Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2023. május 4. 16:05 Adat, Élet

Európa legpusztítóbb aszálya is megtolta az Európa-bajnok magyar inflációt

2022 volt az az év, amikor országos szinten közvetlenül szembesülhettünk az időjárás megváltozásával: előbb a kiszáradó tájjal és folyókkal vagy a júniusban hulló falevelekkel, majd a boltokban az Európa-rekord inflációval.

A meteorológiai szolgálat által történelmiként jellemzett aszály a klímaválatozásnak egyik leginkább kitett – és a klímavátozásért egyik leginkább felelős – szektorban, a mezőgazdaságban is rendkívüli károkat okozott.

A legfontosabb szántóföldi növények közül:

  • a kukorica termésátlaga 57 százalékkal csökkent az előző évhez képest,
  • a repcéé 31 százalékkal,
  • a napraforgóé 29 százalékkal,
  • a búzáé 26 százalékkal,
  • az árpáé 25 százalékkal.

A déli országok mellett Magyarország van leginkább kitéve a klímaváltozásnak a Kárpát-medence sajátos klímája miatt, mivel extrém hőmérsékleti ingadozások és nagy szárazságok érzékenyebben érintik. A medence a szárazföld belsejében van, és a tengerhez közelebbi területek lassabban melegszenek fel a víz hűtő hatása miatt.

A tavalyi aszály – amelyet a következő években pusztítóbbak követhetnek az El Niño miatt – ténylegesen és kimagaslóan a magyar mezőgazdaságnak okozta a legnagyobb kárt az uniós tagállamok közül: 18 százalékkal csökkent a mezőgazdaság kibocsátás egy év alatt.

A Kárpát-medencei éghajlat mellett a sebezhetőség másik oka a mezőgazdaság szerkezete. Ahogy a KSH is írja, a magyar termelési szerkezet a szántóföldi növénytermesztés irányába tolódott el, így az ágazat “rendkívül érzékeny az egyre gyakoribb időjárási szélsőségekre”. A tavalyi aszály valóban jelentősen nagyobb károkat okozott a szántóföldeken, mint gyümölcs- vagy zöldségtermesztésben. 

A őszi betakarítású – így a nyári aszályokra különösen érzékeny – kukorica a búza mellett a legfontosabb szántóföldi növény Magyarországon. A kukoricának az egyenletes, de nem túl forró nyári meleg az ideális, és különösen életciklusa elején elegendő csapadék. Mivel egyre kevésbé állnak elő ezek a feltételek, rövid távon hangsúlyosabbá válhat a strapabíróbb búza és a napraforgó termesztése.

Az adatokból is látszik, hogy a viszonylag egyszerűen termelhető, nyár elején aratott búza hozama kevésbé esett vissza. Tavaly emiatt megfordult a betakarított búza és kukorica mennyisége: 2021-ben még kukoricából takarítottak be többet, tavaly viszont búzából, méghozzá 50 százalékkal többet.

Az export visszaesése amiatt is érzékeny a magyar mezőgazdaság számára, mert a két fő termékből, kukoricából és búzából egyaránt a világ 10-15 legnagyobb exportőre között szerepelt Magyarország az elmúlt években. A kukoricatermesztés azonban egész EU-ban nálunk csökkent a legnagyobb mértékben (a termésátlag pedig egyedül Romániában volt alacsonyabb).

A harmadik legnagyobb területen termesztett szántóföldi növény a napraforgó, bár exportban korábban sem volt akkora szerepe, mint a búzának és a kukoricának.

Az EU-n belüli legnagyobb ütemű mezőgazdasági visszaesés az egyik oka a legmagasabb uniós élelmiszer-inflációnak. A KSH adatai alapján egy év alatt:

  • a búza felvásárlási átlagára 79 százalékkal nőtt,
  • a repcéé 62 százalékkal,
  • a kukoricáé 56 százalékkal,
  • a napraforgóé 53 százalékkal.

Az, hogy a szántóföldi növénytermesztés túlsúlya miért teszi érzékenyebbé a mezőgazdaságot, az is mutatja, hogy a zöldségtermesztés kevésbé esett vissza. A legfontosabb zöldségfajták közül:

  • a csemegeuborka mennyisége 17 százalékkal az előző évhez képest,
  • a paradicsomé 10 százalékkal,
  • a zöld paprikáé 8 százalékkal,
  • a zöldborsóé 5 százalékkal.

A gyümölcsök közül a legnagyobb területen termesztett alma mennyisége jelentősen, közel 40 százalékkal esett, ugyanakkor a meggy, a cseresznye, a kajszi- és az őszibarack mennyisége magasabb lett az egy évvel ezelőttihez képest (további adatok a KSH összefoglalójában).

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgyre bizonytalanabb a magyar alma sorsa, az idei termés évtizedes távlatban is a legrosszabbA szárazság mellett a korosodó állomány és a fejlesztések hiánya is gondot okoz a legfontosabb magyar gyümölcs termesztésében.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz idei rekordaszálynál is súlyosabbak előtt állunk, és a magyar mezőgazdaság nem készült fel erreAz elmúlt évtized éghajlati trendjei a globális és hazai élelmiszertermelést is nagy kihívások elé állítják. A G7 Podcast e heti vendégei a Másfélfok.hu szerzői.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk„Borzasztóan hat ez rám. De mi tehetünk róla” - hogyan pusztított az aszály a községekben?Dió nagyságú krumpli, tojás méretű karalábé és kimerült kutak. A klímaváltozás miatt többen feladták a háztáji gazdaságukat, mert csak az idejüket vesztegették vele.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Élet aszály búza kukorica mezőgazdaság napraforgó Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Debreczeni Anna
2024. március 28. 10:38 Adat

Nőtt a magyar nyugdíjak értéke, de így is leszakadt a lengyel és román szinttől

A hazai átlagnyugdíj 43 százalékkal ér többet, mint 2004-ben, de így is messzebb kerültünk az uniós átlagtól, egyebek mellett a román és lengyel nyugdíjak nagyon gyors növekedése miatt.

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Debreczeni Anna
2024. március 27. 15:21 Adat

A románok ötöde, a horvátok és a bolgárok negyede él külföldön

A külföldön élő magyar népesség aránya 7,3 százalék volt 2020-ban, ez a legalacsonyabb a kelet-közép-európai térségben.

Fontos

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.