Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. április 28. 10:23 Adat, Vállalat

A magyar agráriumot viselte meg az egész EU-ban a legjobban a tavalyi aszály

Az elmúlt évekhez viszonyítva tavaly csökkent a legnagyobb mértékben a magyar mezőgazdasági termelés nagysága a pusztító aszály miatt.

  • A gabonafélék termésmennyiségének visszaesése 18 százalékkal vetette vissza a kibocsátást, és uniós összehasonlításban is Magyarországon volt a legnagyobb az agrárium visszaesése – derül ki a KSH új mezőgazdasági Helyzetképéből.
  • Az aszályos időjárás hatására az egész kontinensen visszaesett a gabonafélék, a burgonya és a gyümölcsfélék termelésének volumene, és ez különösen érzékenyen érintette a magyar mezőgazdaságot.
 

A Copernicus Éghajlatváltozási Szolgálat jelentése szerint a gyakori hőhullámok miatt a tavalyi volt az eddigi legmelegebb nyár Európában, és már idén áprilisban is komoly aszályok alakultak ki Európa-szerte.

  • A jelentés egyik szerzője, Rebecca Emerton szerint az idei száraz tél és tavasz alapján az év további részében is több szárazságra lehet számítani, és valószínűleg mindez a mezőgazdasági termést is negatívan érinti majd.
  • A kollégája szerint viszont habár az éghajlati előrejelzések az átlagnál melegebb időjárást prognosztizálnak, egyelőre még bizonytalan, hogy az idei nyár és tavasz mennyire lesz csapadékos, tehát hogy milyen komoly aszályra lehet számítani.

Dél-Európa agráriumát már idén tavasszal is nagyon érzékenyen érinti a szárazság, Spanyolországban például az ország 27 százalékában van aszály, egyes felmérések szerint a termőterületek 60 százaléka van kiszáradva.

  • Mindez az inflációt is erősítheti, hiszen a spanyol exporttermékek, az olívaolaj és egyes zöldségek és gyümölcsök is drágulhatnak a gyenge termés miatt.
  • A spanyol kormány ezért az Európai Bizottsághoz fordult pénzügyi segélyért, és a termelőkre vonatkozó adókedvezményeket jelentett be.

Magyarországon egyelőre csak az Alföldön elszórtan, illetve Pest megye környékén jellemző enyhe aszály az Országos Meteorológiai Szolgálat Aszályindexe alapján.

Viszont úgy tűnik, hogy a magyar kormány nem optimista az idei kilátásokkal kapcsolatban.

  • A múlt heti kormányinfón ugyanis Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter arról beszélt, hogy a kormány idén ingyenesen biztosítaná az öntözővizet a mezőgazdasági termelőknek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magyar mezőgazdaságot az elsők között száríthatja el a klímaváltozásA déli országok mellett a Kárpát-medence van leginkább kitéve a klímaváltozásnak Európában. A szárazság várhatóan harmadával csökkenti a termésátlagokat. 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk„Borzasztóan hat ez rám. De mi tehetünk róla” - hogyan pusztított az aszály a községekben?Dió nagyságú krumpli, tojás méretű karalábé és kimerült kutak. A klímaváltozás miatt többen feladták a háztáji gazdaságukat, mert csak az idejüket vesztegették vele.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Vállalat aszály Európa mezőgazdaság öntözés Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2023. december 2. 15:41 Adat, Vállalat

Lefeleződött a diósgyőri stadion megtérülési ideje, már csak 262 év

Újabb öt évig a diósgyőri futballcsapatot fenntartó cég üzemeltetheti a 2018-ban átadott, 13 milliárd forintból felújított miskolci stadiont.

Fabók Bálint
2023. november 30. 09:52 Adat

Mely magyar városok a leginkább vallásosok?

Kapuvár a római katolikusok, Nagyecsed a reformátusok, Kiskőrös az evangélikusok vallási központja a lakosság vallásossága alapján.

Torontáli Zoltán
2023. november 29. 17:47 Adat, Élet

Budapesten a nők 77 , Észak-Magyarországon viszont kevesebb mint 63 százaléka dolgozik

A nemek közötti foglalkoztatási különbség Magyarországon átlagosan 9 százalékpontos, ami sokkal inkább az észak-déli, mintsem gazdasági alapú megosztottságra rímel.

Fontos

Stubnya Bence
2023. december 2. 13:08 Vállalat

5 év alatt feleződött a makói Continental állománya, most újra embereket küldenek el

2018 szeptemberében még több mint háromezren, idén szeptemberben már csak a 1660-an dolgoztak a makói üzemben.

Nagy Zsolt
2023. december 2. 04:34 Közélet, Podcast

Minden élőlényben ott ketyeg egy belső óra, de mi a sajátunkat egy évszázada elállítottuk

A G7 Mentés másként című podcastjának vendége Dr. Preubl György pszichiáter, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének igazgatója.

Hajdu Miklós
2023. december 1. 18:19 Közélet

Nem volt teljesen váratlan az Országos Meteorológiai Szolgálat megszüntetése

Többször is átalakítást ígért a kormány: most megszünteti a szervezetet és egy állami Zrt.-re bízza az időjárás-jelentéseket.