Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2023. december 18. 16:48 Élet

Pusztulnak a fenyők, de nincsenek veszélyben a magyar karácsonyfák

A klímaváltozás miatt itthon is egyre több helyen vehetünk észre rossz állapotban lévő, vagy már teljesen elpusztult fenyőket, fenyveseket.  Az Agrárminisztérium adataira hivatkozva azt írja a Magro, hogy a 20 évvel ezelőtti állapothoz képest – akkor a fenyvesekkel borított hazai területek kiterjedése elérte a 2400 négyzetkilométert – mára annak csak közel az ötöde maradt csak fent. Ez nagyjából 500 négyzetkilométernyi terület. Az eredeifenyő-állomány 27 százaléka egészséges, a feketefenyőké csupán 3 százaléka (a jövő szomorúan fest az erdeifenyőnek és a lucfenyőnek is, de hasonlóan járhatnak a bükkösök, cserébe viszont a tölgyfák számára kedvező a változás). 

Bár az, hogy a fenyőerdők teljesen eltűnjenek az országból, valószínűtlen, a nem őshonos fajok megsínylik a klímaváltozást. Gálhidy László, a WWF Magyarország egyik vezetője a Reutersnek azt mondta, hogy a kontinentális éghajlatunk sem túl ideális a fenyőknek, de a klímaváltozás miatt egyre melegebb és szárazabb időszakok tovább rontják a helyzetet.

"Az ember hozta be a fenyőt, de a klímaváltozás söpri ki innen."

Tehát adott a kérdés: ha a fenyőfákra ilyen húzós idők járnak, mi lesz így a karácsonyfákkal?  A válasz meglepő: a hazai karácsonyfa-piacra ennek van a legkisebb hatása. 

“A fenyőerdeink valóban nem egészségesek, de el kell választani a kettőt” – magyarázza Gilincsek Edgár őstermelő, aki az egyik legnagyobb hazai karácsonyfaültetvény tulajdonosa Zalában.  Mint mondta, a karácsonyfa-ültetvényeken a fák maximum pár méteresek, a legnagyobb fák sem akkorák, mint amik az erdőben találhatóak. Az ültetvényeken az a cél, hogy a fenyőknek szép alakja legyen, ezért ültetési metodológia is teljesen eltérő, az ültetvényeken a fák egymástól megfelelő távolságban állnak. Az erdőben a fák sűrűbben, egymáshoz közel állnak, mert ott az a cél, hogy a fák felfelé nyúljanak és megfelelő minőségű törzset neveljenek. A szárazságra, illetve a magasabb hőmérsékletre a fenyőerdők érzékenyebbek. 

“Az ültetvényen viszont az a lényeg, hogy a fának minél több lombja legyen, minél szebb formával, ezért a megfelelő hely és a kellő mennyiségű napfény nagyon fontos, különben eladhatatlanok lesznek.  A karácsonyfa-ültetvényeknek semmi problémája nincs, szép számmal találhatók az országban, főleg Zalában, Vas megyében, még Somogyban. Mivel a fák nem nőnek nagyra, a kitermelés után pedig azonnal újakat ültetünk, ez az egész inkább hasonlít egy mezőgazdasági, szántóföldi kultúrára.”  

Boross Dávid, a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetének tagja, az Oázis Kertészet ügyvezetője szerint a legnagyobb kihívás az élő munkaerő megtartása/megtalálása, illetve a költségemelkedés. “Az a fa, amit karácsonyfának megveszünk, azt 10 évvel ezelőtt ültették, kvázi magától nőtt a domboldalban, tehát a költsége ennek szinte nulla.  Amikor ki kell termelni, akkor viszont valakinek fel kell mennie a domboldalra, kivágni, mozgatni, elszállítani a városba, kifizetni a közterületi árusításért a díjakat. A vásárló a végén csak kis százalékban fizet a fáért, az árat leginkább a költségek határozzák meg” – mondja. 

Az idei szezonban a tavalyi magas bázis miatt már alacsonyabb az inflációs adat, emiatt nagy áremelés nem várható a fenyőknél. Boross Dávid szerint a tavalyi évben volt egy jelentősebb emelkedés, ezek főként a szállítási költségek megugrása miatt kerültek beépítésre az árba, ugyanakkor importfenyő esetén (ahol különösen népszerű például a Dániából érkező fenyő) a forint-euró árfolyam idei, a tavalyihoz képest sokkal kedvezőbb helyzete nagyban hozzájárul ahhoz, hogy ne kelljen emelni az árakon. 

“Tavaly bőven 400-420 forintos kurzusok voltak, idén 380 forint körül vagyunk, és azért az az 5-10 százalék az meglátszik az árakon is, tehát ha volt is extra költség idén, azt az árfolyammal kicsit ellensúlyozni lehetett” – mondja Boross.

Hasonlóan vélekedik az őstermelő is. “El tudom képzelni, hogy próbálkoznak vele, de inkább minimális mennyiségben. Tavaly volt egy nagy ugrás, mi a nordmann árával léptünk 10-15 százalékot, de igazából a fenyőárak a 2010-es évek eleje óta stagnáltak, nem volt érdemi emelkedés egészen tavalyig” – véli Gilincsek Edgár.

Szerinte az online értékesítésnél már látni, hogy beindult a karácsonyi hangulat. Ahogy mondta, már három hete jönnek a megrendelések, a szezon az online értékesítésben már szinte véget is ért, ott jellemzően a nagy fákat vitték, főként a céges megrendelésekre. A kis piacok most fognak elindulni, a december 19-24 a csúcsidőszak. ,”Karácsonyfát mindig vesznek az emberek, elég kiszámítható piaca van, a problémát egyedül az össze nem hangoltság tudja előidézni – ez jellemzően a kistermelőknél fordul elő, hogy egy-egy árusítóhelyre túl sok vagy éppen túl kevés fa kerül.”

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet fenyő karácsony klímaváltozás mezőgazdaság termelés Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Fontos

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.