Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2023. április 26. 12:06 Élet

Akár az 50 fokot is megtapasztalhatja Európa idén, visszatér az El Niño

Hiába voltunk túl tavaly az utóbbi évek legszárazabb nyarán, úgy tűnik, hogy a megdöntött rekordok hamar feledésbe merülhetnek, a bolygó időjárása ugyanis fordulóponthoz érkezik idén nyáron: visszatér az El Niño.

A Csendes-óceán vizének hőmérséklete 2-7 évente látványosan megváltozik. Két szakasz különíthető el, az El Niño (spanyolul fiúcska), amikor a víz hőmérséklete melegebb, és a La Niña (spanyolul kislány), amikor hűvösebb. A két fázist egy semleges időszak köti össze. A kutatók szerint a bolygónk időjárását az utóbbi három évben befolyásoló, hűvösebb óceáni hőmérséklettel járó La Niña jelenség véget ért, beléptünk a semleges időszakba, melyet valószínűleg a nyár végén levált a visszatérő El Niño – és ez hozhat magával egy sor szélsőséges időjárási eseményt bolygószerte.

Az El Niño jelenség során a Csendes-óceán melegebb vize keletre tolódik. Ennek hatására az egész bolygó hőmérséklete 0,2 Celsius-fokkal emelkedhet. Bár ez elsőre nem hangzik olyan durvának, az ilyen aprónak tűnő eltérések is jókora kilengéseket tudnak produkálni. Az El Niño jelenség során az amerikai kontinens északi részén szárazság, a délin intenzív esőzések és áradások várhatóak, míg Európában hidegebb és szárazabb telek lehetnek. Az El Niño a monszunok erejét gyengíti, kevesebb eső esik, ez viszont kihatással van a terméshozamokra – egy erőteljesebb El Niño alatt az éhezők száma milliós nagyságrenddel nőhet.

A kisfiú, a kislány, meg a hurrikán, ami elviszi a házat 

A legutóbbi La Niña 2020-ban érkezett meg, és 2023 elejéig alakította az időjárást. Bár a jelenség alapvetően hűti a bolygót (illetve képes szárazságot is okozni, mivel a Csendes-óceán vize az átlagosnál hűvösebb, nem párolog annyira, ez pedig hatással van a csapadékképződésre), ezt már nehezen érezhettük a saját bőrünkön: 2021 és 2022 is bekerült a tíz legforróbb év közé. Fontos kiemelni, hogy az időjárás alakulásáért nem kizárólagosan ezek a jelenségek felelnek, ugyanakkor hatásuk kimutatható. Az El Niño jelenség kifejezetten a meleget és a szárazságot erősíti fel, így valószínűsíthető, hogy a korábbi rekordok 2023-2024-ben meg fognak dőlni.

Az alábbi videón a globális átlaghőmérséklet emelkedését láthatjuk. A szürke, stabilan emelkedő görbe a melegedés átlagos ütemét mutatja, a sárgás-pirosas pöttyök az El Niñókat jelölik, a kékek a La Niñákat. Az adatokból szépen kirajzolódik, hogy néhány kivételtől eltekintve a hőmérsékleti maximumok az El Niñok időszakában ugranak meg. 

A 2015-ös El Niño például nagymértékben hozzájárulhatott a bolygószerte rekordokat döntő 2016-os hőséghez, Magyarországon is a sokéves átlagnál magasabb középhőmérsékletet mértek. Az Egyesült Államokban 15 olyan időjárási szélsőséget regisztráltak, melyek eseményenként egymilliárd dollár feletti kárt okoztak – egy év alatt szárazság, tűzvész, négy áradás, nyolc súlyos vihar és egy trópusi ciklon okozta több mint száz ember halálát. Indonéziában gyorsan terjedő erdőtüzek, Peruban katasztrofális árvizek, a Csendes-óceánban pedig a korallok tömeges pusztulása következett be.

Az Egészségügyi Világszervezet becslése szerint közel 60 millió ember szenvedett az extrém meleg miatt Afrikában, Latin-Amerikában és a Karib-térségben. Ázsia Csendes-óceáni részeit szárazság, hőhullámok, hirtelen lezúduló csapadék sújtotta, amely miatt járványok törtek ki, és az élelmiszer-ellátás is akadozott.

Küszöbön a másfél fokos melegedés

A globális átlaghőmérséklet másfél fokkal történő emelkedését – az iparosodás előtti szinthez képest – szokták úgy is emlegetni, mint a pontot, amely után a klímaváltozás már veszélyes méreteket ölt, és az élet minden területére hatással van. 2021-ben 1,2 fokos volt az emelkedés, 2019-ben – a hűtő hatású La Niña megjelenése előtti utolsó évben – 1,36 fokot regisztráltak, így például a Wired szerint erős valószínűsége van annak, hogy 2023-ban elérjük az 1,5-ös küszöböt.

Az eddigi hőmérsékleti rekord 54,4 Celsius-fok volt (a kaliforniai Halál-völgyben mérték), ez megdőlhet, a Közel-Kelet és Dél-Ázsia is 55 fok feletti hőmérsékleti extremitásokat tapasztalhat, az Egyesült Királyságba visszatérhet a 40 fok, míg Európa egyes pontjain akár az 50 fokig is felkúszhat a csúcshőmérséklet – Sevillában már áprilisban 39 fokot mértek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz elmúlt 14 év összes hazai erdőtüze sem érintett akkora területet, mint amennyi tavaly nyáron leégettSzerte Közép-Európában kiugró számban és mértékben tomboltak erdőtüzek tavaly, amikor 500 éve nem látott aszály sújtotta a kontinenst.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet el nino hőmérséklet klímaváltozás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Váczi István
2024. július 19. 11:22 Élet

Tavaly a mezőgazdaság mentette meg a magyar gazdaságot, idén viszont lehúzhatja

A forróság és a szárazság egyre inkább veszélyezteti a kukorica és a napraforgó termését, ami negatívan befolyásolhatja az ország gazdasági teljesítményét.

Torontáli Zoltán
2024. július 19. 05:26 Élet

Sok buktatót és csapdát kell elkerülnie, aki az otthonfelújítási milliókra pályázik

Nagy a rohanás az 1990 előtt épült családi házak felújítását segítő programnál, ami túlárazásokhoz és átgondolatlan korszerűsítési döntésekhez vezethet.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.