Hírlevél feliratkozás
Forint Ferenc
2018. november 29. 21:41 Fizetett hirdetés

Ezek a gyerekek végignézték szüleik lemészárlását

Mianmar és Banglades határán mintegy 720 ezer gyermek él menekülttáborokba zsúfolva. Mianmarban több ezren internáló táborokba zárva. Sokan árván, vagy félárván maradtak, miután végignézték szüleik meggyilkolását. A rohingyák elleni brutális erőszakhullám 1,2 millió embert üldözött el lakóhelyéről, többségük a Washington DC méretű Cox Bazaar táborban küzd a mindennapi túlélésért.

„Bárkivel bármi elkövethető. Az irgalmatlanság, az emberi méltóság elleni támadás mindig kegyetlenebb annál a valóságban, mint amit a békében élők el tudnak képzelni. Ezt tanultam Mianmar határán. Reményt és biztonságot az ad, hogy a segítség sokkal egyszerűbb, gyorsabb, könnyebb, mint hinnénk: ezt tanulhattam meg Bangladesben, a rohingya táborokban. Egy pohár tiszta víz, egy takaró, egy ceruza az iskolát, óvodát hírből sem ismerő kézbe életeket menthet és változtathat meg. Egyetlen apró gesztussal is képesek vagyunk változtatni mások és a magunk életén is éljenek a rászorulók és a segítők bárhol a világon, mert bebizonyíthatjuk: minden, tényleg minden csak a figyelmünkön, a hétköznapi, mindennapi segíteni akaráson, emberségen múlik ” – mondta Parászka Boróka magyar újságíró, aki a helyszínen találkozott az áldozatokkal.

Kevés újságírót engednek be a hatóságok a táborba. Ezek az emberek megjárták a poklok poklát: a szemtanúk felgyújtott falvakról, tűzbe dobott gyerekekről, megerőszakolt, megkínzott anyákról, tömeges gyilkosságokról szólnak.

„Azt hittem, hogy a munkám révén sokat tudok mar a rohingyák sorsáról, de arra én sem voltam felkészülve, amit az internáló táborokban láttam. Ide alig juthat be kívülálló. Ezek a családok 2012 óta élnek bezárva és égető szükséget szenvednek mindenben, ami csak elképzelhető. Látványos a nélkülözés. Segélyszervezetek küzdenek a túlélésükért, a gyerekek fizikai, lelki es mentális egészségéért, de siralmasan kevés az anyagi forrás, amiből gazdálkodhatnak. Ezekről az internáltakról szinte elfeledkezett a világ, nem sok célzott adománypénz érkezik. A helyi kollégáim könnyek között mesélték, hogy olykor elfogynak az életmentő készleteik és sok a gyerek, akiken a pénzhiány miatt nem tudnak segíteni. Könyörögtek, hogy meséljek a helyzetről az otthoniaknak, mert mindenki segítségére szükség lenne – mondta Mészáros Antónia, az UNICEF Magyarország ügyvezető igazgatója, aki a határ mianmari oldalán járt egy rohingya táborban. Ezek a gyerekek 2012 óta rácsok mögött, internáló táborokba zárva várják sorsuk alakulását.

A nemzetközi szervezetek – köztük az UNICEF – elkeseredett küzdelmet folytatnak azért, hogy biztosítsák az alapvető életfeltételeket a táborokban élő gyerekek és családtagjaik számára. Az UNICEF egyik elsődleges feladata az alultápláltság elleni küzdelem, valamint a higiénia, vagyis a kutak és a latrinák működtetése. A kolera járvány kitörését már sikerült megakadályozni.

A gyermekbarát központok az alapvető oktatást biztosítják a gyerekek számára. A legkisebb, UNICEF-nek adott adomány is a túlélés lehetőségért kínálja ezeknek a gyerekeknek, akik a történelem viharában kerültek borzalmasan kiszolgáltatott helyzetbe.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Fizetett hirdetés Olvasson tovább a kategóriában

Fizetett hirdetés

Forint Ferenc
2024. február 27. 11:48 Fizetett hirdetés

Így válasszunk kabátot, ha sikkesen szeretnénk öltözködni

A méret még mindig ugyanannyira lényeg, mint a funkcionalitás.

Forint Ferenc
2024. január 22. 17:01 Fizetett hirdetés

Új tárolóval kiegészített, lakossági napelemes rendszer pályázat: az E.ON-nal egyszerűbb

Zajlik az előregisztráció az energiatárolóval kiegészített napelemes támogatásra.

Forint Ferenc
2023. december 18. 09:40 Fizetett hirdetés

Zsebre vágható aranyfedezet: ünnepeljen Mastercard Gold betéti kártyával!

Az OTP Mastercard Gold betéti kártya ideális eszköz ahhoz, hogy felejthetetlenné tegye az ünnepeket.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.