Hírlevél feliratkozás
Forint Ferenc
2020. március 17. 20:33 Fizetett hirdetés

A gépre telepíthető Office 2019-et vagy az előfizetéses Office 365-öt érdemes inkább megvenni?

Bármelyikre is esik a döntés, nagyon olcsón szerezhetitek be mindkettőt, cikkünkből kiderül az is, hogyan lehetséges ez.

A Microsoft Office esetében ma már két lehetőségetek is van. Egyrészt megvásárolhatjátok az éppen aktuális kiadást, ami annyit tesz, hogy örökké a birtokotokban lesz egy Office csomag, amivel bárhol dolgozhattok offline. Másrészt elő is fizettek az Office 365-re, amivel az interneten keresztül akárhol hozzáférhettek a dokumentumaitokhoz. Most lássuk, kinek melyikbe érdemes jobban beruháznia.

Az Office 2019 – ahogyan a korábbi verziók is – egy offline programcsomag, amit megvásárolva egy számítógépre telepíthettek. Fontos megjegyezni, hogy funkcionalitást tekintve nem változik, kizárólag hibajavításokat és biztonsági frissítéseket kap a szoftver a teljes élettartama alatt. Habár a licenc megvásárlásával örökre a tiétek lesz a csomag, online funkciói híján kizárólag a saját gépeteken tudjátok használni.

Ha tehát főleg egyedül használjátok az Office-t, és a legegyszerűbb módját keresitek a szövegszerkesztésnek, táblázatkezelésnek vagy a prezentációkészítésnek, nincs szükségetek az online funkciókra, akkor mindenképpen az Office 2019-et érdemes megvásárolni.

Az Office 365 egy előfizetéses szolgáltatás, amit havi vagy éves rendszerességgel kell fizetni. A megvásárlásával telepíthetitek a jól ismert Word, Excel, PowerPoint szentháromságot, de a csomag tartalmazza az adatbázis-kezelő Accesst, a Publishert, amivel különféle kiadványokat tudsz szerkeszteni és a levelezésre, valamint naptárkezelésre is kiváló Outlook alkalmazást is. Mégis az benne a legjobb, hogy a beépített felhőalapú szolgáltatásnak hála, könnyedén menthetitek a dokumentumaitokat a OneDrive, ahonnan bármikor elérhetitek azokat.

Az Office 365-nél a frissítések nem korlátozódnak hibajavításokra, az előfizetők mindig megkapják a legújabb szolgáltatásokat is, amint a Microsoft kiadja azokat. Sőt, jár mellé 1 TB OneDrive tárhely is, amit fájlok és fényképek tárolására használhattok. Az előfizetéssel akár tableten vagy telefonon is elérhettek minden fent említett szolgáltatást.

Ha mindig naprakész szoftverrel szeretnétek dolgozni és a világ minden pontjáról szeretnétek elérni a dokumentumaitokat, akkor az Office 365 lesz számotokra a megfelelő választás.

Na de mennyibe kerülnek?

Az Office 2019 Otthoni verziója 45 000 forint a Microsoft webshopjában, míg az Office 365 ugyanezen néven futó előfizetése évi 30 000 forintba kerül. Ez elég sok pénz – de jó hír, hogy ennél jóval olcsóbban, a Tavaszi Vásár keretében az SPOFF50 kuponnal 9 900 forintért juthattok hozzá az Office 2019 Professional Plushoz, az SPOFF38 kóddal pedig a Microsoft Office 365 Professional Plust kezdhetitek el használni mindössze 4550 forintértKeysWorlds webshopjában 

Mivel a fenti programokhoz szükséges a Windows operációs rendszer is, ha esetleg még nem volna meg, a most együtt még kedvezőbben szerezheted be őket: az SPOFF50 kóddal a Microsoft Office 2019 Professional a Windows 10 Professionallel együtt csak 11 750 forint, az Office 2019 Professional a Windows 10 Home-mal együtt pedig mindössze 12 100 forintba kerül.

Az SPOFF38 kóddal minden egyéb Microsoft termékre is 38% kedvezményt kaphattok, így a Windows 10 Professionalt 2900 forintért, az Office 2016 Professional Plust pedig 6850 forintért vehetitek meg. A teljes termékpalettát pedig itt találjátok, ezekre szintén érvényes a fent említett kupon, amit a kosárban tudtok megadni, fizetés előtt.

Kis licenc-kisokos

Meggyőző árak, ugye? De hol van a kutya elásva? Hogy lehet ennyire olcsó a szoftver – pontosabban a teljeskörű használatot lehetővé tévő licenc?

A Windows és az Office szoftverek licenc, azaz aktiválás nélkül is gond nélkül használhatók – csak nem minden funkciójuk működik. Aki nem finnyás a részletekre, nyugodtan letöltheti a Windows-t és az Office-t a Microsoft weboldaláról ingyenesen és használhatja anélkül, hogy aktiválná – viszont ebben az esetben egyes funkciók, például a háttérkép-beállítás addig nem érhetők el, amíg nem fizettek érte. Pár hónap után elkezdhet zavarni az Office összes alkalmazásának fejlécében és képernyő jobb alsó sarkában megjelenő, a Windows aktiválására emlékeztető vízjel is és a felugró ablakok is. Emellett nem egy életbiztosítás így dolgozni: bár a frissítések így is megérkezhetnek, a Microsoft bármikor dönthet úgy, hogy blokkolja vagy késlelteti azokat, így veszélynek teszitek ki a gépen tárolt adataitokat. 

Ezen korlátozások feloldásához meg kell vásárolni a licencet, amely tulajdonképpen a szoftver használatára feljogosító szoftverkulcs.

Fontos tudni azonban, hogy többfajta licenc is van. Az alap a kereskedelmi, amit a Microsoft webshopjából, vagy dobozos formában viszonteladótól is meg lehet vásárolni, de emellett elérhetők az úgynevezett  OEM (Original Equipment Manufacturer, eredeti berendezés-gyártó, tulajdonképpen a számítógép gyártója) licencek is. Funkcionalitásában mind a kettő ugyanazt tudja, különbség van viszont a támogatás és a felhasználás terén közöttük. A kereskedelmi verziót lehet több számítógépen használni, míg az OEM változat ahhoz a hardverhez kötődik, amelyiken először aktiválták – illetve annak alaplapjához. Ha tehát ezt cserélnéd, új licencet kell venni.

Így működik az olcsólicenc-piac

Mivel az OEM licencek azoktól a számítógépgyártóktól származnak, amelyek általában nagy mennyiségben, vettek ilyen licenceket a Microsofttól, hogy telepítsék az általuk piacra dobott PC-kre, a kereskedelminél jóval kedvezőbb, nagyker áron jutottak hozzájuk. Ezek a gyártók azonban nem mindig használják fel az összes így beszerzett OEM példányt. És itt van a csavar a történetben: egy részük valamilyen úton kereskedelmi forgalomba kerül. Az OEM és a kereskedelmi licenc közötti jelentős árkülönbségből látható, hogy az OEM licencek kiskereskedelmi értékesítői a gyártók által vásárolt licencek mennyiségi kedvezménnyel szerzett árelőnyének egy részét adják tovább.

De mit szól ehhez a Microsoft?

Nem nézi jó szemmel, hiszen így egyrészt kevesebb fogy a végfelhasználóknak szánt, drágább licencekből, ami bevételkiesést jelent számára, másrészt pedig az OEM licenceket így nem az eredeti céljukra, a gyártó általi telepítésre használják fel, hanem rögtön a végfelhasználóhoz kerül. A Microsoft témában kiadott állásfoglalása szerint nem áll módjukban azonnal minősíteni az egyes viszonteladókat vagy azok ajánlatait, mert minden egyes esetben közelebbről és alaposabban meg kell vizsgálni a kínált termékeket. Azért az általánosságban elmondható, hogy amennyiben az ár túlságosan kedvezőnek tűnik, ott feltehetően valami nincs rendben – tették hozzá.

Ennyi háttérből talán mindenki el tudja dönteni magának, hogy érdemes-e beruháznia az OEM licencekbe.

A Keysworlds.com egyébként naponta nagyjából 1500 OEM licencet ad el világszerte, tehát percenként vesznek tőlük egyet. A rendelés után szinte azonnal érkezik egy e-mail a licenckulccsal. A szoftverekre egy éves teljeskörű garanciát vállal az eladó, bármilyen probléma esetén azonnal visszatérítik a vételárat. Amennyiben ezzel kapcsolatos ügyintézésre lenne szükség, a Keysworlds 24/7-es ügyfélszolgálatát a service@keysworlds.com email címen tudjátok elérni. Garanciális visszatérítés pedig eddig csak az esetek 1 százalékában fordult elő náluk.

A fenti írás hirdetés, nem tükrözi a szerkesztőség vagy a kiadó véleményét, tapasztalatát, nem újságírói tevékenység eredményeképpen jött létre. A g7.hu teljesen függetlenül működik a Keysworlds-től, és semmilyen tekintetben nem tudunk felelősséget vállalni ajánlataiért, illetőleg az ott bonyolított vásárlásokért.

Fizetett hirdetés Olvasson tovább a kategóriában

Fizetett hirdetés

Forint Ferenc
2020. szeptember 18. 17:25 Fizetett hirdetés

Az első Cégek Éjszakáját az online térben rendezik meg szeptemberben 24-én

Már nem kell sokat várni a rendhagyó karriernapra: 2020. szeptember 24-én 3D-s technika segítségével, virtuálisan nyílnak meg budapesti cégek kapui, hogy megmutassák igazi arc(ulat)ukat. A programok ingyenesek, de előzetes regisztrációhoz kötöttek – szeptember 15-től erre a Cégek Éjszakája virtuális platformján lehet sort keríteni.

Forint Ferenc
2020. augusztus 28. 15:43 Fizetett hirdetés

Készül a második hullámra az OTP

Szeptember elsejétől az ügyfeleknek kötelező lesz maszkot hordani az OTP Bank fiókjaiban

Forint Ferenc
2020. március 25. 11:40 Fizetett hirdetés

Ezekre mindenképpen szükséged lesz a home office-hoz

Januárban, amikor Európában is felütötte a fejét a COVID-19 vagy más néven az új koronavírus, még nem sokan gondolták, hogy idáig jut a helyzet. Azóta globálissá vált a járvány, folyamatosan nő a betegek száma szinte mindenhol a világon, de különösen ott, ahol nem hozták meg a megfelelő óvintézkedéseket a vírus terjedésének megakadályozására, lassítására.

Fontos

Avatar
2020. szeptember 18. 14:37 Élet

Miért változott meg ennyire az emberek hozzáállása a vírushoz?

A félelem után a többségnél idővel a megnyugvás érzése kerekedik felül, akkor is, ha ez nem indokolt.

Bucsky Péter
2020. szeptember 18. 07:08 Közélet

Százból hét forintot kap meg, de azért Budapest fizesse a válságkezelést

Nagyvonalú fővárosi segítséget javasol a Fidesz budapesti cégek számára, miközben az itteni vállalkozások adóinak döntő része a központi költségvetésbe kerül.

Jandó Zoltán
2020. szeptember 17. 06:49 Adat, Közélet

Hiába javasolták saját szakértői, az állam nem pörgette fel igazán a tesztelést

Jelentős részben a saját zsebből fizetett, nem pedig az állami tesztek dobták meg a mintavételek számát, és nem is érnek el annyi embert, mint amennyit az adatok sugallnak.