Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. április 14. 17:02 Adat

A magyar infláció 10 százalékponttal jár Közép-Európa előtt

A márciusban mért magyarországi pénzromlás rendkívüli ütemét mi sem szemlélteti jobban, mint az alábbi térkép, amelyen a kelet-közép-európai régió leggyakrabban viszonyítási alapul szolgáló országai múlt havi inflációs adatai is látszanak: ezek rendre 15 százalék körül alakulnak, szemben a 25,2 százalékos magyar rátával, ami nagyjából tíz százalékpontos különbség.

Az eurózóna egészében ráadásul még alacsonyabb, 6,9 százalékos lehetett az éves infláció márciusban az Eurostat becslése szerint (a végleges adat még nem áll rendelkezésre). Az unió fejlettebb országaiban tehát már egy számjegyűre mérséklődött a pénzromlás üteme, aminek magyarországi bekövetkeztét Orbán Viktor idén decemberre prognosztizálta még tavaly ősszel.

Sok esély tehát nem látszik arra, hogy a legfrissebb adatok tükrében Magyarország lekerüljön az uniós inflációs rangsor éléről, ahova még tavaly novemberben került fel. Az infláció mérséklődését – februárban még két tizeddel magasabb, 25,4 százalékos értéket mért a statisztikai hivatal – péntek reggeli rádióinterjújában Orbán Viktor sem tartotta kielégítő mértékűnek.

Ami eddig történt, az kevés.

fogalmazott a miniszterelnök, ám vélekedése szerint a következő hónapokban érdemi csökkenésre lehet számítani. Az áremelkedés fokozatos lassulása ugyanakkor a térség más országaiban is várható.

Noha a magyar kormány jellemzően a háborúval, illetve az Oroszországra kirótt szankciókkal magyarázza a kivételes inflációt, szerepet játszanak az árak növekedésében a rendhagyó hazai gazdaságpolitikai lépések – például az ársapkák és a tavalyi országgyűlési választás előtti fokozott pénzköltés – is. Régiós probléma továbbá a munkaerőpiac túlfűtöttsége, aminek révén az ár-bér spirál veszélye is fennáll, miszerint az árak és a bérek emelkedése egymást erősítve okoz vezet jelentős és hosszan fennmaradó inflációt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHibás számítás alapján állítja Matolcsy, hogy az ársapkák növelték az inflációtTéved a Magyar Nemzeti Bank a kiugróan magas hazai infláció okával kapcsolatban, sokkal inkább a fogyasztási adók növelésének következményeit kellene számszerűsíteni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSzinte minden alapélelmiszer ára megduplázódott az elmúlt két évbenA KSH szerint egyre kevésbé tűnik durvának a tavalyi rezsiemelés, de az inflációs adat így is magasabb lett a várakozásoknál.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkJelentős lassulást mértünk az élelmiszer-inflációbanEgyetlen hónap alatt majdnem 10 százalékot csökkent a mérésünk szerinti élelmiszer-infláció, de még így is 40 százalék felett van az éves szintű drágulás.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat árak áremelkedés infláció visegrádi országok Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2023. december 2. 15:41 Adat, Vállalat

Lefeleződött a diósgyőri stadion megtérülési ideje, már csak 262 év

Újabb öt évig a diósgyőri futballcsapatot fenntartó cég üzemeltetheti a 2018-ban átadott, 13 milliárd forintból felújított miskolci stadiont.

Fabók Bálint
2023. november 30. 09:52 Adat

Mely magyar városok a leginkább vallásosok?

Kapuvár a római katolikusok, Nagyecsed a reformátusok, Kiskőrös az evangélikusok vallási központja a lakosság vallásossága alapján.

Torontáli Zoltán
2023. november 29. 17:47 Adat, Élet

Budapesten a nők 77 , Észak-Magyarországon viszont kevesebb mint 63 százaléka dolgozik

A nemek közötti foglalkoztatási különbség Magyarországon átlagosan 9 százalékpontos, ami sokkal inkább az észak-déli, mintsem gazdasági alapú megosztottságra rímel.

Fontos

Váczi István
2023. december 4. 12:25 Élet, Vállalat

Egyre több szabályt hajlítanak meg a gödi akkumulátorgyár kedvéért

Nagyon meglepő lett volna az elmúlt évek folyamatai alapján, ha tényleg nem termelhetne éjszakánként a Samsung szinte folyamatosan bővített üzeme.

Hajdu Miklós
2023. december 3. 15:38 Vállalat

A Volkswagent már megfogták az európai autóipar új kihívói

Az élesedő piaci versenyben a Volkswagen már az elektromos autók gyártására átállított üzemeit érintő megszorításokat kénytelen meglépni.

Stubnya Bence
2023. december 3. 13:17 Élet, Vállalat

A kiskereskedelmi dolgozók tizede maradhat otthon karácsonykor a boltzár miatt

Kevés dolgozót és boltot érint majd idén a karácsonyi boltzár, de árbevétel alapján népszerűbb kiskereskedelmi egységek zárnak be idén december 24-én.