Hírlevél feliratkozás
Avatar
2022. szeptember 4. 15:45 Élet

Egyre bizonytalanabb a magyar alma sorsa, az idei termés évtizedes távlatban is a legrosszabb

Évtizedes mélységekben van a 2022-es almatermés – mondta a G7-nek Kelemen Péter, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezetének (FruitVeB) ügyvezetője. A szervezet becslése szerint idén 300-350 ezer tonna almát gyűjthetnek a gazdák, ami tetemes elmaradás a tavalyi 520 ezer tonnától.

Kelemen Péter a csökkenést alapvetően környezeti körülményekre vezeti vissza, de van más oka is a visszaesésnek. 2021 augusztusa óta nincs elég csapadék Magyarországon: Kelemen szerint csak az elmúlt három-négy hónapban 130-150 milliméter eső hiányzik a hatékony termesztéshez. Emellett a késő tavaszi fagyok is erősen rostálták az almatermést, illetve korosodik az ültetvényállomány, ami miatt fokozatosan csökken a termékenység.

A magyar gyümölcstermesztésben meghatározó szerepe van az almának. A gyümölcs termőterületek egyharmadán termesztenek almát, így az Európai Unió éves almatermésének 4-6 százalékát adják a magyar gazdák. Idén ez a részesedés csökkenni fog, hiszen a magyarországi visszaeséssel szemben az EU-ban az elmúlt 15 év harmadik legnagyobb termése, 12 millió tonna várható.

A kihívások kezelésénél érdemes kettéválasztani az étkezési almát és a léalmát, mivel a termesztés módjai különböznek a boltokba kerülő és a feldolgozóiparba, sűrítménynek szánt termékek között, leginkább gépesítés szempontjából.

A FruitVeB ügyvezetője szerint a kedvezőtlen időjárás ellen igazán csak fejlesztésekkel lehet védekezni, ám az üdítőkbe szánt gyümölcsök bevételéből szinte lehetetlen korszerű öntöző, fagyvédő berendezéseket vásárolni, tehát éppen a legnagyobb kockázatok ellen maradnak védtelenek a fák és válnak kiszolgáltatottá a gazdák is.

Kelemen Péter szerint a kiszámíthatatlanságból fakadóan egyre többen fontolgatják az iparágból való kilépést. Azt mondta, hogy a jelenlegi sűrítményexport-mennyiség fenntartásához létfontosságú lenne elérni a teljes gépesítést, amelyhez jelentős támogatásokra lenne szükség.

Almaszüret egy nagykállói gyümölcskertészetben 2021-ben. Fotó: Balázs Attila/MTI

„Száz százalékos gépesítést kell elérni, ez garantálja csak a hosszútávú kilábalást. Ezt a szereplők vertikális integrációjával*a feldolgozók és a termelői értékesítő szervezetek együttműködése lehet előmozdítani, ami a magyarországi feldolgozók és termelők közös feladata és érdeke, hiszen előbbinek olyan ajánlatot kell adnia, hogy érdemes legyen hosszú távra terveznie a termelőnek” – mondta Kelemen.

Az ügyvezető szerint a gazdák túlélését az segíti, hogy a támogatásokkal együtt elég pénz jut arra, hogy fokozatosan fejlesszék, gépesítsék az ültetvényeiket, fejlesszék szaktudásukat. Ezáltal magas hozamot, évente akár 50-60 tonna/hektár termést adhat egy-egy gyümölcsös, ami az országos átlagtermés háromszorosa. Ha azonban 2-3 évben is problémák lennének a terméshozammal, fenntarthatatlanná válik egy gazdálkodás, de a fejlesztések pont ennek kiküszöbölését célozzák.

Az étkezési alma ára egyébként csökkent tavaly óta. Négy áruház*Aldi, Lidl, Penny és Tesco G7 által legyűjtött adatai alapján árai alapján az alma átlagára tavaly augusztusban 462 forint volt, idén 415.

Összességében Kelemen Péter szerint jelen pillanatban az étkezési alma szegmensben nincs vészhelyzet, ugyanakkor a feldolgozóipari alapanyag-termesztés kilátásai „rendkívül aggasztóak”. Ezért komoly tervekre és összefogásra van szükség ahhoz, hogy a feldolgozóiparba szánt almatermés stabilizálódhasson, és a gazdák ne legyenek annyira kitettek a klímaváltozásból fakadó szélsőséges időjárási jelenségeknek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHa az eredeti terv szerint vezetik ki az árstopokat, októberben jöhet a 20 százalék feletti infláció4,5-5 százalékponttal dobná meg az inflációt önmagában az, ha októberben tényleg kivezetnék az üzemanyagra és az élelmiszerekre vonatkozó ársapkákat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz almák Ferrarija finom, piros, drága, és hihetetlenül erős marketing van mögötteÁtalakítja a gyümölcstermesztés mögötti üzleti modellt a Pink Lady és a nyomában meginduló klub almák serege, de ennek megvannak a veszélyei is. Magyarország kimarad az új almahullámból.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet alma almatermesztés aszály mezőgazdaság Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2024. május 21. 16:34 Élet, Világ

Nem sietik el a boltokban használt vékony műanyag zacskók betiltását

Az Európai Unió tesz egy nagy lépést a műanyag hulladék csökkentése érdekében, de nagyon lassan és sok szempontból kritizált módon.

Torontáli Zoltán
2024. május 18. 05:41 Élet, Vállalat

Jön a szigorítás, hogy ne lehessen bármit kovászos kenyérnek hívni

Az Agrárminisztérium belenyúl a nagy magyar kovászkáoszba, de a jellemzően családi vállalkozásként működő kis kézműves pékségek mégsem lehetnek igazán boldogok.

Hajdu Miklós
2024. május 17. 13:32 Élet

Tisztulni kezd az őskáosz az elektromos rollereknél

Két hónap múlva már csak kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással lehet bizonyos elektromos rollerekkel közlekedni.

Fontos

Avatar
2024. május 20. 05:13 Közélet

Mi a baja Európának a magyar alapítványi egyetemekkel, ami elvágja a diákok és kutatók külföldi útját?

Az egyetemek alapítványi fenntartása nem lenne probléma, ha a kuratóriumi tagok kiválasztása és működése nem lenne önkényes, a közpénzek útja pedig követhetetlen.

Könnyebb helyzetbe hozza a magyar kormányt az európai választás

Fennakadásokat igen, gazdasági kisiklást nem hoz az EP-választás várható kimenetele, Magyarországnak pedig jól jön a szigorúbb költségvetési felügyelet elodázódása.

Hajdu Miklós
2024. május 18. 17:24 Vállalat

Részleges gyárbezáráshoz vezetett az autóipari válság Szlovákiában

Részben bezárt egy szlovákiai motorgyár, miközben az európai elektromos autók versenyképessége egyre kétségesebb az új piaci szereplők mellett.