik német kormánypárt, a szociáldemokraták elnöke hozta szóba, hogy előállhat olyan helyzet, amikor Németországnak pénzügyi segítséget kell nyújtania Törökországnak.

Andrea Nahles szerint bár vannak politikai nézeteltérések Recep Tayyip Erdogan elnökkel, Törökország mégiscsak egy NATO-tagállam, és a menekültkérdés megoldásában is fontos partnere az Európai Uniónak.

Juergen Hardt, a nagyobbik kormánypárt, a CDU politikusa már árnyaltabban fogalmazott a Bloomberg hírügynökségnek. Előbb azt mondta, hogy a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF) kellene a török helyzetet első körben orvosolnia, majd megpedzette, hogy egy esetleges német pénzügyi segítségnek feltételei is vannak.

Hardt, aki a német parlament külügyi bizottságának is a tagja azt mondta, hogy Törökországnak tiszteletben kell tartani a médiaszabadságot, és el kell engednie a politikai okokból bebörtönzött német állampolgárokat és tartózkodnia kell a szíriai háborúba való mélyebb beavatkozástól.

A német politikai kommunikáció tökéletesen tette a dolgát. Előbb a kisebb koalíciós partner szólalt meg az ügyben egy liberálisabb megoldási javaslattal, majd a nagyobb kormánypárt folytatta azzal, hogy nem zárja ki, egy konzervatívabb, feltételeket tartalmazó megoldási lehetőségről való tárgyalás lehetőségét.

Erdogan és Merkel egy hónap múlva találkoznak, és ezen a megbeszélésen derülhet ki, hogy a németek milyen jellegű pénzügyi segítséget nyújtanának Törökországnak.

Külkereskedelmi szempontból Németországnak nem létkérdés, hogy mi történik a török gazdasággal. A tavalyi adatok szerint a német export csupán 1,7 százaléka irányult Törökországba, amellyel Ankara a 16. legfontosabb külkereskedelmi partnere Németországnak. (Érdekesség, hogy Magyarország egy hellyel előrébb van, 15. a listán). Törökországnak ugyanakkor Németország a legfontosabb külkereskedelmi partnere, miután a török export közel tizede Németországba irányul.

Németország szempontjából tehát nem a közvetlen gazdasági kapcsolatok számítanak elsősorban. Több mint 3,5 millió török él Németországban, miközben Törökország a Közel-Kelet egyik legnagyobb gazdasága. Annak stabilitása éppen emiatt, vagyis stratégiai okokból fontos a német kormánynak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÚgy szétverték a török lírát, mintha 550 forintba kerülne egy euróA rekord mértékű zuhanást a forint is megérezte. Trump megemeli a törökökkel szemben az acél- és alumíniumipari termékek vámtarifáját.

Törökország ugyanakkor fontos szerepet játszik az Európába irányuló menekülthullám megfékezésében. Érdekesség, hogy amikor az EU megállapodott Törökországgal, akkor a médiaszabadság és az emberi jogok kérdésében nem volt annyira finnyás az unió. Törökország hatmilliárd eurós segélyt is kapott az Európai Uniótól, hogy a szíriai menekülteket ellása.

Emellett a világpolitika színpadán is óriási változások vannak. Donald Trump amerikai elnök kereskedelmi háborút indított, amely feszült viszonyhoz vezetett az Egyesült Államok klasszikus partneri viszonyában.

Beszédes jel, hogy Angela Merkel német kancellár öt év után ismét hajlandó volt találkozni Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Németországnak nem áll érdekében Törökországot cserben hagyni, mert ezt pillanatok alatt kihasználnák a kínaiak és az oroszok.

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a német bankoknak jelentős kitettsége van Törökországban. A német jegybank legfrissebb jelentése szerint 21 milliárd euró sorsa forog kockán. Összehasonlításképpen a görög bankrendszerben éppen hogy 19 milliárd euró felett van a német pénzintézetek kitettsége, vagyis a török helyzet még a görög pénzügyi válságnál is nagyobb kockázatot jelenthet a német bankszektornak. És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy ha a török bankszektor bedőlésével az ott még inkább kitett spanyol (BBVA) és olasz (Unicredit) bankra is átterjedne a válság, akkor nagy valószínűséggel megint csak a németeknek kell majd fizetni a számlát.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkErdogan éppen most mutatja be, hogyan okoz gazdasági tragédiát a túlpörgetett illiberalizmusA gazdaságban is végzetes lehet, ha minden hatalom egy ember kezében koncentrálódik.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkDurvább a török helyzet, mint a Lehman-csőd idején, a forint is megszenvediA piacok már 25 százalékos valószínűséget adnak annak, hogy Törökország csődbe megy a következő öt év során.

Közélet Pénz csőd gazdaság németország Törökország Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Jandó Zoltán
2019. november 18. 06:47 Közélet, Vállalat

Mészároséknak már 410 milliárdnyi cégvagyonról van papírjuk, de ennél is többet halmoztak fel

Kétszázmilliárd forintra értékelték fel Orbán Viktor barátjának családi cégét. A felcsúti gázszerelő nagyjából az 1200. leggazdagabb ember lehet a világon.

Jandó Zoltán
2019. november 15. 15:46 Közélet

Rejtőzködő harcostárs szállt be Mészárosék családi cégébe

A második legismertebb tiszakécskei milliárdos, Varga Károly, akinek korábban is volt üzleti kapcsolata Mészáros Lőrinccel, egy követelésért cserébe 2 százalékos részesedést kapott a Talentis Zrt-ben.

Bucsky Péter
2019. november 13. 06:48 Közélet

Budapesti behajtási díj helyett megcsinálta a kormány a kihajtási díjat

Annyit keres a kormány a fővárosi és agglomerációs autókon, amit a főváros a dugódíjból tervezne beszedni. Utóbbitól mégis félnek.

Fontos

Váczi István
2019. november 15. 06:52 Adat, Vállalat

Lejtőre került az autóipari foglalkoztatás a legfontosabb megyében

Dübörög a járműipar termelése Győr-Moson-Sopron megyében, a legnagyobb cégek létszáma viszont fogyni kezdett. Országosan a rendelésállomány is apad.

Torontáli Zoltán Jandó Zoltán
2019. november 14. 16:44 Vállalat

Van értelme, hogy több évnyi bérre elég pénzt ad a kormány a munkahelyteremtőknek?

Rengeteg pénzt, 13,3 millió forintot adunk minden egyes új munkahelyért, miközben évek óta munkaerőhiánnyal küzd a gazdaság. Nem tűnik logikusnak a rendszer.

Jandó Zoltán
2019. november 14. 06:54 Vállalat

Hogyan lehet ennyire olcsó minden Fekete Pénteken, ha egyszer törvény tiltja?

Jogszabály szerint nem lehet beszerzési ár alatt értékesíteni, de az év többi részében nem 50 százalékos árréssel működnek a cégek. Akkor hogy van ez?