Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. április 28. 10:23 Adat, Vállalat

A magyar agráriumot viselte meg az egész EU-ban a legjobban a tavalyi aszály

Az elmúlt évekhez viszonyítva tavaly csökkent a legnagyobb mértékben a magyar mezőgazdasági termelés nagysága a pusztító aszály miatt.

  • A gabonafélék termésmennyiségének visszaesése 18 százalékkal vetette vissza a kibocsátást, és uniós összehasonlításban is Magyarországon volt a legnagyobb az agrárium visszaesése – derül ki a KSH új mezőgazdasági Helyzetképéből.
  • Az aszályos időjárás hatására az egész kontinensen visszaesett a gabonafélék, a burgonya és a gyümölcsfélék termelésének volumene, és ez különösen érzékenyen érintette a magyar mezőgazdaságot.
 

A Copernicus Éghajlatváltozási Szolgálat jelentése szerint a gyakori hőhullámok miatt a tavalyi volt az eddigi legmelegebb nyár Európában, és már idén áprilisban is komoly aszályok alakultak ki Európa-szerte.

  • A jelentés egyik szerzője, Rebecca Emerton szerint az idei száraz tél és tavasz alapján az év további részében is több szárazságra lehet számítani, és valószínűleg mindez a mezőgazdasági termést is negatívan érinti majd.
  • A kollégája szerint viszont habár az éghajlati előrejelzések az átlagnál melegebb időjárást prognosztizálnak, egyelőre még bizonytalan, hogy az idei nyár és tavasz mennyire lesz csapadékos, tehát hogy milyen komoly aszályra lehet számítani.

Dél-Európa agráriumát már idén tavasszal is nagyon érzékenyen érinti a szárazság, Spanyolországban például az ország 27 százalékában van aszály, egyes felmérések szerint a termőterületek 60 százaléka van kiszáradva.

  • Mindez az inflációt is erősítheti, hiszen a spanyol exporttermékek, az olívaolaj és egyes zöldségek és gyümölcsök is drágulhatnak a gyenge termés miatt.
  • A spanyol kormány ezért az Európai Bizottsághoz fordult pénzügyi segélyért, és a termelőkre vonatkozó adókedvezményeket jelentett be.

Magyarországon egyelőre csak az Alföldön elszórtan, illetve Pest megye környékén jellemző enyhe aszály az Országos Meteorológiai Szolgálat Aszályindexe alapján.

Viszont úgy tűnik, hogy a magyar kormány nem optimista az idei kilátásokkal kapcsolatban.

  • A múlt heti kormányinfón ugyanis Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter arról beszélt, hogy a kormány idén ingyenesen biztosítaná az öntözővizet a mezőgazdasági termelőknek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magyar mezőgazdaságot az elsők között száríthatja el a klímaváltozásA déli országok mellett a Kárpát-medence van leginkább kitéve a klímaváltozásnak Európában. A szárazság várhatóan harmadával csökkenti a termésátlagokat. 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk„Borzasztóan hat ez rám. De mi tehetünk róla” - hogyan pusztított az aszály a községekben?Dió nagyságú krumpli, tojás méretű karalábé és kimerült kutak. A klímaváltozás miatt többen feladták a háztáji gazdaságukat, mert csak az idejüket vesztegették vele.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Vállalat aszály Európa mezőgazdaság öntözés Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Török Zoltán
2024. május 25. 05:07 Adat

Nagyot ugrott a pannon puma, de mire mentünk vele?

A régión belül különösen Magyarország és Szlovákia vált külföldi multik alacsony hozzáadott értékű termelőegységeinek lerakatává az uniós tagság 20 éve alatt.

Hajdu Miklós
2024. május 24. 13:41 Adat, Világ

Kolozsváron metrót építenek annyi pénzből, amennyiért a Déli Körvasutat fejlesztik Budapesten

Sőt, ha figyelembe vesszük, hogy a budapesti vasútfelújítás nem is érinti a vonal teljes hosszát, akkor olcsóbbra jön ki a kolozsvári metróépítés kilométerenkénti költsége.

Stubnya Bence
2024. május 24. 10:23 Adat, Élet

A fiatalok több mint fele legszívesebben elköltözne Magyarországról

Csak a ciprusi fiatalok között vannak vannak többen a magyaroknál a külföldre költözést tervezők az Európai Unió tagországainak mezőnyében.

Fontos

Stubnya Bence
2024. május 24. 05:10 Adat, Élet

Gyorsabban jövünk ki a megélhetési válságból a várakozásokhoz képest

Egyre több jel utal arra, hogy a tavalyi sokk után bátrabban fogyasztunk az év elején, mint ami várható volt. Kár, hogy az ipar közben mélyrepülésben van.

Stubnya Bence
2024. május 23. 13:49 Vállalat

Az egész magyar gazdaság megérzi, ha le kell állnia a gödi akkugyárnak

Komoly gazdasági érdekekkel állnak szemben a civilek jogos környezetvédelmi aggályai, ezért hatalmas tétje van a másodfokú bírósági döntésnek.

Hajdu Miklós
2024. május 23. 10:43 Közélet, Vállalat

Sokmilliárdos pénzhegyen ülő állami cég került Lázár János alapítványának tulajdonába

Évről évre több milliárd forintos nyereséget ér el az a vállalat, amit most adott át ingyen az állam a Lázár János által kezelt alapítványnak.