Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. április 14. 17:02 Adat

A magyar infláció 10 százalékponttal jár Közép-Európa előtt

A márciusban mért magyarországi pénzromlás rendkívüli ütemét mi sem szemlélteti jobban, mint az alábbi térkép, amelyen a kelet-közép-európai régió leggyakrabban viszonyítási alapul szolgáló országai múlt havi inflációs adatai is látszanak: ezek rendre 15 százalék körül alakulnak, szemben a 25,2 százalékos magyar rátával, ami nagyjából tíz százalékpontos különbség.

Az eurózóna egészében ráadásul még alacsonyabb, 6,9 százalékos lehetett az éves infláció márciusban az Eurostat becslése szerint (a végleges adat még nem áll rendelkezésre). Az unió fejlettebb országaiban tehát már egy számjegyűre mérséklődött a pénzromlás üteme, aminek magyarországi bekövetkeztét Orbán Viktor idén decemberre prognosztizálta még tavaly ősszel.

Sok esély tehát nem látszik arra, hogy a legfrissebb adatok tükrében Magyarország lekerüljön az uniós inflációs rangsor éléről, ahova még tavaly novemberben került fel. Az infláció mérséklődését – februárban még két tizeddel magasabb, 25,4 százalékos értéket mért a statisztikai hivatal – péntek reggeli rádióinterjújában Orbán Viktor sem tartotta kielégítő mértékűnek.

Ami eddig történt, az kevés.

fogalmazott a miniszterelnök, ám vélekedése szerint a következő hónapokban érdemi csökkenésre lehet számítani. Az áremelkedés fokozatos lassulása ugyanakkor a térség más országaiban is várható.

Noha a magyar kormány jellemzően a háborúval, illetve az Oroszországra kirótt szankciókkal magyarázza a kivételes inflációt, szerepet játszanak az árak növekedésében a rendhagyó hazai gazdaságpolitikai lépések – például az ársapkák és a tavalyi országgyűlési választás előtti fokozott pénzköltés – is. Régiós probléma továbbá a munkaerőpiac túlfűtöttsége, aminek révén az ár-bér spirál veszélye is fennáll, miszerint az árak és a bérek emelkedése egymást erősítve okoz vezet jelentős és hosszan fennmaradó inflációt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHibás számítás alapján állítja Matolcsy, hogy az ársapkák növelték az inflációtTéved a Magyar Nemzeti Bank a kiugróan magas hazai infláció okával kapcsolatban, sokkal inkább a fogyasztási adók növelésének következményeit kellene számszerűsíteni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSzinte minden alapélelmiszer ára megduplázódott az elmúlt két évbenA KSH szerint egyre kevésbé tűnik durvának a tavalyi rezsiemelés, de az inflációs adat így is magasabb lett a várakozásoknál.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkJelentős lassulást mértünk az élelmiszer-inflációbanEgyetlen hónap alatt majdnem 10 százalékot csökkent a mérésünk szerinti élelmiszer-infláció, de még így is 40 százalék felett van az éves szintű drágulás.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat árak áremelkedés infláció visegrádi országok Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Hajdu Miklós
2024. június 21. 17:57 Adat, Pénz

Maradt a kamatstop, hátha emelni lehet a bolgár alá csúszó lakossági költéseken

Ha kisebb a hitelek törlesztője, az emberek talán elköltik a zsebükben maradó pénzt - ezt reméli a kormány.

Hajdu Miklós
2024. június 21. 11:51 Adat, Pénz

A magasabb fizetéseket már nem emelik annyira, mint az alacsonyabbakat

Elszakadt egymástól az átlag- és a medián keresetek növekedése, de nem olyan mértékben, de a jövedelmi egyenlőtlenségek érdemben nem változtak.

Hajdu Miklós
2024. június 19. 13:51 Adat

Háromszázezer dolgozó hiányozhat addigra, ameddig a kormány szerint plusz 500 ezernek kéne munkába állnia

Háromszázezer dolgozó hiányára számít 2030-ra a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) előrejelzése.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. június 24. 05:03 Közélet

Annyi pénz ömlött a magyar fociba, hogy Ausztrián kívül mindenkit lehagytunk a régióban

Pénzügyileg olyan ütemben fejlődik 2010 óta a magyar labdarúgó élvonal, amit a régióban még csak megközelíteni sem tud egyetlen más liga sem.

Ercse Kriszta
2024. június 23. 06:35 Élet, Közélet

Az oktatási rendszer alapvető hibáit mutatja, hogy ilyen sokan megbuknak elsőben

Logisztikai és nem szakmai alapon kényszerül sok gyerek túl korán az általános iskolába, ahol nem kapja meg a számára szükséges támogatást.

Elek Péter
2024. június 22. 06:45 Közélet, Pénz

Csodára vár a kormány, hogy szavazatvesztés nélkül rendbe tudja tenni a költségvetést

Június 9-e után olyan belpolitikai képlet állt elő, amelyben lehetetlennek tűnik népszerűségvesztés nélkül korrigálni, márpedig azt muszáj lesz.