Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2023. április 26. 12:06 Élet

Akár az 50 fokot is megtapasztalhatja Európa idén, visszatér az El Niño

Hiába voltunk túl tavaly az utóbbi évek legszárazabb nyarán, úgy tűnik, hogy a megdöntött rekordok hamar feledésbe merülhetnek, a bolygó időjárása ugyanis fordulóponthoz érkezik idén nyáron: visszatér az El Niño.

A Csendes-óceán vizének hőmérséklete 2-7 évente látványosan megváltozik. Két szakasz különíthető el, az El Niño (spanyolul fiúcska), amikor a víz hőmérséklete melegebb, és a La Niña (spanyolul kislány), amikor hűvösebb. A két fázist egy semleges időszak köti össze. A kutatók szerint a bolygónk időjárását az utóbbi három évben befolyásoló, hűvösebb óceáni hőmérséklettel járó La Niña jelenség véget ért, beléptünk a semleges időszakba, melyet valószínűleg a nyár végén levált a visszatérő El Niño – és ez hozhat magával egy sor szélsőséges időjárási eseményt bolygószerte.

Az El Niño jelenség során a Csendes-óceán melegebb vize keletre tolódik. Ennek hatására az egész bolygó hőmérséklete 0,2 Celsius-fokkal emelkedhet. Bár ez elsőre nem hangzik olyan durvának, az ilyen aprónak tűnő eltérések is jókora kilengéseket tudnak produkálni. Az El Niño jelenség során az amerikai kontinens északi részén szárazság, a délin intenzív esőzések és áradások várhatóak, míg Európában hidegebb és szárazabb telek lehetnek. Az El Niño a monszunok erejét gyengíti, kevesebb eső esik, ez viszont kihatással van a terméshozamokra – egy erőteljesebb El Niño alatt az éhezők száma milliós nagyságrenddel nőhet.

A kisfiú, a kislány, meg a hurrikán, ami elviszi a házat 

A legutóbbi La Niña 2020-ban érkezett meg, és 2023 elejéig alakította az időjárást. Bár a jelenség alapvetően hűti a bolygót (illetve képes szárazságot is okozni, mivel a Csendes-óceán vize az átlagosnál hűvösebb, nem párolog annyira, ez pedig hatással van a csapadékképződésre), ezt már nehezen érezhettük a saját bőrünkön: 2021 és 2022 is bekerült a tíz legforróbb év közé. Fontos kiemelni, hogy az időjárás alakulásáért nem kizárólagosan ezek a jelenségek felelnek, ugyanakkor hatásuk kimutatható. Az El Niño jelenség kifejezetten a meleget és a szárazságot erősíti fel, így valószínűsíthető, hogy a korábbi rekordok 2023-2024-ben meg fognak dőlni.

Az alábbi videón a globális átlaghőmérséklet emelkedését láthatjuk. A szürke, stabilan emelkedő görbe a melegedés átlagos ütemét mutatja, a sárgás-pirosas pöttyök az El Niñókat jelölik, a kékek a La Niñákat. Az adatokból szépen kirajzolódik, hogy néhány kivételtől eltekintve a hőmérsékleti maximumok az El Niñok időszakában ugranak meg. 

A 2015-ös El Niño például nagymértékben hozzájárulhatott a bolygószerte rekordokat döntő 2016-os hőséghez, Magyarországon is a sokéves átlagnál magasabb középhőmérsékletet mértek. Az Egyesült Államokban 15 olyan időjárási szélsőséget regisztráltak, melyek eseményenként egymilliárd dollár feletti kárt okoztak – egy év alatt szárazság, tűzvész, négy áradás, nyolc súlyos vihar és egy trópusi ciklon okozta több mint száz ember halálát. Indonéziában gyorsan terjedő erdőtüzek, Peruban katasztrofális árvizek, a Csendes-óceánban pedig a korallok tömeges pusztulása következett be.

Az Egészségügyi Világszervezet becslése szerint közel 60 millió ember szenvedett az extrém meleg miatt Afrikában, Latin-Amerikában és a Karib-térségben. Ázsia Csendes-óceáni részeit szárazság, hőhullámok, hirtelen lezúduló csapadék sújtotta, amely miatt járványok törtek ki, és az élelmiszer-ellátás is akadozott.

Küszöbön a másfél fokos melegedés

A globális átlaghőmérséklet másfél fokkal történő emelkedését – az iparosodás előtti szinthez képest – szokták úgy is emlegetni, mint a pontot, amely után a klímaváltozás már veszélyes méreteket ölt, és az élet minden területére hatással van. 2021-ben 1,2 fokos volt az emelkedés, 2019-ben – a hűtő hatású La Niña megjelenése előtti utolsó évben – 1,36 fokot regisztráltak, így például a Wired szerint erős valószínűsége van annak, hogy 2023-ban elérjük az 1,5-ös küszöböt.

Az eddigi hőmérsékleti rekord 54,4 Celsius-fok volt (a kaliforniai Halál-völgyben mérték), ez megdőlhet, a Közel-Kelet és Dél-Ázsia is 55 fok feletti hőmérsékleti extremitásokat tapasztalhat, az Egyesült Királyságba visszatérhet a 40 fok, míg Európa egyes pontjain akár az 50 fokig is felkúszhat a csúcshőmérséklet – Sevillában már áprilisban 39 fokot mértek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz elmúlt 14 év összes hazai erdőtüze sem érintett akkora területet, mint amennyi tavaly nyáron leégettSzerte Közép-Európában kiugró számban és mértékben tomboltak erdőtüzek tavaly, amikor 500 éve nem látott aszály sújtotta a kontinenst.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet el nino hőmérséklet klímaváltozás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Hajdu Miklós
2023. december 8. 12:18 Élet

2050-re véget vetne a gázfűtésnek az Európai Unió

Gázkazánok és -bojlerek helyett megújuló energiaforrásokból előállított elektromosságot használó fűtőberendezésekre kell átállniuk a háztartásoknak.

Torontáli Zoltán
2023. december 7. 18:14 Adat, Élet

Régen stabilan 17 ezer forintba került a nagy bevásárlásunk, most stabilan 24 ezer lett

A közepesnek tekinthető nyugdíjnak egy hónapban több mint a felét alapvető élelmiszerekre kell költeni.

Stubnya Bence
2023. december 7. 11:21 Adat, Élet

A magyarok negyven százaléka dolgozik olyan munkabeosztásban, ami megnehezíti a szociális életét

Az uniós átlag 32 százalék, ennél jóval több magyar dolgozik rendszeresen hétvégén vagy éjszaka, vagy kiszámíthatatlanul változó beosztás szerint.

Fontos

Bucsky Péter
2023. december 8. 10:04 Támogatói tartalom

Budapesti tudásközpont segíti a multikat a karbonlábnyom csökkentésében

A bizonyíthatóan fenntartható beszállítók az új európai uniós szabályozás miatt előnybe kerülhetnek az ökológiai lábnyommal kevésbé törődő versenytásaikhoz képest.

Stubnya Bence
2023. december 7. 16:38 Adat

Újabb időutazásra készülhet a magyar pénztárcák vásárlóereje januártól

Az üzemanyagok jövedéki adójának emelésével bukják a magyarok a plusz litereket, amik a szeptember óta tartó árcsökkenésből és bérnövekedésből jöttek volna ki.

Stubnya Bence
2023. december 7. 12:41 Közélet, Vállalat

Olyan magasra került a léc idén, hogy jövőre már nehezen jut a húzóágazatok közé a magyar agrárium

25 százalékkal nőtt idén a magyar mezőgazdaság termelése, a növénytermesztésé pedig ezen belül csaknem 50 százalékkal.